‘Bayram harçlığı isteyen iki kızını pompalı tüfekle öldüren’ kadın, kocası tarafından öldürüldü.
"Diyarbakır’da kendisinden 50 lira bayram harçlığı istediği gerekçesiyle iki kızını pompalı tüfekle vurarak öldürdüğü iddia edilen Adalet Toprak, eşi Sadık Toprak tarafından bıçaklanıp öldürüldü." (22 Eylül 2015, diken.com.tr)
O yüzden dikkat edin çocuklar, böyle bir aile faciasına sebep olmak istemezsiniz... Şaka bir yana, bazılarımızın üniversitede tamamladığı, birçoğumuzun ise 20 yaşlarımızın başlarına kadar devam ettiği bu süreç, bayramların en güzel özelliği; BAYRAM HARÇLIĞI günleri yaklaşıyor. Eğer siz de halâ bu süreci yaşayanlardansanız, aşağıdaki önerilerimizi dikkate alın:
1. Sadece anne babanızın değil, komple bütün ailenin elini öpün!
Bayram harçlığınızı artırmanın bir numaralı yolu, bayram ziyaretlerinizi çekirdek ailenizle sınırlı tutmamaktır. Anneniz ve babanızın elini öpmeyi bayramın birinci gününde, hemen sabahtan halledin. Dayı, amca, yenge, teyze, artık hangi akrabalarınızdan mevcutsa, hepsini gezin.
Anneanneler, babaanneler, dedeler kesinlikle atlanmaması gereken bayram ziyaretleridir; tamamen hiçbir araştırmaya dayanmayan sonuçlara göre en büyük harçlıklar onlardan çıkmaktadır.
2. Göz temasından kaçınmayın; kibar olun, canımızı yiyin.
Bayramlar, aile içi bütün problemlerin gözardı edildiği, fikir ayrılıklarının sözlere dökülmediği, kibarca gülümseyip birlikte olmaktan ne kadar hoşnut olduğunuzu insanlara söylediğiniz günlerdir.
Biraz da mahçupmuş gibi davranırsanız kazanırsınız; mahçup bakışlar ülkemizde iyiliğin, kibarlığın, hayırlı evlatlığın temsili olarak görülmektedir.
3. Büyüklerin göz zevkine uygun, geleneksel giyinin.
Hayırlı evlatlığın temsili demişken...
Lisedeyseniz okul üniformanızın içine giydiğiniz tişörtlerle, üniversitedeyseniz her gün takıldığınız o hip kıyafetlerle bayram ziyaretine giderseniz, kaybedersiniz. Büyükler sizi birer hayırlı evlat, düzgün birer insan olarak görürlerse elleri cüzdanlarına doğru daha büyük bir ivmeyle hızlanır.
Hipster sakalınızla gitmeniz (ki henüz hipster sakalı bırakacak kadar sakalınız çıkmamış da olabilir) harçlığınız için hiç mi hiç iyi olmayacaktır.
4. Eğer mahalleden arkadaşlarla komşu komşu gezecekseniz, toplu gezmeyin.
Bu gelenek halâ devam ediyor mu bilemiyoruz, sanırım biz de ‘artık harçlık alma değil, verme’ yaşında olan insanlar olarak devam edip etmediğini bu bayramda göreceğiz.
Ama halâ devam ediyorsa, bu kapı kapı dolanıp her zile basma olayını gerçekleştiriyorsanız; küçük gruplar halinde gezin. Büyükler tek seferde belli miktarda para vermeye meyillidir; kalabalık grupla gezerseniz paranız gereğinden fazla bölünecektir.
5. Aza tamah etmeyen, çoğu bulamaz.
10 liraymış, 5 liraymış, burun kıvırmadan, göz süzmeden kabul edin, harçlığı verene teşekkür edin. Bunun bir sonraki bayramı da var; o 10 lirayı da bulamayabilirsiniz sonra!
6. Topladığınız harçlık miktarını kimseye söylemeyin!
Bu son maddemiz, bayram harçlıklarının sonuncusunu annesi ve babasından alanlara (her nedense annesi-babası bu yöntemi tercih edenlere) geliyor...
Harçlık miktarınızı bayramın son anına kadar kimseye söylemeyin; eğer güzel topladıysanız anneniz/babanız az harçlık verecektir. Emeklerinize son ana kadar devam edin, cüzdanınızı saklı tutun.
Ayrıca akrabalarınızı sevin; yukarıda yazdıklarımızın tamamının latife olduğunu, bayramların aile bağlarınızı güçlendirmek için harika bir fırsat oluşturduğunu, ‘aile’ kavramının şu hayattaki en önemli şeylerden biri olduğunu unutmayın. Şimdiden iyi bayramlar!