Ramazan ayının son yıllarda yaz mevsimine denk gelmesi nedeniyle vatandaşların kuru baklagillere olan ilgisi azalırken, yaş sebze ve meyveye talebi artıyor. Esnaf, kuru baklagil satışlarında bir artış beklemediklerini belirtirken, fiyatlarda küçük bir hareketlenme olacağı görüşünde.
Ramazan ayının kış mevsimine denk geldiği yıllarda vatandaşın en büyük sıkıntısı kuru baklagillerin fiyatlarında yaşanan ani artışlar oluyordu. Son yıllarda yaz mevsimine denk gelen Ramazan ayı, kuru baklagilleri tahtından indirdi. Yerini ise tezgahları doldurun birbirinden farklı yaz meyve ve sebzesi aldı. Samsun toptancılar Sitesi esnaflarından Ahmet Ziya Boz, yaz sıcağında vatandaşın iftar sofralarında kuru gıdalar yerine yaş meyve ve sebzenin yer alacağını belirterek, "Ürünlerde duyulan talep sonucu kuru gıdaların satışlarında bir artış beklemiyoruz." dedi.
30 yıldır toptan gıda dağıtımı yaptığını belirten Ahmet Ziya Boz, her Ramazan ayında gündeme gelen kuru baklagillerdeki fiyat değişikliklerini, arz ve talep dengesine bağlıyor. "Fiyatlar aynı zamanda talep edilen malların piyasadaki bolluğu veya azlığıyla özellikle talepteki veya arzdaki dengesizliklerle alakalı." diyen Boz, Ramazan ayındaki fiyat artışları mevsimsel olarak meydana geliyor. Ürünlerde duyulan talep sonucu satışlarda bir artma beklemiyoruz. Ancak yaz mevsiminin gelmesi, ısınan havalar, piyasaya yeni ürünlerin çıkması ve yaş sebze ve meyvenin halk tarafından tercih edilecek olması fiyat artışlarını engelleyecek bir etken olarak ortaya çıkacaktır." dedi.
"TALEP AZALMASINA RAĞMEN, BAZI ÜRÜNLERDE FİYAT ARTIŞI OLABİLİR"
Vatandaşın yaz mevsiminde kuru baklagiller yerine diğer ürünlere özellikle yaş sebze ve meyveye daha fazla ilgi göstereceğini dile getiren Boz, "Yaş sebze ve meyvelerin piyasaya çıkması, bol ve ucuz olması fiyatların artmamasında başrolü oynayacaktır." diye konuştu. Ahmet Ziya Boz, "Son yıllarda ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi fiyatlarda zaten bir durağanlık meydana getirdi. Fiyat hareketliliği azamaya başladı. Bunlara rağmen bazı ürünlerde yüzde 10 ile yüzde 15 arasında artış olabilir. Mercimek fiyatlarında bir düşme oldu bunun nedeni yeni mahsul ürünlerin piyasaya girmesiydi ki bunun sonucunda fiyat kendini toparladı. Kuru fasulyede mevsimsel olarak bir düşüş bekliyoruz. Piyasaya çıkan yeşil fasulye kuru fasulye fiyatın azalmasında önemli bir etkiye sahip. Eğer Ramazan kış dönemine gelmiş olsaydı kuru baklagillere rağbet artar ve fiyatlarda yükselme olurdu. Nohut fiyatları düşüyor bunun başlıca nedeni yerli nohut hasatının yapılıp piyasaya sürülmesidir. Pirinç fiyatlarında çok küçük bir hareketlilik olabilir." açıklamasını yaptı.
Samsunda yaklaşık 40 yıldır toptancılık yapan Ali Kemal Gündoğdu ise mevsimin yaz olmasının fiyatların artmasına engel olduğunu belirtti. "Gıda fiyatlarında gecen senelere göre pirinç ve mercimek fiyatlarında düşüş yaşandı. Yeni mahsul ürünler fiyatları aşağı çekiyor." diyen Gündoğdu, "Ayrıca ayçiçek yağı fiyatları da yeni mahsul ürünlerin piyasaya çıkması ile düşüyor. Ürün düşüşlerinde pazara yeni mahsul ürünlerin girmesi etkili oluyor. Fiyatlarda fazla artış yok, hatta düşüş var. Genelde ramazan aylarında hazırlanan kumanyalara talep az ve kumanya hazırlanmıyor. Buda fiyatlarda düşüşe neden oluyor. Yaz mevsiminden dolayı pek hareketlilik yok. İnsanlar köylerine gitti, fındık toplamaya gitti. Şehirlerden uzaklaştı buda talep azalmasına neden oldu. Ramazan ayında denellikle ayçiçeği yağı, un, pirinç, bulgur, mercimek, makarna ve kayısı gidiyor." şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz