Reaktif lenf nodu ise, bu lenf nodlarının enfeksiyon sonucunda şişmesi ve büyümesidir. Bu durum bağışıklık sisteminin işlevlerini tam olarak yerine getiremediğinin göstergesidir.
Gün içerisinde birçok mikroorganizma ağız yoluyla vücuda dahil olur. Bu sebepten ötürü soluk ve yemek borularının yer aldığı boyun bölgesinde diğer bölgelere göre çok daha fazla enfeksiyon oluşma riski vardır. Boyun bölgesindeki enfeksiyon kendini lenf nodlarında şişme büyüme ile gösterir. Doktorlar bu nodların hacminin 1 cm3'e kadar olmasını normal karşılamaktadır. Ateşin yükselmesi, şiddetli bir ağrının ortaya çıkması halinde uzman bir doktora başvurulması gerekir.
Göğüste meydana gelen lenf nodlarının sebebi için birçok faktörden söz edilebilir. Özellikle emzirme döneminde şişen süt bezleri en yaygın görülen faktördür. Memede lenf nodlarının bir diğer sebebi de meme kanseri olabilir. Kanser teşhisi için derhal doktora gidilmeli, gerekli tahliller yaptırılmalıdır. Aynı zamanda evde de meme kanserinin belirtileri gözlemlenebilir.
Kendi kendine muayene nasıl yapılır?
Kasıkta lenf nodu, genelde bacak ve ayak bölgesindeki lenf bezlerine yakın bir yerde meydana gelen yaralanma sonucu oluşan enfeksiyondan kaynaklanır. Aslında bu durum vücudun bağışıklık sisteminin çalıştığını gösterir. Bazı durumlarda ise lenf bezlerinde ağrılı şişmeler meydana gelir. Bu durumda derhal doktora başvurulmalıdır.
Mikroorganizmalar günlük hayatın akışı içerisinde birçok yolda vücuda girmektedir. Bağışıklık sistemindeki lenf nodları bu mikroorganizmalarla savaşıp vücuda zarar vermelerini engeller. Bazı durumlarda vücuttaki reaktif görünümlü nodlar geçici olarak büyüyebilirler. Büyümelerinin en genel sebebi enfeksiyon kaynaklı hastalıklardır.
Lenf bezlerinin şişmesinin nedeni çoğunlukla enfeksiyondur. Bu şişliklerin 2 haftadan daha uzun sürmesi halinde tüberküloz, kanser ve viral enfeksiyonlardan şüphelenilir. Şişliğin yanı sıra farklı belirtiler de mevcuttur. Bunlar;
Lenf sistemini korumak için önce bağışıklık sistemi güçlendirilmelidir. Bunun için de çeşitli yöntemler bulunmaktadır.
Lenf nodunun tedavisi her bölge için değişiklik göstermektedir. Bazen lenf bezlerinin şişmesi ciddi bir sorun teşkil etmez. Böyle durumlarda şişlik ilgili bölgeye sıcak kompres yapılarak indirilebilir. Kulak ve boğaz çevresindeki problemler için bir KBB uzmanına, diğer bölgeler için ise dahiliye uzmanına başvurulması gerekir. Sorunun kaynağı enfeksiyon ise doktor tarafından antibiyotik tedavisi uygulanacaktır. Reaktif lenf nodu kanser gibi ciddi bir hastalıktan kaynaklanıyor ise uygulanacak tedavi yöntemi kanseri yenmeye yönelik olacaktır.