Yaşlı ve hamilelerin yanı sıra kalp ve tansiyon gibi kronik hastalığı bulunanları uyaran Uzman Dr. Canan Çiçek, bu tür hastalığı olanların oruç tutmasının sakıncalı sonuçlar doğuracağını dile getirdi.
Çiçek, "Ağır yiyecekler tüketilmemesi, bol sıvı alınması ve ağır sporlar yapılmaması gerekiyor. Parkinson, alzheimer, sara, psikiyatrik bozukluk, kanser, daha önce mide ülseri ve kanaması geçirenler, şeker, kalp ve tansiyon, mide ve bağırsak hastaları, kronik böbrek yetmezliği olanlar, yaşlı ve düşkün kişiler, düzenli olarak ilaç kullanması gerekenler, ameliyatlı veya ameliyatın dinlenme döneminde bulunanlar, hamile veya çocuk emziren kişilerin Oruç tutmamaları kendi sağlıkları için önemlidir" dedi.
Çiçek, "İftarda özellikle, iftariye adı altında yenen şarküteri ağırlıklı besinleri, hamur işi yiyecekler ve pide asgari miktarda yenmesi gerekir. Yemeğin yavaş yenmesi ve iyi çiğnenmesi çok önemlidir. İftar ve sahur arasında sıvı tüketimine ağırlık verilmeli ve iftar yemeğini fazla kaçıranlar rahatlamak için soda gibi gazlı içecekler fazla tüketilmemelidir. İftar sonrası sık aralıklarla sigara içenlerin bu alışkanlıklarından vazgeçmesi gerekmektedir. Sigara kanın oksijen oranını düşürdüğü için, dolu olan midede sindirim sırasında oksijeni tüketeceğinden, sigaranın verdiği zarar daha da artacaktır" şeklinde konuştu.
(İHA)