HABER

Rakı üreticileri destek bekliyor

İstanbul (AA)- Avrupa Birliği'nin, rakıdaki vergi yükünü artması sonucunu doğuracak olan "alkollü içkilerde alkol derecesine göre vergilemede" ısrar etmesine karşın, rakı üreticileri hükümetin "milli içki rakıyı" korumasını bekliyor.

Mey İçki Üst Yöneticisi (CEO) Galip Yorgancıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin de Gümrük Birliği'ne dahil olduğu tarihten bu yana vergilendirmede AB normlarına paralel hareket ettiğini söyledi.Yorgancıoğlu, AB'nin sadece bir minimum oran belirlediğini, ülkelerin kendi vergi oranlarını belirlemekte serbest olduğunu kaydederek, "Bütün mesele bu vergi oranının AB'nin belirlediği minimum orandan daha düşük olmamasında. Buna karşılık ülkeler, milli içkileri için AB'den bir
ayrıcalık uygulanmasını isteyebiliyorlar. Buna en iyi örnek AB nezdinde milli içkileri Uzo'yu korumasını bilmiş olan komşumuz Yunanistan'dır" diye konuştu.

Yorgancıoğlu, yeni hükümetin de önceki hükümet gibi bu konuda Türk üreticisinin haklarını korumasını istediklerini, bu konunun sadece rakı üreticilerini değil geçimini rakı üreticilerine tarımsal kökenli ham madde sağlayan, üzüm ve anason yetiştiricilerini içerisine alan 4 milyon kişilik geniş bir aile grubunu da ilgilendirdiğini ifade etti.
Anadolu Rakı Genel Müdürü Erdoğdu Şentürk de uygulamayı son derece yanlış bulduklarını belirterek, "Rakı, yemekle tüketilen keyif içkisidir. İnsanlar yemeklerde viski mi içecekler?"Şentürk, rakının standart olduğunu ve en fazla yaş üzümle yapılan rakı bulunduğunu ifade ederek, "Bizlere o kadar yatırım yaptırıyorlar. Sonra 'hayır, siz ne rakı satın ne de para kazanın' diyorlar. Sonra da 'yabancı birilerine tesisinizi satın, onlar da ülkede viski satsın' diyorlar" görüşünü aktardı.

Beylerbeyi Rakı'nın üreticisi Sarper İçecek Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ferit Sarper ise rakının, "Türkiye'nin milli içkisi" olduğu gerçeğinin yadsınamayacağını, bu nedenle rakının ÖTV'si ile diğer ithal içkilerin ÖTV'leri arasında rakı lehine fark bulunmasının çok doğal olduğunu belirtti.

Fransa'nın Rom, Yunanistan'ın ise Uzo'da vergi konusunda sorun yaşamadığını vurgulayan Sarper, hükümetin bu konuda gerekli hassasiyeti göstermesini dilediklerini söyledi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler