YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ramazan Ayında Beslenme

İZMİR (AA) - İzmir Kent Hastanesi Diyet Uzmanı Seda Uşarer, oruç tutarken öğün sayısını ikiye düşürmek yerine, sahur, iftar ve tek ara öğün şeklinde 3 öğün olark sürdürmenin sağlık açısından önem taşıdığını bildirdi. 

İZMİR - İzmir Kent Hastanesi Diyet Uzmanı Seda Uşarer, oruç tutarken öğün sayısını ikiye düşürmek yerine, sahur, iftar ve tek ara öğün şeklinde 3 öğün olark sürdürmenin sağlık açısından önem taşıdığını bildirdi. Uşarer, yaptığı yazılı açıklamada, ramazan ayında beslenme alışkanlıklarında değişiklikler olduğunu ve genel olarak öğün sayısının 2’ye düştüğüne işaret etti. Açlık korkusu ile sahur öğününde aşırı yemek tüketiminin, kilo aldırma riskini beraberinde getirdiğini hatırlatan Uşarer, şunları kaydetti: "Hamur işleri, ekmek, gözleme, börek, makarna gibi besinler hem çabuk acıktırır hem de mide rahatsızlarına yol açabilir. Gün içinde kan şekerinin düşmesini engellemek için sahurda yavaş sindirilen ve besin değeri yüksek besinler tüketilmeli. Oruç süresinin 16–17 saat olması nedeniyle besinler ile birlikte sıvı alımında da azalma olmaktadır. İftardan sahura kadar olan sürede bol miktarda sıvı alınmalıdır. Hipoglisemi, hiperglisemi ile kalori alımını önlemek için olabildiğince meyve sularından, kolalı içeceklerden kaçınılmalıdır. Yağlı, kızartılmış yemeklerden mümkün olduğunca uzak durmak gereklidir. Oruç tutarken sahur, iftar ve tek ara öğün olmak üzere 3 öğün beslenmek önemlidir." Uşarer, gün boyu açlığı engelleyecek öğün olan sahurda, çorba, beyaz peynir, haşlanmış yumurta, ceviz, kavrulmamış fındık, badem, domates, salatalık, esmer ekmek, yulaf ezmesi, süt, yoğurt tüketilmesi önerisinde bulundu. Orucun çorba ile açıldıktan sonra diğer yemeklere geçmek için 5-10 dakika beklenmesini tavsiye eden Uşarer, şunları kaydetti: "İftarda acıkmanın etkisiyle makarna, pilav, mantı, pide tüketimlerine eğilim artabilir. Bunun için bu besinlere sofrada çok fazla yer vermemek gerekir. Haftada bir gün balık, iki gün de mutlaka kuru baklagil yenmeli. Hazımsızlığı engellemek için yemekler yavaş yenmelidir. Tatlı ve meyve yemeğin hemen ardından yenmemeli. Doğru olan iftardan 2–3 saat sonra meyve tüketilmesi. Sıvı alımını desteklemek için meyvenin kendi şekeri ile yapılmış olan kompostolar ya da az şekerli sütlü tatlılar tercih edilebilir. İftardan sahura kadar olan sürede mümkün olduğunca çok su tüketilmelidir. İçerdiği antioksidanlardan dolayı yeşil çay, siyah çay, Türk kahvesi ya da filtre kahve tüketilmesinde sakınca yoktur."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler