HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ramazan'da yanlış beslenmeye dikkat

Başlamasına bir aydan az süre kalan kutsal Ramazan ayında yanlış beslenme alışkanlıkları yüzünden, sağlıklı insanların bile ciddi problemler yaşadığı belirtiliyor.

Ramazan'da yanlış beslenmeye dikkat

Uzmanlar, oruç ayı olan ramazanda ortaya çıkan sağlık sorunlarının, uzun süren açlığın ardından aşırı yemek yemeyle bağlantılı olduğunu vurgulayarak, 'bulantı, kusma, midede ekşime, ağza acı su gelmesi, göğüs kemiği arkasında yanma hissi, karın ağrıları ve dışkılama bozuklukları' gibi şikayetleri olanlara, bir gastroenteroloji uzmanına başvurmalarını öneriyor.

Ramazan ayında artan sağlık sorunlarından birinin de, 'Reflü' adı verilen mide asidinin yemek borusuna geriye kaçması olduğunu ifade eden uzmanlar, bu tür rahatsızlık çekenlerin az yemesi ve yemekten sonra yatmamaları gerektiğini bildiriyor. Uzmanlara göre, reflüsü olan hastaların sigara, aşırı çikolata, kahve tüketimi ve aşırı yağlı yiyeceklerden sakınmaları gerekiyor. Uzmanlar ayrıca, limon ve portakal suyu gibi yemek borusunu tahriş edebilecek içeceklerin de sakıncalı olduğunu hatırlatıyor.
İftarda yenen şarküteri ağırlıklı ürünler, hamur işi yiyecekler, pide ve tatlıların, yüksek kalorili olmaları sebebiyle, oruç tutanlarda kilo artışına sebep olduğunu söyleyen uzmanlar, kilo artışına bağlı olarak kan yağlarında ve tansiyonda artış olduğunu da kaydediyor.

TOK KARNINA SPOR ZARARLI

Fazla yenilenleri yakmak için tok karnına yürüyüş yapmanın, koşmanın, halı sahada top oynamanın ve spor salonlarında aşırı efor harcamanın da sakıncalı olduğunu belirten uzmanlar, iftardan ve sahurdan sonra, açığı kapatma amacıyla fazla ve sık aralıklarla içilen sigaranın ise kandaki oksijen oranını düşürdüğünü bildiriyor. Uzmanlar, dolu olan midenin hızlandırdığı sindirim işlemi sırasında da oksijen harcandığı için, sigaranın zararının bir kat daha arttığına dikkat çekiyor.

NASIL BESLENİLMELİ?

Ramazan ayında, yemek saatlerinin değişmesine rağmen dengeli ve yeterli beslenmenin mümkün olduğunu vurgulayan uzmanlar, oruç tutan kişilerin de her besin grubundan (et, süt, tahıl, sebze, meyve, yağ ve şeker) ihtiyaçları kadar tüketmeleri gerektiğini ifade ediyor.

Uzmanlar, oruç tutan kişilerin en az 12 saat veya daha fazla açlık ile karşı karşıya kaldığına ve bu süre içinde kan şekerinin düştüğüne dikkat çekerek, bu sebeple, 'az ve sık beslenme' ilkesinin, iftar sonrasında da uygulanması ve mutlaka hafif sahur yemeği yenilerek oruç tutulması gerektiğini hatırlatıyor.

İftarda çorba, hafif bir et yemeği, yoğurt, salata ve 1-2 dilim ekmek yenilebileceğini kaydeden uzmanlar, saat 19.00'da 1-2 porsiyon meyve, 21.00'de 1 porsiyon sebze yemeği ve yoğurt veya süt, 23.00'de 1 porsiyon meyve, sahurda da peynir, ekmek, zeytin, domates ve salatalıktan oluşan bir kahvaltı öneriyor.

Hamur tatlıları yerine sütlü ve meyve tatlılarının tercih edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, kızartılmış, kavrulmuş besinler ve yağlı gıdaların tüketilmemesi uyarısında da bulunuyor. Uzmanlar ayrıca, yemeklerin iyi çiğnenmesi, bol su içilmesi ve posalı besinlerin bol tüketilmesi gerektiğini de belirtiyor.

En Çok Aranan Haberler