HABER

Ramazan Bayramı ne zaman? 2017 Ramazan Bayramı hangi günlere denk geliyor,kaç gün tatil?

Özellikle çalışanlar Ramazan Bayramı ne zaman merak ediyorlar ki buna göre tatil planı yapacaklar. Peki 2017'de Ramazan bayramı ya da şeker bayramı hangi günlere denk geliyor ve kaç gün tatil olacak? İşte bu sene maalesef 1,5 günü hafta sonuna denk gelen Ramazan bayramının günleri...

Ramazan Bayramı ne zaman? 2017 Ramazan Bayramı hangi günlere denk geliyor,kaç gün tatil?

Mübarek Ramazan ayının bitimi ile Ramazan Bayramı kutlanır. Dini bir bayram olan Ramazan Bayramı resmi tatil olarak belirlenmiştir yani gerek kamu gerekse de özel sektör çalışanları Ramazan bayramında izinli sayılırlar. Bunun için pek çok kişi Ramazan bayramı tatili hangi günlere denk geliyor ona göre tatil programı yaparlar. Yaza da denk gelmesi bakımından 2017 Ramazan bayramı tatili çalışanlar için önemli bir fırsat. İşte Ramazan bayramı ile ilgli detaylar...

RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN ve KAÇ GÜN TATİL?

2017 Ramazan bayramı tatili 24 Haziran Cumartesi yarım gün tatil olarak arife ile başlıyor. 25 Haziran pazar günü de bayramın ilk günü. Ramazan bayramının ikinci günü 26 Haziran Pazartesi ve 3. günü ise 27 Haziran Salı gününe denk geliyor. Yani hafta sonu tatili ile birlikte toplamda 4 günlük bir tatil ortaya çıkıyor. Tabii 2017'de bayramın ilk günlerinin hafta sonuna denk gelmesi uzun tatil beklentisindeki çalışanları hayal kırıklığına uğratıyor.

RAMAZAN BAYRAMI MANASI VE ÖNEMİ

Müslümanların iki büyük bayramından biri. Ramazan ayında tutulan bir aylık orucun bitiminde Şevval ayının ilk üç günü müslümanların bayram günleridir. Ramazan bayramına, o gün fıtır sadakası verilmesinden dolayı "Fıtır bayramı" adı da verilmektedir.

Resulullah (s.a.s) Medine'ye hicret ettiği zaman Medinelilerin eğlenip neşelendigi iki bayramları vardı. Hz. Peygamber Medinelilere özgü olan, cahiliye izleri taşıyan bu bayramların yerine bütün müslümanların sevinip eğleneceği İslâm'ın iki bayramını onlara haber verdi: "Allahu Teâlâ size, kutladığınız bu iki bayramın yerine, daha hayırlısını, Ramazan bayramı ile Kurban bayramını hediye etti" (Sünen-i Ebû Dâvud, Salat, 239). Bayram, Ramazan çıkıp bayramın başladığı Şevval hilalini görmekle, havanın bulutlu olması durumunda da Ramazan'ı otuz gün tutmakla başlar. Ramazan'ın yirmi dokuzunda hilal görünürse, ertesi gün Şevval'in biridir ve bayram yapılır (Sünen-i Ebû Dâvud, 3/306).

Ramazan bayramı, bir aylık oruçtan sonra yeme-içmenin ve her türlü helal nimetten yararlanmanın mübah olduğu; müslümanların eğlenip birbirlerini ziyaret ettikleri, hediyeleştikleri; çocuklarin, fakirlerin ve kimsesizlerin sadaka verilerek sevindirildiği; kısaca İslâmî kardeşliğin toplumun her kesiminde canlı olarak yaşandığı; bütün bunlarla birlikte Allah'a karşı da sorumluluklarının bilinciyle topluca namaz kılıp birbirine nasihat ettikleri sevinç günleridir. Ramazan bayramında yapılması vâcib olan fıtır sadakası vermek, bayram namazı kılmak gibi ibadetlerin yanında sünnet, müstehab olanları da vardır. Ramazan'ın ilk gününde oruç tutmak ise haramdır.

RAMAZAN BAYRAMI MI ŞEKER BAYRAMI MI DEMEK DOĞRU?

Ramazan ayının bitişi ile yapılan bayram için Türkiye’de iki farklı isim kullanılmaktadır. Bunlar Ramazan bayramı ve şeker bayramıdır. Ramazan Bayramı kalıbı bu bayram Ramazan ayının sonunda kutlanmasından ileri gelmektedir. Peki neden şeker bayramı da denilmektedir?

Bu bayram Osmanlı döneminde Iyd-ı Fıtır olarak adlandırılmaktaydı. Iyd kelimesi bayram anlamına gelir. Fıtır ise fıtır sadakası ya da fitre olarak bilinen oruç tutamayacak durumdaki Müslümanların verdiği sadakadır ki şükür sadakası olarak da bilinir. Murat Bardakçı’nın dile getirdiği bir teoriye göre şükür kelimesi şekere dönüşmüş ve şükür bayramı zamanla şeker bayramı olmuştur. Diğer bir teori de bu adlandırmanın bayramda şekerleme geleneğinden kaynaklanmasıdır. Ayrıca dini bayramlarda özellikle de Ramazan bayramında kapılara gelen çocuklara ve misafirlere şeker ikram edilmesi geleneği vardır.

2017 RESMİ TATİLLER TAKVİMİ

1 Ocak Yılbaşı (Pazar)
*23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı (Pazar)
*1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü (Pazartesi)
*19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı (Cuma)
*24 Haziran Ramazan Bayramı Arifesi (Cumartesi)
*25 Haziran Ramazan Bayramı 1.gün (Pazar)
*26 Haziran Ramazan Bayramı 2.gün (Pazartesi)
*27 Haziran Ramazan Bayramı 3.gün (Salı)
*15 Temmuz Demokrasi Bayramı (Cumartesi)
*30 Ağustos Zafer Bayramı (Çarşamba)
*31 Ağustos Kurban Bayramı Arifesi (Perşembe)
*1 Eylül Kurban Bayramı 1.gün (Cuma)
*2 Eylül Kurban Bayramı 2.gün (Cumartesi)
*3 Eylül Kurban Bayramı 3.gün (Pazar)
*4 Eylül Kurban Bayramı 4.gün (Pazartesi)
*29 Ekim Cumhuriyet Bayramı (Pazar)

En Çok Aranan Haberler