HABER

Rasat uydusu, 2008'de fırlatılacak

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK) Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Uğur Murat Leloğlu, montajı yapılmakta olan ve 2008'de uzaya fırlatılması planlanan Rasat görüntüleme uydusu ile Türkiye'nin dünyanın her yerinden istediği görüntüyü elde edebileceğini belirtti.

Rasat uydusu, 2008'de fırlatılacak

Leloğlu, bir gazetecinin Dünyayı Kurtaran Adam isimli Türk filmini hatırlatması ve enstitü olarak bu filme katkıda bulunup bulunmadıklarına ilişkin sorusu üzerine, "Biz Türkiye'yi kurtaran ekip olmak istiyoruz" esprisini yaptı. TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Uğur Murat Leloğlu, enstitü tarafından yapımı gerçekleştirilen Rasat Uydusu'nu tanıtmak amacıyla bir basın toplantısı düzenledi.

TÜBİTAK-UZAY bünyesinde başlatılan projeler ile birlikte uydu sistemlerinin çekirdeğini oluşturacak çeşitli uydu alt-sistemlerinin geliştirildiğini ve bu alt-sistemlerin ticarileştirilmek de istendiğini belirten Leloğlu, İngiltere'de yapılan ve Rusya'dan fırlatılan Bilsat Uydusu'ndan edinilen deneyimlerle ilk Türk tasarımı uydu olan Rasat Uydusu'nun projesinin başlatıldığını söyledi.

Projede Tüm sorumluluğun TÜBİTAK-UZAY'a ait olduğunu belirten ve uydunun 2008'de fırlatılacağını kaydeden Leloğlu, uydudaki 7.5 metre yer çözünürlüğü olan kameralarla dünyanın her bölgesinin görüntülenebileceğini söyledi. Leloğlu, uydunun uzaya gönderilmesiyle birlikte Türkiye'nin kendi uydusunu yapabilen az sayıdaki ülke arasına gireceğini de vurguladı. Projenin maliyetinin uydunun yapımı için 6 milyon dolar, yer istasyonu için de 2-3 milyon dolar olmak üzere yaklaşık 10 milyon dolar olduğunu ifade eden Leloğlu, bu rakamın Türkiye'nin başka ülkelerden aldığı uydu görüntülerine verdiği parayla hemen hemen aynı olduğunu söyledi. Leloğlu, uydunun istihbarat amaçlı kullanıp kullanılmayacağının sorulması üzerine de, mevcut çözünürlüğünde uydunun istihbarat için çok kullanılamayacağını ancak, istihbarat amacıyla hangi çözünürlükte görüntülerin kullanılacağının da değiştiğini belirterek, "Artık kimseye hesap vermeden görüntü alabiliriz" dedi. Leloğlu, bir gazetecinin uzayda geçen Dünyayı Kurtaran Adam isimli Türk filmini hatırlatması ve enstitü olarak bu filme katkıda bulunup bulunmadıklarına ilişkin sorusu üzerine, "Biz Türkiye'yi kurtaran ekip olmak istiyoruz" esprisini yaptı.

Daha sonra basın mensuplarına uydunun yapıldığı ve izlendiği Yer İstasyonu'nu gezdiren Leloğlu, toz oluşmaması için özel klimalarla donatılmış 'Temiz Oda'da uydunun montaj edilmesi çalışmalarını gösterdi. Leloğlu, ayrıca 2007 yılında enstitünün uydu çalışmalarında kullanmak üzere bin uzay simülatörü edineceğini de bildirdi. (İHA)

En Çok Aranan Haberler