MADRİ (ANKA)- NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, AB Savunma Bakanları’nın İspanya’nın Mallorca adasında yaptığı gayri resmi toplantısında, AB’nin Türkiye ile ikili güvenlik anlaşmasını yapmasına, Türkiye’nin AB operasyonlarının karar mekanizmasında yer alması gereğine işaret etti.
Rasmussen’in Türkiye ile ilgili sözlerinin, “NATO Genel Sekreteri, Avrupalılara, Türkiye’ye nasıl bir muamele yapılacağını dikte etti” yorumlarına yol açtı. İspanya basını, Rasmussen için “AB ile NATO arasındaki ilişkileri değerlendirmekle yetinmeyip Avrupalı bakanların karşısına Türkiye’nin çıkarlarını temsil eden bir büyükelçi olarak çıktı” diye yazdı.
AB Savunma Bakanları’nın, Dönem Başkanı İspanya’nın Mallorca adasında yaptığı gayri resmi toplantısına katılan NATO Genel Sekreteri Danimarka eski Başbakanı Anders Fogh Rasmussen’in Türkiye ile ilgili sözleri dikkat çekti. Danimarka Başbakanı iken “Hz. Muhammed karikatürü” konusundaki tutumu nedeniyle Türkiye’de büyük tepki gören Rasmussen, bu kez Türkiye ile ilgili tavsiyelerinin nedeniyle AB'de tepkiyle karşıladı.
-“RASMUSSEN TÜRKİYE’YE NASIL MUAMELE YAPILACAĞINI DİKTE ETTİ”-
İspanya’nın önde gelen gazetelerinden El Pais’in “toplantının yıldızı” olarak nitelendirdiği Rasmussen’in burada yaptığı konuşmayı değerlendirirken “NATO genel sekreteri. Avrupalılara Türkiye’ye nasıl muamele yapılacağını dikte etti” başlığını kullandı.
Rasmussen ile ilgili olarak “Bu tür bir buluşmada ilk konuşmasında beklendiği gibi AB ile NATO arasındaki ilişkileri değerlendirmekle yetinmeyip Avrupalı bakanların karşısına Türkiye’nin çıkarlarını temsil eden bir büyükelçi olarak çıktı” diyen El Pais şöyle devam etti:
“Ve onlara (bakanlara), NATO üyesi ve AB üyeliğinin edebi adayı, bu İslam ülkesine nasıl bir muamele yapılacağını söyledi. Yani, AB’nin Türkiye ile güvenlik konusunda ikili bir anlaşma yapmalı; Türkiye ile Avrupa Savunma Ajansı arasında işbirliği mekanizmalarını kurmalı ve AB üyesi olmayıp askeri operasyonlarına katılan ülkeler kararlar alınmasında yer almalı. Eğer bir kuşku kalırsa da, Türkiye’nin AB’nin Bosnia’daki misyonuna en büyük katkı yapan ikinci ülke olduğunu anlattı. ‘Hassas bir konu’ olduğunu kabul etmekle birlikte ‘bunun bir bahane” gibi kullanılmayacağını da sözlerine ekledi.”
-RUMLARIN TUTUMU KONUSUNDA BİLGİ VERMEKTEN KAÇINDI
Bu arada, haberde Rasmussen’in, toplantı ardından bakanlar arasındaki görüşmelerin çok verimli geçtiğini belirtmekle birlikte Kıbrıs Rum Kesiminin, Türkiye’ye daha büyük bir rol verilmesine hazır olup olmadığı konusunda bilgi vermekten kaçındığına dikkat çekildi.