YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ramazan'da Sağlıklı Beslenme

Mersin'in Bozyazı İlçe Sağlık Müdürü ve Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Dr. Ahmet Hakan Acı,...

Mersin'in Bozyazı İlçe Sağlık Müdürü ve Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Dr. Ahmet Hakan Acı, Ramazan ayında sağlıklı beslenmeyle ilgili tavsiyelerde bulunarak, “Vücudumuzun su ihtiyacını yeterince karşılayalım. Özellikle sahuru yapalım. Sahurdan iftara kadar yetecek ama ağır olmayan yiyecek ve içecekler tüketelim” dedi.

Ramazan ayında yapılması gerekenlerle ilgili açıklamalarda bulunan Dr. Ahmet Hakan Acı, sıcak havanın etkisiyle vücut ısısının artacağını ve metabolizmanın bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışacağını belirterek, “Terleme ile dengede tutulmaya çalışılan vücut ısısı aşırı sıcaklarda tam olarak dengelenemez. Özellikle ortamdaki nem oranı yüksekse terleme suretiyle vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir. Risk grubunda olan 4 yaşından küçük çocuklar, hamileler, yalnız yaşayan 65 yaş ve üzeri yaşlılar, bakıma ihtiyacı olanlar, aşırı kilolular, açık alanda çalışanlar, kronik hastalığı, diyabet, kalp-damar hastalıkları, beyin-damar hastalıkları, psikolojik hastalıkları, kronik solunum sistemi hastalıkları, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları olanlar, sürekli ilaç kullanan kişiler; özellikle tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, depresyon ve uyku ilaçları ile evsizler sıkı takip edilmeli ve koruyucu tedbirlerin alınması gerekir. Bu nedenle halkımızın günün en sıcak saatlerinde mecbur kalınmadıkça dışarı çıkmamalarını, açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler giymelerini, geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka, kaliteli güneş gözlüğü kullanmalarını, koruyucu kremler kullanmalarını, dışarıda çalışması gerekenlerin mümkün olduğunca güneş altında korunmasız kalmamalarını, aşırı hareketlerden kaçınmalarını öneriyorum” diye konuştu.

Bu dönemde ağır fiziki aktivitelerden kaçınılması gerektiğini ifade eden Acı, “Risk altındaki yetişkinler ve yaşlılar, günde en az iki kez güneş veya sıcak çarpması yönünden izlenmelidir. Bebekler ise bu açıdan daha sık izlenmelidir. Bebek, çocuk, engelliler ve hayvanlar kapalı ve park edilmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdır. Araçların iç ısıları, klima olsa dahi park edildikten çok kısa süre sonra yükselmektedir. Araç terk edilirken herkesin dışarı çıktığından emin olunmalıdır. Kapalı alanlar iyi havalandırılmalıdır. Güneş gören pencereler perde güneşliklerle gölgelendirilmelidir. Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir” şeklinde konuştu.

Vücuttaki su oranın yeterli düzeyde tutulmasının hayati önem taşıdığından, vücuttan kaybolan su miktarında suyun tekrar alınması gerektiğine dikkat çeken Acı, “Ortalama en az 2- 2,5 litre su içilmesi gerekir. Bununla birlikte Ramazan ayında sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve suları, soda, sebze suları ve benzerlerini sık sık tüketmeye özen gösterilmelidir. Mide kramplarına neden olabileceği için çok soğuk ve buzlu içeceklerin tercih edilmemesi gerekir. Kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içeceklerin vücutta daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için bu tür içeceklerden de uzak durulmalıdır” ifadelerini kullandı.

Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmek için sahur ve iftarların düzenli ve iyi yapılması gerektiğini vurgulayan Acı, sözlerini şöyle tamamladı: “Yemekler iftardan sonra 1-1,5 saat aralıklarla iki ara öğün şeklinde düzenlenmeli, en az üç öğünü tamamlamalı ve özellikle sahur mutlaka yapılmalıdır. Gece yatmadan önce yemek yemenin veya sahurda sadece su içerek niyetlenmenin çok zararlı bir davranış olduğu unutulmamalıdır. Sahura kalkılmaması veya gerektiği kadar yenmemesi aç kalınan süreyi arttırmakta, bunun sonucunda açlık kan şekeri daha erken zamanda düşmekte ve verimsizliğe neden olmaktadır. Sahurda gerektiğinden fazla yenmesi metabolizma hızı yavaş olduğu için yağa dönüşme hızı ve kilo alma riski daha fazladır. Bu nedenle sahura mutlaka kalkılmalı ve sahur yemeğinde süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir. Ancak gün içerisinde aşırı acıkma problemi olanların midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketmesini; aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile unlu gıdalardan uzak durulmasını öneriyorum.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler