AŞKELON (İHA) - İsrail Hükümet Sözcüsü Mark Regev, Türkiye'de devam eden İsrail-Suriye görüşmesini değerlendirdi. Mark Regev, "Türkiye, İsrail ve Suriye arasındaki görüşmelerde şu an çok olumlu bir şekilde rol alıyor" ifadesini kullandı.
İsrail Hükümet Sözcüsü Mark Regev, "İsrail hükümeti olarak Türk hükümetine en derin şekilde takdirlerimi iletebilirim. Türkiye, bölgede çok güçlü bir ülke. Türkiye, İsrail ve Suriye arasındaki görüşmelerin başlaması için büyük bir rol aldı. Bundan dolayı mutluyuz. Uluslararası kamuoyu da buna destek veriyor. Şu anda bu görüşmelerin nasıl gelişeceğini bilmiyoruz. Türkiye görüşmelerde şu an çok olumlu bir şekilde rol alıyor" dedi.
İsrail Hükümet Sözcüsü Mark Regev, direk görüşmelerin ne zaman başlayacağı konusuna yanıt vermekten kaçındı. Mısır'ın aracılığıyla sürdürülen Hamas'la ateşkes görüşmelerine de değinen İsrail hükümet sözcüsü, kaçırılan İsrail askeri salınmadan Hamas'la ateşkes olmayacağını söyledi
Gazze'ye operasyon sinyali veren Regev, "İsrail güvenlik kabinesi geçen hafta özel oturumla toplandı. Toplantıda Mısır'ın inisiyatifine iyi bir şans olarak değerlendirilmesine karar verdi. Şu anda genel olarak vatandaşlar için güney bölgelerde durum her gün Gazze'den yeni bir roket saldırısı oluyor. Bu durum sürdürülebilir ve kabul edilebilir bir durum değil. Bu sona ermeli. İsrail hükümeti, şu an Mısır'ın girişimlerine büyük bir seçenek olarak görüyor. Ancak şunu da biliyoruz ki, bu kötü durumda, Mısır'ın girişimleri herhangi iyi bir sonuç vermeyebilir. Bizim şu an alternatifimiz var. Askeri olarak da beklenmeyen bir durum için verilmiş bazı talimatlar ve hazırlıklar var. Mısır'ın girişimleri talihsiz beklenmedik bir şekilde sonuçlanırsa, bu yolla ya da öbür yolla. İsrail'in güneyi eski haline kavuşturulacaktır." Açıklamasında bulundu. Kaçırılan İsrail askeri Gilat Şalit'in salınması konusunda da konuşan Regev, "İsrail ile Gazze arasında Gilat Şalit bırakılmadan herhangi bir normalleşme olmayacak.
Rehin olarak Hamas tarafından Gazze'nin içine kaçırıldı. Bugün kaçırılışının ardından 2 yıl geçti. Onlar Şalit'i salmalı ve salmak zorundalar" ifadelerini kullandı.
Öte yandan Türkiye'nin aracılığında yürütülen Suriye-İsrail barış görüşmelerinin İstanbul'daki ikinci ayağı da başarıyla sona erdiği açıklandı. Dışişleri Bakanlığı'nca bugün yapılan yazılı açıklamayla, 15-16 Haziran tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirilen Suriye-İsrail barış görüşmelerinin ikinci turunun sona erdiği açıklandı. Görüşmelerin yapıcı ve olumlu bir atmosferde gerçekleştiği ifade edilerek, tarafların düzenli olarak bir araya gelmek konusunda ortak irade sergiledikleri kaydedildi.
8 yıldan beri, 2000 Mart'ında kesilen görüşmelerden sonra ilk kez -1948'den bu yana resmî olarak savaş halinde olan- iki komşu aralarındaki sorunları düzeltmek için dolaylı görüşmeler yapmayı kabul ediyorlar. Bir yıldan fazla bir süredir, iki başkent arasında diyalogu yeniden başlatmak için birçok kez resmî çağrılar yapılırken, 1967'de Thasal [İsrail ordusu] tarafından ele geçirilen, 1981'de Yahudi devletine ilhak edilen Golan Tepeleri, iki ülke arasında barış yapılmasının önündeki asıl engel olarak durmakta. İsrail, uzun bir süredir, Suriye'yi Hamas'a, İslami Cihad'a ev sahipliği yapmaya ve yine Lübnan Hizbullah'ını desteklemeye son vermeye zorlamakta.