YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ramazanda Ağır Yiyeceklerden Kaçının

Bayburt Halk Sağlığı Müdürü Mehmet Akif Durulmuş, Ramazan ayı süresince yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini bildirdi.

Bayburt Halk Sağlığı Müdürü Mehmet Akif Durulmuş, Ramazan ayı süresince yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini bildirdi. Durulmuş, yaptığı yazılı açıklamada, toplumsal hayatta önemli yer teşkil eden Ramazan ayında, dini bir vecibeyi yerine getirmek için oruç tutulduğunu, bununla birlikte bireylerin günlük yaşantılarında önemli değişiklikler olduğunu ifade etti. Ramazan ayında yapılan en önemli beslenme değişiklikleri arasında oruç tutan kişilerin günlük beslenme şekli ve öğün sayısını değiştirip üç ana öğün olan günlük beslenme düzeninin iki öğüne indirilmesi ve özellikle hamur işleri, tatlılar, kırmızı et, ekmek, pilav ve makarna tüketiminin artmasının yer aldığına dikkati çeken Durulmuş, şöyle devam etti: "Oysa oruç tutarken sağlıklı ve çeşitli besin seçenekleri ile yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması esas olmalıdır. Ramazan ayında bireylerin yaş, cinsiyet ve fiziksel aktivitelerine göre günlük almaları gereken enerji, protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral oranlarının değişmediği ve bu süre zarfında da sağlığın korunması açısından yeterli ve dengeli beslenmenin gerekli olduğu unutulmamalıdır." Durulmuş, Ramazan ayı süresince yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: "Ramazan ayında öğünler, sahur ve iftarda iki ana öğün ile iftardan sonra 1-1.5 saat aralıklarla iki ara öğün şeklinde düzenlenmelidir. Oruç tutanların mutlaka sahur yapmaları sağlığın korunması açısından önemlidir. Sahur yemeğinde süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir. Gün içerisinde aşırı acıkma problemi olanların midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketmesi, aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile unlu gıdalardan uzak durulması uygundur. Günde ortalama 2- 2,5 litre su içmeye, bununla birlikte enerji verirken sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve suları, soda, sebze suları içmeye özen gösterilmelidir." İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine sütlü ve meyve tatlılarının tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Durulmuş, açıklamasını şöyle tamamladı: "Yemekleri hızlı yemekten kaçınılmalıdır. Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra birer saat ara ile her seferinde azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenilmelidir. İftar yemeğinden hemen sonra televizyon veya bilgisayar karşısına geçmek, koltukta dinlenmek yerine biraz hareket etmek, kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirim açısından yararlı olmaktadır. Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için yemeklerde lif oranı yüksek gıdalar ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişler tercih edilmelidir." Durulmuş, kronik hastalığı olan kişilerin ilgili uzman hekime danışmadan oruç tutmamaları gerektiğini de kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler