HABER

"Rakip değil ortağız"

ATİNA (İHA) - Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği (AB) turu kapsamında Yunanistan Başbakanı Costas Simitis ile görüştü.

İki lider, başbakanlıkta gerçekleşen ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreau, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Yakış ve AK Parti Adana Milletvekili Ömer Çelik'in de katıldığı görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Son yıllarda başlayan işbirliğinin devam etmesini istediğini belirten Yunanistan Başbakanı Simitis, "İki ülke içinde önemli konularda anlaşmalar sağlanmış durumda. Bu anlaşmalar parlamentolar tarafından da onaylanmış durumda. İki ülke dışişleri bakanlıkları arasında araştırmacı gelişmeler başlamış. Kıta sahanlığı başta olmak üzere iki ülkeyi ilgilendiren konularla ilgilidir" dedi.

Bazı konularda görüşlerinin uymadığını açıklayan Simitis, Kıbrıs Türk tarafının bu müzakerelerde yapıcı olması gerektiğini, bu sorunun Türk-Yunan ilişkilerine de olumsuz etkisi olduğunu kaydetti.

Erdoğan'a ayrıca Türk-Yunan ilişkilerinde bazı önemli konularda Türkiye'nin uluslararası hukuku ve anlaşmaları uygulamaması nedeniyle bazı tıkanıklıklar olduğunu belirttiğini ifade eden Simitis, bu konulardan birinin de kıta sahanlığı olduğunu söyledi.
Simitis, Avrupa Ordusu yani AGSP konusuna da değindiğini dile getirerek, "Önümüzdeki günlerde Prag'da bu konunun çözümlenmesi yönünde artık bu müzakerelerin tamamlanması gerekir ve Brüksel'de alınan kararların uygulanması gerek" ifadelerini kullandı.

KOPENHAG KRİTERLERİ'NİN UYGULANMASI Erdoğan'la Türkiye'nin AB ile üyelik müzakerelerini ve Türkiye'ye tarih verilmesi konusunu konuştuklarını belirten Yunan Başbakan Simitis, "Erdoğan'a, Türkiye'nin bazı konulara açıklık getirilmesi gerektiğini belirttim. Bunlar Kopenhag Kriterleri'nin ne zaman uygulanacakları ve askıda olan meseleler. Mesela Kıbrıs. Ayrıca Helsinki Anlaşması'nda öngörülen konuların uygulanmasına açıklık getirilmesi gerek" dedi.

Görüşmeyi çok faydalı bulduğunu dile getiren Yunanistan Başbakanı Simitis, bu temel çerçevesinde sorunları samimiyet ve iyi niyetle inceleyebileceklerini, bunun da karşılıklı iki ülkenin çıkarına olacağını vurguladı. Simitis, bölgedeki halkın refaha ulaşması açısından barış ve işbirliğinin şart olduğunun altını çizdi.
AK Parti Genel Başkanı Erdoğan ise Simitis'in de belirttiği gibi demokrasinin doğduğu şehirde, Eflatun'un, Sokrates'in gelip geçtiği Atina'da bulunmaktan dolayı memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

Simitis'in Türkiye'de 3 Kasım seçimlerinden hemen sonra kendisini arayıp tebrik ettiğini hatırlatan Erdoğan, ardından da özel temsilcileri ile kendisini Atina'ya davet ettiğini kaydetti.

"Yunanistan'ı tarihi rakibimiz değil, en yakın komşumuz ve yarınlarımızın stratejik ortağı olarak görüyoruz" diyen Erdoğan, Atatürk ve Venizelos'un farklılıklarını bir kenara bırakıp yaptığı işbirliğini devam ettirmek istediğini söyledi. Partisinin Türk halkının AB üyeliği konusunda kesin bir kararlılık içinde olduğunu ifade eden Erdoğan, "Cumhuriyetimizin ilanından sonraki en önemli projesi olarak mütalaa ettiğimiz AB konusunda tüm üye ülkelerle birlikte çalışmak istiyoruz. Türkiye'nin en yakın hedefi olarak AB ile üyelik müzakerelerini başlatmak veya müzakerelerin başlaması için bir tarih verilmesini sağlamak olduğunu dile getirdim" dedi.

