İstanbul, 25 Mart (DHA) - Reel kesim güven endeksi (RKGE), Mart ayında, bir önceki aya göre 0.1 puan artarak 103.5 olurken, gelecek 12 ayda üretici enflasyonu beklentisi de 0.1 puan artışla yüzde 8.1'e çıktı.
Merkez Bankası verilerine göre, gelecek üç aydaki üretim miktarı, gelecek üç aydaki toplam istihdam miktarı, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı ve mevcut toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, genel gidişat, sabit sermaye yatırım harcaması ve mevcut mamul mal stoku miktarı endeksi azalış yönünde etkiledi.
Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi ise (RKGE-MA) Mart ayında, bir önceki aya göre 3.1 puan azalarak 100.9 puan düzeyine geriledi.
SİPARİŞLER AZALIYOR, STOKLAR ARTIYOR
Mevsim normallerine kıyasla yapılan değerlendirmelerde, mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmelerin bir önceki ay düzeyinde sürerken, mevcut mal stoklarının mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmeler güçlendi.
ÜRETİMDE, İHRACAT SİPARİŞİNDE DÜŞÜŞ
Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde azalış bildirenler lehine olan seyir güçlenirken, ihracat sipariş miktarında azalış bildirenler lehine olan seyrin ise bir önceki ay düzeyinde devam etti. İç piyasa sipariş miktarında bir önceki ayda azalış bildirenler lehine olan seyrin zayıflayarak devam etti.
ÜRETİM, SİPARİŞ BEKLENTİLERİ
Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi, iç piyasa sipariş miktarı ve ihracat sipariş miktarına ilişkin artış yönlü beklentilerin mevsimsel etkiler nedeniyle güçlenmeye devam etti.
YATIRIM BEKLENTİLERİ ZAYIFLADI
Gelecek üç aydaki istihdama ilişkin artış beklentileri güçlenirken, gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatırım harcamalarına ilişkin artış beklentileri ise zayıflad.
MALIYET ARTIŞ BEKLENTİLERİ GÜÇ KAZANDI
Ortalama birim maliyetlerde son üç ayda artış olduğunu bildirenler ile gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler lehine olan gelişme bir önceki aya göre güçlendi.
FİYAT ARTIŞ BEKLENTİLERİ GÜÇ KAZANDI
Gelecek üç aydaki satış fiyatı artış beklentileri de güçlendi. Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya kıyasla 0.1 puan artarak yüzde 8.1' yükseldi.
İYİMSERLER AZALDI, KÖTÜMSERLER ARTTI
İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda bir ay öncesine kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 9.7'ye, aynı kaldığını belirtenlerin oranı yüzde 68.9'a düşerken, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 21.4'e yükseldi.
İYİMSER DÜZEYDE
Reel kesim güven endeksinin Aralık 2014'te görülen 101.2 değeri, 2012 Aralık ayından bu yana en düşük düzey olmuştu. Endeksin 100 değerinden büyük olması ekonomik faaliyetlerde iyimser görünüm; 100'den küçük olması ekonomik faaliyetlerde kötümser görünüm, 100 olması ise ekonomik faaliyetlerde istikrarlı görünüm olduğunu gösteriyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz