HABER

Rakka operasyonunun adı neden Fırat'ın Gazabı anlamı ne?

İçerik devam ediyor
İçerik devam ediyor

Rakka operasyonu son dakika haberleri iç ve dış gündemin en temel konularından. Peki operasyonun adı olan Fırat'ın Gazabı ne demek ne anlama geliyor? İşte 'Fırat'ın Gazabı'nın anlamı...

Fırat'ın Gazabı olarak duyurulan Suriye'deki Rakka operasyonunda, ABD'nin desteğiyle YPG ve PYD'nin çatısı altında olduğu Demokratik Suriye Güçleri (DSG) IŞİD için stratejik önemde olan Rakka'yı geri almak için saldırıya geçti. Rakka operasyonunun adının 'Fırat'ın Gazabı' olması ise en az operasyona ilişkin detaylar kadar dikkat çekiyor ve merak ediliyor. Kulislerde operasyonun isminin Fırat'ın Gazabı olmasının, Türkiye'nin Azez-Cerablus hattında ÖSO güçlerine destek verdiği Fırat Kalkanı operasyonuna bir 'gönderme' olduğu ileri sürülüyor.

FIRAT'IN GAZABI, YPG'NİN TÜRKİYEYE 'FIRAT KALKANI OPERASYONU' CEVABI MI?

Cerablus'taki Fırat Kalkanı Harekatı'nın isim kaynağı, Türkiye'nin 'kırmızı çizgileri'ne vurgu yaparak, özellikle ABD'ye sıklıkla iletilen ' YPG'nin Fırat'ın Batısı'na geçmemsi gerektiği' yönündeki hassasiyete işaret ediyordu. Dolayısıyla, YPG ve Türkiye'nin karşılıklı olarak Rakka operasyonunda birbirlerinin varlığını kabul etmemelerini deklare etmelerinin ardından, operasyonun YPG'ye bağlı DSG tarafından başlatılması 'Fırat Kalkanı'na cevap niteliğinde' bir girişim olduğu yorumlarını doğuruyor.

RAKKA OPERASYONUNA ABD DE HAVADAN DESTEK VERECEK

Suriye'nin Rakka kentinin IŞİD'den kurtarılması için aylardır hazırlığı yapılan Rakka operasyonu 'Fırat'ın Gazabı' adıyla başladı. Demokratik Suriye Güçleri (DSG) adına yapılan açıklamada, operasyonun, DSG'nin çatısı altında bulunan Kürt, Arap, Türkmen savaşçılar ile YPG ve YPJ'nin (Kadın Koruma Birlikleri) uluslararası koalisyon güçlerinin aktif katılımı ile başladığı belirtildi.

Yapılan açıklamada ABD'nin de DSG'ye havadan destek vereceği aktarıldı.

RAKKA'DAKİ SİVİLLERE 'KAÇIN' UYARISI

Rakka'da bulunan sivillere, IŞİD militanlarının bulunduğu bölgelerden kaçınmaları uyarısında bulunuldu.

OPERASYONA ADINI DSG VERMİŞ

Suriye’nin Ayn İsa beldesinde yapılan basın açıklamasında, DSG genel komutanlığının operasyona ‘Fırat’ın Gazabı’ adını verdiği belirtildi.

Rudaw’da yer alan habere göre açıklamada, “Demokratik Suriye Güçleri Genel Komutanlığı olarak, dünyanın başına bela olan terörün temsilciğini yapan IŞİD çetelerine karşı, sözde hilafetin merkezi olarak adlandırdıkları Rakka’ya karşı özgürleştirme hamlesi başlattığımızın müjdesini veriyoruz.”

Operasyonun dün gece itibarıyla başlatıldığı vurgulanırken, “Rakka operasyonu, DSG çatısı altındaki kahraman Kürt, Arap, Türkmen savaşçıları YPG/YPJ savaşçılarının ve uluslararası koalisyon güçlerinin aktif katılımıyla başarılı bir şekilde tamamlanacaktır” ifadesi kullanıldı.

ERDOĞAN, RAKKA OPERASYONU İÇİN ‘YPG VARSA, BİZ YOKUZ’ DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, operasyona Türkiye’nin de katılmak istediğini, ancak YPG’nin olması durumunda kendilerinin olmayacağını söylemişti.

ABD öncülüğündeki IŞİD’la mücadele koalisyonunun komutanlarından korgeneral Stephen Townsend ise çoğunluğu YPG savaşçılarından oluşan DSG’nin operasyondaki hakim güç olacağını belirtmişti.

YPG DE TÜRKİYE'NİN OPERASYONA KATILMASINI KABUL ETMEMİŞTİ

YPG’nin başat gücü oluşturduğu DSG de Rakka Rakka operasyonunda Türkiye’nin hiçbir rolünü kabul etmeyeceğini duyurmuştu.

Suriye'nin Rakka kentinin ıŞİD'den kurtarılması için aylardır hazırlığı yapılan Rakka operasyonu dün başladı. Operasyonu DSG güçleri yapıyor. DSG'nin çatısı altında Kürt, Arap, Türkmen savaşçılar ile YPG ve YPJ'nin (Kadın Koruma Birlikleri) yer alıyor.

ABD SAVUNMA BAKANLIĞI OPERASYONDAN MEMNUN

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, DSG'nin Fırat’ın Gazabı operasyonunu “memnuniyetle karşıladığını” ve Irak'ın Musul kentindeki gibi Rakka'daki operasyonun da kolay olmayacağını vurguladı.

Önlerinde zorlu bir mücadelenin bulunduğuna işaret eden ABD'li bakan, "Uluslararası koalisyon, Irak ve Suriye'deki yerel güçlerin IŞİD'i hakkettiği kalıcı yenilgiye uğratması için elinden geleni yapmayı sürdürecek" ifadesini kullandı.

RAKKA, IŞİD’İN ELİNE NE ZAMAN GEÇTİ?

Rakka, Suriye’de 2011’de iç savaşın başlamasından iki yıl sonra, 4 Mart 2013’te muhaliflerin eline geçen ilk şehir oldu. Muhalifler, Rakka’yı ellerinde tutmak için rejimle mücadele ederken, IŞİD güçleri bu mücadeleye katılmayıp, kentin yönetimini ele geçirmeye çalıştı. Bir kaç kez el değiştiren şehir, 14 Ocak 2014’te tamamiyle IŞİD'in eline geçti.

RAKKA, IŞİD İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?

IŞİD, Rakka’nın fiili olarak “başkenti”. IŞİD'in yönetici kadrosu ağırlıklı olarak bu kentte barınıyor. IŞİD, hilâfeti ilân ettikten sonra, dünyanın dört bir tarafındaki sempatizanlarını kendi yönettiği bölgelerde yaşamaya çağırmıştı. Bu çağrıya uyanlar, özellikle aileleriyle birlikte gelenler Rakka’ya yerleştirildi. Yani kentte sayısı bilinmemekle birlikte yabancı savaşçı da çok. IŞİD, Rakka’yı aldığından beri yabancı savaşçıları ve ailelerini buraya topladığı gibi, yerli halkın şehirden ayrılmasına da izin vermiyor. Hristiyanlardan cizye vergisi alıyor.

RAKKA’NIN STRATEJİK ÖNEMİ NE?

Rakka, Fırat nehri üzerine kurulu. Tarım açısından önemli bir alan. Rakka’daki Tabka Barajı, hem Rakka’nın hem de Halep’in elektrik ve su ihtiyacını karşılıyordu.

Bir çok yolun da kesişme noktası. Irak’a yakın olması nedeniyle IŞİD’in güçlerini Irak ve Suriye arasında hareket ettirmesini de kolaylaştırıyor.

"Devlet" olma iddiasındaki IŞİD, Rakka’da kamu yönetimi örneği de oluşturmuş durumda. Kentte, ticaretten adalete, eğitimden ulaştırmaya kadar bir çok alanda yönetimsel düzenlemeler yaptı.

RAKKA’DA KİM YAŞIYOR?

Rakka, iç savaştan önce Suriye’nin altıncı büyük kentiydi. Nüfusu 2004 sayımına göre 220 bindi. Ancak, iç savaşın başlamasıyla birlikte, zorla yerinden edilmiş kişilerin gelişiyle 800.000 bine çıktı. Ancak kent IŞİD’in eline geçtikten sonra nufüsta ne gibi değişiklikler yaşandığı bilinmiyor.

Rakka nüfusu ağırlıklı olarak Sünni Arap. Şehirde iç savaştan önce Hristiyan nüfus da vardı. Bazı köylerinde de Kürtler yaşıyordu. Şehri iç savaştan önce, Esed’e sâdık aşiret reisleri yönetiyordu ancak bir süre sonra taraf değiştirdiler.

RAKKA HALKI IŞİD’İ DESTEKLİYOR MU?

IŞİD, Rakka’da güçlü olmakla birlikte, kentin ne ölçüde IŞİD’e destek verdiği bilinmiyor. Rakka’yı aldıktan sonra, kendisine muhalefet edecek özellikle aşiretleri hedef alan ve liderleri öldüren IŞİD, kentte sokak ortasında infazlar gerçekleştirerek, halkı da kontrolüne aldı. Bununla birlikte, IŞİD’e karşı çıkan “Rakka sessizce katlediliyor” adlı bir grup, kentte geçen sene IŞİD yönetimine karşı çıkan broşürler dağıtmayı başarabildi.

Reuters, Al Jazeera, DHA, AA

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler