ANKARA (İHA) - TBMM Anayasa Komisyonu'nda bugün akşam saatlerinde anayasa değişikliklerinin halkoyuna sunulmasında öngörülen 120 günlük sürenin 45 güne indirilmesini düzenleyen kanun teklifi kabul edildi. Düzenleme yarın TBMM Genel Kurulu'nda yasalaştırılacak.
Düzenlemenin görüşmeleri sırasında söz alan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Türkiye'nin içinde bulunduğu süreçte böyle bir yasa değişikliğine ihtiyaç bulunduğunu ifade ederek, anayasa değişikliklerinin cumhurbaşkanı tarafından halkoyuna sunulması kararı alınması durumunda, bunun en kısa sürede yapılmasını hedeflediklerini söyledi. CHP Adana Milletvekili Uğur Aksöz de kanun teklifinin, anayasanın "seçim kanunlarında yapılacak değişiklikler, seçimlere 1 yıla kala uygulanmaz" hükmüne aykırı olduğunu ileri sürdü. Aksöz, 120 günlük süreyi 45 güne indirmeyi öngören maddenin de "geçici madde" olarak hazırlandığına
dikkati çekerek, "Bu da değişikliğin sadece bu anayasa değişikliğine özgü olduğu anlamına gelir. Unutmayın ki yanlış hesap Bağdat'tan döner" dedi.
Görüşmelerde zaman zaman tartışmalar da yaşandı. Yaşanan tartışmaların ardından teklif kabul edildi. Teklife göre, referandum süresi 120 günden 45 güne indirilecek.
Süreyi ayarlama yetkisi Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) verilecek. YSK, halkoylamasında kullanılacak birleşik oy pusulalarını gerektiğinde uygun göreceği il seçim kurulları vasıtasıyla bastırmaya ve sandık kurullarına gönderilecek oy pusulularının ihtiyacı dikkate alarak uygun göreceği adetlerle paketlemesine karar vermeye yetkili olacak.