HABER

''Rasat'' uzay simülatöründe test edilecek

''Rasat'' uzay simülatöründe test edilecek

TÜBİTAK Uzay Bilimleri Enstitüsü Müdürü Dr. Uğur Murat Leloğlu, Türkiye'nin yeni gözlem uydusu "RASAT"ın fırlatma ve yörüngeye yerleştirilmesi işlemlerini hatasız gerçekleştirebilmek için test çalışmalarının yapılacağı yeni bir uzay simülatörü kuracaklarını bildirdi.

Dr. Leloğlu, Türkiye'nin yerli kaynaklarla yapımına başladığı ilk uydu olan RASAT'ın uzaya fırlatılması için yapılan çalışmaların gelecek yılın sonunda fırlatmanın gerçekleştirilmesi yönünde sürdüğünü bildirdi.

Yerli kaynaklarla yapımına başlanan ilk uydu olan RASAT'ın komponent tedarikinin yüzde 80 oranında tamamlandığını, mekanik parça imalatının ise 6 ay içinde biteceğini anlatan Leloğlu, alt sistem ihalelerinin sonuncusunun da yapıldığını aktardı.

İstanbul Teknik Üniversitesindeki öğrencilerinin de uydu yapmaya başladıklarını ve RASAT'ın tamamen yerli kaynaklarla üretilen ilk uydu olduğunu hatırlatan Leloğlu, şöyle devam etti:

"RASAT'ın sistem düzeyinde tasarımı, testleri, imalatı, entegrasyonu herşeyi bize ait. Tüm sorumluluk bizde. RASAT, bir gözlem uydusu olacak.

RASAT'la görüntüler alınacak ve isteyenlere çok cüzi bir ücretle ya da ücretsiz olarak verilecek. Türkiye'nin görüntüsü sürekle çekilecek."Enstitüye gelecek ay içerisinde bir uzay simülatörünün geleceğini bildiren Leloğlu, "Bu simülatör, Türkiye'nin ikinci simülatörü ve İtalya'dan geliyor. Bu uzay simülatörü, enstitüde bir uzay ortamı oluşturacak. RASAT boyutunda uyduların test edilebileceği iç hacme sahip. Kısaca, uydu belli ölçülerde uzaydaymış gibi test edilebilecek.
Bu cihazın bizde olması çok büyük bir avantaj. Bunun enstitüde olması uydu için risk azaltıcı bir faktör" dedi.

AA

En Çok Aranan Haberler