Ramazan Bayramı hangi güne denk geliyor ve ne zaman sorusu bayramda tatile gidecekler için en önemli sorulardan biri. Ramazan Bayramı tatilini planlayanlar için geri sayım başladı.
Herkes Ramazan Bayramı ne zaman diye merakla bekliyor. Bu yıl da yaza gelen bayram için planlar yapılmaya başlandı. Ramazan Bayramı ne zaman ve Ramazan Bayramı kaç gün tatil olacak sorularının cevapları da belli oldu. İşte Ramazan Bayramı ne zaman? Ramazan Bayramı'nda kaç gün tatil olacak sorularının yanıtları.
Ramazan Bayramı ne zaman başlıyor ve bu yıl Ramazan Bayramı kaç gün tatil olacak soruları nihayete erdi. Müslüman alemi için en kutsal aylardan biri olan Ramazan bu yıl 27 Mayıs 2017 Cumartesi günü başlayacak. Yani ilk oruç 27 Mayıs günü tutulacak. İslam aleminde üç ayların içerisinde yer alan mübarek Ramazan ayı bu sene 27 Mayıs tarihinde başlayacak. Ramazan ayı içerisinde milyonlarca müslüman bu tarihte ilk orucu tutacak. Bin aydan daha hayırlı gece olan Kadir Gecesini de içerisinde barındıran Ramazan ayının başlangıcı rahmet ortası mağfiren son 10 günü ise cehennem ateşinden kurtuluş olarak biliniyor. Ramazan ayının bitişi ise 24 Haziran'da gerçekleşecek. Geçtiğimiz yıl 6 Haziran ve 4 Temmuz arasında olan Ramazan ayı, 2017 yılında 12 gün daha erken başlayacak.
RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN BAŞLIYOR?
İslamiyete göre Ramazan, oruç tutma ayıdır ve kutsal kabul edilir. Ramazan ayı boyunca maddi ve manevi kirlerden arınarak bir nevi maddi ve manevi terbiye eder insan kendini. Bu ay boyunca nefsiyle mücadele eden insan oğlu için Ramazan ayı bitiminin adından Ramazan Bayramı başlar. Peki 2017'de Ramazan Bayramı hangi güne denk geliyor? Ramazan Bayramı bu yıl 25 Haziran tarihinde başlayacak. 27 Haziran akşamı sona erecek. Ramazan Bayramının ikinci günü 26 Haziran 2017 Pazartesi ve 3. Günü 27 Haziran Salı gününe denk gelecek.
RAMAZAN BAYRAMI NEDİR?
Ramazan Bayramı ne zaman, Ramazan Bayramı hangi güne geliyor ve Ramazan Bayramı kaç gün tatil olacak soruları bir yana Ramazan Bayramı nedir sorusu da mübarek aylarda araştırılır oldu. Ramazan ayı, Kur'an-ı Kerim'in indiği aydır. Kur'an'da bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen "Kadir Gecesi" yine bu ay içinde kutlanır. Ayrıca İslam'ın temel ibadetlerinden olan oruç da bu ayda tutulur. Bu nedenle Ramazan ayı, Müslümanlar için en kutsal aydır ve ona "On Bir Ayın Sultanı" denilmiştir. Ramazan Bayramı, Ramazan ayı boyunca tutulması farz kılınan orucun da sonunu ifade eder. Ramazan Bayramı’nın ilk günü aynı zamanda Şevval ayının birinci günüdür ve bu günde oruç tutulmaz. Ramazan Bayramı’nın ilk gününde camilerde bayram namazı kılınır. Bayram namazını yalnız erkekler kılar. Bayram namazından sonra ise hutbe okunur. Bayram boyunca müslümanlar eş, dost, akraba ziyaretleriyle birbirlerinin bayramını kutlarlar. Bu ziyaretler esnasında genellikle kolonya, tatlı ve şekerlemeler ikram edilir.
Bayramda bakımlı ve temiz olmak adettendir. Herkes en yeni kıyafetlerini giymeye çalışır. Ramazan bayramında çocuklara ailelerin bütçesi elverdiğince yeni kıyafetler alınır. Bazı büyükler ellerini öpen çocuklara hediye veya harçlık verirler. Çocuklar ufak gruplar halinde kapı kapı dolaşarak şekerleme toplarlar. Müslümanlar zekat görevini bu bayramda yerine getirirler.
KADİR GECESİ RAMAZANIN HANGİ GÜNÜNE DENK GELİYOR?
İslam alemi tarafından en kutsal ay olarak kabul gören ve Kuran'ı Kerim'in indiği gece olarak inanılan Kadir Gecesi, Ramazan ayının son on gecesinde ve tekli gecelerde olur. Ramazan ayı ayetlerinden bir tanesi olan Bakara Suresi 183. Ayette, “Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı.” şeklinde geçmektedir.
RAMAZANDA OKUNACAK DUALAR
RAMAZAN'DA SAHURA KALKMADAN ORUÇ TUTULUR MU?
Günlerin uzun olması ve yorucu iş hayatı nedeniyle Ramazan'da Oruç tutanlar "sahura kalkmadan" oruç tutulurmu sorusunu sormaya başladılar. Diyanet yaptığı açıklamada konuya açıklık getirdi: "Sahura kalkmamak 'günah' değil. Ama sahur'a kalkmak ve sahur yapmak çok büyük sevap" denildi. Sahur'da bir yudum su içmek için de olsa, sahura kalkmanın iyi olacağı söyleniyor. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: "Sahur yemeği mübarektir. Sahurun tamamı berekettir. Bir yudum su için de olsa sahura kalkın! Allahü teâlâ ve melekleri, sahura kalkanlara salât ve selam ederler. Yani Allahü teâlâ, sahura kalkanları mağfiret eder, melekler de onlar için dua eder."