AVRUPA VE ASYA ARASINDA YENİ KÖPRÜ Türkiye ile AB'nin istikrar ve güvenliği ile stratejik, siyasi, ekonomik ve sosyal çıkarlarının birbirini tamamladığını savunan Erdoğan, bu ziyaretin önemli amaçlarından birinin de 12 Aralık'taki zirveyi değerlendirmek olduğunu belirtti.

Partisinin güçlü bir çoğunlukla iktidarı devralmakta olduğunu yineleyen Erdoğan, "Parlamentodan yasa çıkarılması konusunda hiçbir güçlüğümüz yok. Hükümetimiz döneminde AB'ye girmesi için büyük ve güçlü bir irade ortaya konulacaktır. İlişkilerin temelinde gerçek çıkarlar vardır. Türkiye'nin çağdaş temelleri kapsamında Avrupa ile bütünleşmesi Akdeniz, Karadeniz ve Hazar havzalarındaki ülkeleri olumlu yönde etkileyecektir. Böylece birlik ve dünya çapında bir güç olma yolunda önemli mesafe elde edecektir" diye konuştu.

AK PARTİ İKTİDARINDA ATILACAK ADIMLAR Muhalefet partisi ile parlamento dışında kalan siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri ile müzakere çerçevesinde anayasanın gözden geçirileceğini açıklayan AK Parti lideri Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"İfade özgürlüğü önündeki engeller kaldırılacaktır. Siyasi Partiler ve Seçim kanunları olmak üzere geçen parlamentodaki eksiklikler varsa bunlar tamamlanacaktır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından verilen kararlar geciktirilmeden uygulanacaktır. İşkence konusuna hiçbir müsamaha gösterilmeyecektir. Mütekabiliyet esaslarına göre, cemaat vakıflarının taşınmaz mal olması ve yurtdışındaki vakıfların Türkiye'de şube açmaları sağlanacaktır. TBMM'nin faaliyete geçmesi ve hükümetin kurulmasını takiben halen imzalanmamış uluslararası sözleşmelerin onaylanmasına imkan verilecektir."

Nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan Türkiye'nin bu süredeki başarısının diğer ülkelere de örnek olacağını vurgulayan Erdoğan, böylece dünya medeniyetleri çatışmasından değil, medeniyetlerin saydamlığından bahsedileceğini söyledi.

Bu arada, eski bir profesyonel futbolcu olarak 2008 yılında düzenlenecek UEFA Kupası'nın ev sahipliği için Türkiye ve Yunanistan'ın ortak başvuruda bulunmasına destek verdiğini ifade eden Erdoğan, bu konuda Başbakan Simitis'e teşekkür ettiğini kaydetti.

Kıbrıs'ı ziyaret ettiğini hatırlatan Erdoğan, Yunanistan'ın yanı sıra, Kıbrıs'ın AB'ye üye olduğu ve oradaki sorunların çözüldüğünün hayalini kurduğunu ifade etti. Kopenhag'da, Türkiye ile üyelik müzakerelerinin 2003 yılında Yunanistan'ın dönem başkanlığında başlanmasında verilecek kararın iki ülke ilişkilerine mükemmel bir boyut kazandıracağını dile getiren Erdoğan, "Akdeniz havzasında barış ve istikrarın sağlanması ile iki Akdeniz ülkesi olarak yapabileceğimiz katkıları değerlendirmeliyiz. Türk-Yunan ilişkilerinin güçlenmesi için içten katkılarından dolayı Simitis ve arkadaşlarına teşekkür ediyorum" dedi.

"BM'NİN ÖNERDİĞİ PLAN ÇOK TALİHSİZ BİR DÖNEME RASTLADI" Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs konusunda kesinlikle müzakerelerin yapılmasından yana olduklarını vurguladı.
AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği (AB) turu kapsamında Yunanistan Başbakanı Costas Simitis ile görüştü. İki lider, başbakanlıkta gerçekleşen ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreau, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Yakış ve AK Parti Adana Milletvekili Ömer Çelik'in de katıldığı görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Kıbrıs planının Türkiye'nin AB üyeliğini etkileyip etkilemeyeceğinin sorulması üzerine Yunanistan Başbakanı Simitis, "Her şeyden önce Kıbrıs sorununun AB üyeliğinden bağımsız olarak çözülmesi gerek. Bizim düşüncemize göre, Kıbrıs AB içine girecek olan grubun içinde yer almalı. İkinci husus; biz daha önce de belirtmiştik ki Kıbrıs Rum kesimi olarak bu sorunun çözüme kavuşması gerekir. BM'nin sunmuş olduğu barış planı, görüşmeler için iyi bir zemin oluşturmaktadır. Fakat bir takvim söz konusu. Dolayısıyla bunu da çabuk belirlememiz gerek" dedi.

"SİYASET, SORUN ÜRETME DEĞİL ÇÖZÜM SANATIDIR" Türkiye'nin AB'ye girme konusunda verilmesi gereken tarihin tamamıyla Kıbrıs konusunun dışında olması gerektiğinin altını çizen Simitis, "İnanıyorum ki Kıbrıs sorununda Kopenhag zirve toplantısından önce olumlu bir sonuca varılacak. Kıbrıs'ta varılacak bir sonuç, herkesi tatmin eden bir çözüm olmalı. Bu da Türkiye tarafından çok iyi değerlendirilmesi gereken bir fırsat. Bu konular üzerinde dışişleri bakanlıkları görüşmekte. Birçok olumlu sonuca vardıklarına da inanıyoruz. 2004 yılına kadar olumlu bir sonuca varılması gerek" dedi.

"Önümüzdeki günlerde Türkiye, Avrupa Ordusu ile ilgili bir tavır değişikliğine gidecek mi?" şeklindeki bir soruya AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, "Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası konusunda herhangi bir sıkıntı yok. BM'nin önerdiği plan, çok talihsiz bir döneme rastladı. Bir taraftan Dentaş'ın rahatsızlığı, bir de Türkiye şu anda istifa etmiş bir hükümetle yönetiliyor. Henüz Cumhurbaşkanımız başbakan atamasını yaptılar. Şu anda Sayın Başbakan kabinenin kurulması çalışmalarını yapıyor. Bu çalışmaların tamamlanmasının ardından yeni hükümet bu müzakereleri ele alacaktır. Kesinlikle müzakerelerin yapılmasından yanayız. Müzakerelerin yapılmamasını kabul etmiyoruz. Çünkü biz şuna inanıyoruz; siyaset sorun üretme değil, çözüm üretme sanatıdır. Biz BM'nin bu planını sıfır, yeniden başlatılmış bir plan olarak görüyoruz" yanıtını verdi.

KITA SAHANLIĞI
Erdoğan, "Kıbrıs meselesi çözülmezse Türkiye'nin AB üyeliği konusunda Atina'nın desteği olacak mı? Annan'ın sunmuş olduğu plan ele alındı mı? Plan konusunda bir uzlaşı yakaladınız mı?" şeklindeki bir soruya, şu şekilde yanıt verdi:
"Biz Simitis'le bardağın hep dolu tarafını konuştuk. Çünkü olumlu yaklaşarak bu sorunun çözüleceğini düşünüyoruz. Kıbrıs'la ilgili BM planının enine boyuna incelenmesinden sonra bunu da aşmak suretiyle daha rahat bir zeminde çözeceğiz."
İki ülke teknokratlarının kıta sahanlığı konusundaki çalışmalarına devam ettiğini ifade eden Simitis, Türk ve Yunan hükümetlerinin bu görüşmelere hız kazandıracağını kaydetti.

AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, "Simitis'le kıta sahanlığı konusunda görüştünüz mü? Lahey Adalet Divanı hakkında neler düşünüyorsunuz?" şeklindeki bir başka soruya ise "Kıta sahanlığı konusunda teknokratların çalışmalarından sonra gerekli değerlendirmeleri yapacağız. Tarih konusunda 12 Aralık Kopenhag Zirvesi'ne bu şartlar içinde yetişmesi mümkün değil. Hükümetin göreve başlamasıyla bu konudaki çalışmalar yoğunlaşacaktır. Hükümetin kurulması aralık başlarında güven oyu almakla mümkün olacaktır" yanıtını verdi.

En Çok Aranan Haberler