Türk toplumunun iftarda fazla yemek yeme alışkanlığı bulunduğunu ve bunun vücuda zararı olduğunu kaydeden Dr. Yalçın, "Yemeğin birden ve aşırı şekilde mideye girmesi sonucu salgılar fazlalaşıyor. Bu da, ani tansiyon düşüklüklerine sebep olur. En önemlisi ise yemeği yedikten sonra uzanıp yatılması. Bu çok tehlikeli. Vücuttaki kan mide ve bağırsakların etrafında toplanır. Beyin ve kalbe kanın gitmesi engellenir. Kan birden vücuda dağıldığın da ise kalp çarpıntılarına ve krize kadar varır. Bu sebeple kalp rahatsızlığı olanlar iftarda fazla yememeli" dedi.
İftar yemeklerinin iki aşamalı yenmesi gerektiğini belirten Dr. Yalçın, "Önce çorba içilmeli. Aradan 15-20 dakika geçtikten sonra diğer yemekler yenilmeli. Böyle yemek yenildiğinde, yarım saat dinlenilmeli" şeklinde konuştu.
Oruç tutan kişilerin iftar ve sahurda bol bol sıvı alması gerektiğini hatırlatan Dr.Yalçın, "Normal bir insanın günlük su ihtiyacı 2-2.5 litredir. Gece boyunca 6-7 bardak su tüketilmelidir. Bunun yanı sıra meyve suyu, ayran gibi sıvı içecekler de alınabilir" dedi. Dr. Fazıl Yalçın, oruç tutan kişilerin iftar ve sahurda dikkat etmesi gereken noktaları şöyle sıraladı:
"Ramazan ayı boyunca kızartmadan sakının. Ağır hamur tatlıları yerine daha hafif sütlü tatlılar ve kompostolar tüketin. İftarda yemekleri birden yemeyin. Kendinize uzun bir zaman dilimi ayırın. Yiyeceklerin beşte ikisini sahurda, beşte üçünü iftarda yemeye çalışın. Sahur öğününü kesinlikle atlamayın. Ramazan ayı boyunca meyve çiğ sebze tüketimine önem verin. Sahurda protein içeren süt, yoğurt, peynir gibi gıdalar yiyin. Bu uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur. Yağlı yiyeceklerden kaçının, yağsız sebzeli yiyecekleri tercih edin."