YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Ramazan Ayı Zayıflama Süreci Olarak Görülmemeli'

Beslenme ve Diyet Uzmanı Işıl Turgay Canbolat, Ramazan ayı içerisinde öğün planlamasına gidilmesi gerektiğini belirtti....

'Ramazan Ayı Zayıflama Süreci Olarak Görülmemeli'

Beslenme ve Diyet Uzmanı Işıl Turgay Canbolat, Ramazan ayı içerisinde öğün planlamasına gidilmesi gerektiğini belirtti. Canbolat, Ramazan'ın kesinlikle bir zayıflama süreci olarak görülmemesi gerektiğini ifade etti.

Manevi iklimin yaşandığı Ramazan ayında kurulan birbirinden güzel sofralar iştah kabartırken sağlıklı bir Ramazan geçirmek için bazı konulara dikkat etmek gerekiyor. Medical Park Gaziantep Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Işıl Turgay Canbolat, Ramazan ayında özel beslenme önerilerinde bulundu. Ramazan ayının vücutta oluşturduğu manevi huzurun bir arınma şekli olduğunu ifade eden Canbolat, "Ramazan ayı kesinlikle bir zayıflama süreci olarak görülmemelidir. Çünkü uzun süre aç kalınca zayıflarım daha sonra da bu zayıflama ile beraber küçülen mide ile hiç yemek yemem ve zayıf kalırım düşüncesi tamamen yanlıştır." dedi.

Ramazan'ın vücut için nasıl bir arınma şekli olduğuna açıklık getiren Uzman Işıl Turgay Canbolat, "Metabolizma belirli düzenlere alışabilen sürekli olarak değişiklik gösterebilen özel bir mekanizmadır. Fakat bu mekanizmayı sürekli olarak kısa aralıklarla değiştirmeye çalışmak vücutta kalıcı hasarlara sebep olacakken, 1 ay boyunca sabit ve düzenli çeşitli beslenme ile vücut tamamen arınırken, karaciğerde, böbrekte ve midede oluşan yük tamamen ortadan kalkmaktadır." diye konuştu.

Ramazan'da kesinlikle sahur yapılması gerektiğinin altını çizen Canpolat, sahura kalktıktan sonra hafif fakat posa oranı yüksek besinlerin tercih edilmesini istedi. Sahura kalkmadan tutulan orucun vücutta kan şekerinin düşmesine neden olacağını vurgulayan Campolat, şu bilgileri verdi: "Sahura kalkmadan oruç tutulmasıyla uzun süre aç kalınması sonucunda kan şekerinin düşmesine bağlı olarak hem hipoglisemik atakların gözlenmesi hem de beynin kullandığı enerji olan karbonhidratın tükenmesi vücutta keton oluşumuna sebep olmaktadır. Bir süre sonra bireyler zihinsel fonksiyonlarını beklendiği oranda karşılayamamakta, ağız içi yaraların artması, diş ve tırnaklarda güçsüzlükler ile başlayan fizyolojik değişimler baş göstermektedir. Dolayısıyla burada yapılması gereken, gece bir şeyler tüketilmeden iftar sonrası vücudun kaybettiği suyu ve nemi dengelemek ve sahura kalktıktan sonra yine su tüketimi ile beraber hafif bir öğün planlaması yapmaktır."

SAHURDA MUTLAKA HAŞLANMIŞ YUMURTA YENİLMELİ

Öğün planlamasına örnek olarak mutlaka 1 adet sahur anında haşlanmış beklememiş bir yumurta yenilmesi gerektiğini belirten Canpolat, bunun yanında az yağlı ve mutlaka az tuzlu keçi veya inek peyniri, çavdarlı bir ekmek, bol miktarda domates, salatalık, biber ve zihinsel fonksiyonlar için 1 yemek kaşığı kadar fındık, badem veya ceviz tüketmesi gerektiğine dikkat çekti. Canpolat, Ramazan ayında sıcaklara ve direk güneşe maruz kalınmaması gerektiğini söyleyerek, öğle saatlerinde çok fazla dışarıda bulunulmamasına değinerek sözlerini tamamladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler