YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ramazan’da Sıvı Tüketimine Önem Verin

Ramazan ayında öğün sayısının azalması ve öğün aralarındaki saatlerin uzaması nedeniyle oruç tutanların ciddi sağlık...

Ramazan’da Sıvı Tüketimine Önem Verin

Ramazan ayında öğün sayısının azalması ve öğün aralarındaki saatlerin uzaması nedeniyle oruç tutanların ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşmamaları için bazı inceliklere dikkat etmesi gerektiği belirtildi.

Ramazan ayı toplumda, sofralara daha fazla özen gösterilen ve yemek çeşidinin bol olduğu bir dönem olarak biliniyor. Sahur normal kahvaltıdan, iftar ise akşam yemeğinden daha zengin hazırlanıyor. Bu nedenle Ramazan ile birlikte kişilerin beslenme alışkanlıklarında değişiklikler meydana geliyor.

Bu dönemde beslenme açısından dikkat edilecek en önemli noktanın kişinin vücut dengesini koruması olduğunu belirten Özel Medline Kütahya Hastanesi’nden Diyetisyen Ece Bal, bunu sağlayabilmek için yeterli ve dengeli beslenmenin basit kurallarını açıkladı. “Orucunuzu su ve çorba ile açın” tavsiyesinde bulunan Bal, “Metabolizmayı çalıştırmak ve birden yemek yemenin boş midede yol açabileceği sağlık sorunlarını engellemek için, saatler süren açlık sonrasında mideye yüklenmemek gerekir. Oruç açıldıktan sonra kan şekerini bir anda yükseltmeyecek, sıvı içeren hafif bir öğün tercih edilmelidir. Uzun süren oruç sürecinin ardından su ve sonrasında çorba içmek hem sindirimi hızlandırır hem de tokluk hissini artırır. Çorbanın ardından ana yemek için ise 15-20 dakika dinlenmek gerekir” dedi.

Sahurda nasıl beslenilmesi gerektiği konusunda da uyarılarda bulunan Bal, “Sahurda posasız ve ağır besinlerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Sahurda hafif bir kahvaltı yapılmalı, şeker içeren basit karbonhidratlar kan şekerinin aniden düşmesine neden olduğu için tercih edilmemelidir. Protein içeren besinler süt, yumurta, peynir gibi, uzun süre tok tutucu özelliğinden dolayı tercih edilmelidir. Tuzlu ve salamura besinler, susamaya neden olacağından tüketilmemelidir” diye konuştu.

İftar ve sahur arasında bol su içilmesini öneren Bal, “Az su içilmesi Ramazan ayında gözlenebilen en önemli beslenme yanlışlarındandır. Yetişkin bir insanın günde en az 1,5-2 litre su içmesi gerekir. Gün içinde su kaybının önlenmesi için sıvı alımına önem verilmelidir. İftar sofrasında yemekle beraber su tüketimini biraz daha kısıtlayarak iftarla sahur arası 10-12 su bardağı su içmek doğru olacaktır. Ayrıca sıvı olarak limonata, taze sıkılmış meyve suyu, komposto da tüketilebilir” ifadelerini kullandı.

KAFEİNLİ İÇECEKLERDEN UZAK DURUN

Ramazan’da kafeinli içeceklerinden uzak durulmasını öneren Bal, uyarılarını şöyle tamamladı: “Ramazan ayında vücuttaki sağlıklı suyun kaybolmasına yol açan kafein içerikli gazlı içecekler, aşırı çay ve kahveden uzak durun. Kafeinli içecekler vücuda yeterli kadar sıvı alınmadığında ödeme sebep olur ve kişinin olduğu kilosundan da fazla gözükmesine yol açar”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler