TBMM Anayasa Komisyonu, AK Parti'nin Anayasa değişikliği teklifini 8 Ekim Pazartesi günü görüşecek.
Danışma Kurulu'nda AK Parti'nin, teklifin 48 saat geçmeden komisyonda görüşülmesi önerisi kabul edilmedi.
21 Ekim'de yapılacak referandumda 11. Cumhurbaşkanının seçimine ilişkin hükümlerin bulunması nedeniyle yaşanan tartışmayı önlemek için AKP Grubu hazırladığı teklifi TBMM Başkanlığı'na sundu.
AKP Grup Başkanvekilleri Sadullah Ergin, Nihat Ergün, Bekir Bozdağ, Mustafa Elitaş, Nurettin Canikli ve 288 milletvekilinin imzasını taşıyan yasa teklifinde Anayasa değişikliğinin 6. maddesiyle, geçici 18 ve 19. maddeler metinden çıkarılıyor.
İŞTE TARTIŞMA YARATAN MADDELER
Teklifin gerekçesinde; "11. Cumhurbaşkanı, yürürlükteki Anayasa hükümlerine göre seçilmiş bulunduğundan, halkoyuna sunulmuş olan Anayasa değişikliğinin 6'ıncı maddesiyle geçici 18 ve 19'uncu maddeler konusuz kalınmıştır" denildi.
MHP: REFERANDUM KRİZE DÖNÜŞMESİN
Gerekçede; 21 Ekimde halkoylamasının kabul edilmesi halinde, bu maddelerin uygulaması kalmayacak. Teklifin yürürlüğe girmesi halinde, metinden çıkarılan maddeler dışında ilan edilen halkoylaması sürecinin aynen devam edeceği ve diğer maddeler yönünden bütün hukuki sonuçlarının tabii olacağı vurgulandı.
İKİNCİ TUR BAYRAM SONRASINDA
Yapılan görüşmelerin ardından teklif meclise sunuldu ve partiler, İçtüzük hükümlerine uygun olarak teklifin, Anayasa Komisyonu ve Genel Kurulda 48 saat süre geçtikten sonra ele alınmasında mutabık kaldılar. Partiler, Anayasa teklifinin 8 Ekim Pazartesi Günü Anayasa Komisyonunda görüşülmesini, 10 Ekim Çarşamba günü ise TBMM Genel Kurulunda ele alınması ve 1. tur oylamasının yapılmasını kabul ettiler. Bu durumda, teklifin 2. tur oylaması ise bayramdan sonra 16 Ekim Salı günü yapılacak.
ANKA-AA