YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ramazan Ayında Dengeli Beslenme Uyarısı

Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, yeterli ve dengeli beslenmenin Ramazan ayında da sürdürülebilmesi...

Ramazan Ayında Dengeli Beslenme Uyarısı

Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, yeterli ve dengeli beslenmenin Ramazan ayında da sürdürülebilmesi için iftardan sonra en az 3 öğünü tamamlamak ve sahura da mutlaka kalkılması gerektiğini söyledi.

Sahurda sadece su içerek niyetlenmenin veya gece yatmadan önce yağlı yemek yemenin zararlı olduğu belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, “Oruç tutanların Ramazan ayında günlük beslenme şekilleri ve öğün sayısı değişmektedir. Bu dönemde 3 ana öğün sahur ve iftar olmak üzere 2 öğüne inmektedir. Özellikle hamur işi, tatlı, kırmızı et, ekmek, pilav ve makarna tüketimi bu aylarda çok artmaktadır. Oysa oruç tutarken sağlıklı ve çeşitli besin seçenekleriyle yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması esas olmalıdır” dedi.

Yeterli ve dengeli beslenmenin Ramazan ayında da sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az 3 öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerektiğini ifade eden Kasapoğlu, “Sahurda sadece su içerek niyetlenmek veya gece yatmadan önce yemek yemek zararlıdır. Çünkü bu beslenme tarzı yaklaşık 12 saat olan açlığı, ortalama 18 saate çıkarır. Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olur. Sahur öğününün ağır yemeklerden oluşması halinde, metabolizma hızı gece düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riskini arttırır. Bu nedenle mutlaka sahura kalkılarak, süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve kuru baklagillerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir” diye konuştu.

İftar sofralarındaki çeşit ve bolluğun kültürel bir özellik olduğunu kaydeden Kasapoğlu, “İftarda kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği oluşur. İftarda yapılan en büyük hatalardan birisi, çok hızlı ve yüksek miktarda besin tüketmektir. Beyin doyma emrini yemekten 15 - 20 dakika sonra verir. Çok hızlı yemek yendiğinde, miktarı ve enerjisi yüksek besinler tüketilir. Bu da kilo alımına zemin hazırlar. Kronik hastalığı olanların ilgili uzman hekime danışmadan oruç tutmamaları gerekir” şeklinde konuştu.

Ramazan ayı süresince yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmesinin altını çizen Kasapoğlu, “Oruç tutanların sahur yapmaları sağlığın korunması açısından önemlidir. Sahurda süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir. Ancak gün içerisinde aşırı acıkanların, midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketmeleri, aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemeklerle unlu gıdalardan uzak durmaları şarttır. İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanmalı, oruç açıldıktan 10 - 15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salata ile devam edilmelidir” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler