YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Rehber öğretmenlerin nöbet mağduriyeti yargıya taşındı

Mardin’in Midyat ilçesinde Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde rehber öğretmen olarak görev yapan bir öğretmen, okul...

Rehber öğretmenlerin nöbet mağduriyeti yargıya taşındı

Mardin’in Midyat ilçesinde Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde rehber öğretmen olarak görev yapan bir öğretmen, okul pansiyonunda belletmen olarak görev yapmanın önündeki engeli kaldırmak için Danıştay’a dava açtı.

Midyat Aktif Öğretmenler Derneği (MİAD)’nin de başkanı olan Rehber Öğretmen Hasan Çelik, avukatı Veysi Pekacar’a konuyla ilgili müracaat etti. Avukat Pekacar uygulamanın iptali için Danıştay’a dava açtı.

Rehberlik hizmetleri yönetmeliğinin 55. maddesinde “Eğitim-öğretim kurumlarındaki rehberlik ve psikolojik danışmanlık servislerinde görevli psikolojik danışmanlara yönetim, büro işlerinde, ders, nöbet ve sınav gibi rehberlik ve psikolojik danışmadaki hizmet alanlarıyla ilişkisiz konularda görev verilemez.” hükmü yer almakta olduğunu belirten Avukat Veysi Pekacar, “Bu maddede belirtilen nöbet ifadesi Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği 80. maddede belirtilen, milli eğitimde görevli tüm öğretmenlerin eğitim öğretimin temel unsurlarından olan nöbet görevini tanımlamaktadır. Aynı maddede belirtilen esaslara göre nöbet görevi yerine getirilmektedir. Maddeden açıkça anlaşıldığı gibi burada belleticilik görevinden ve belletici öğretmenlikten bahsedilmemektedir.” dedi.

Belleticilik ifadesinin tanımı ve belletici görevlendirilmesi ile ilgili konuların 2698 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı okul pansiyonları kanunda yer almakta olduğunu savunan Pekacar, bu kanunda belleticilik ifadesinin ‘İlköğretim ve ortaöğretim kurumlarında parasız ve yatılı öğrencilerin ders saatleri dışında pansiyonlardaki eğitim ve gözetimi ile yönetmelikte belirtilen diğer idari hususları yürütmekle görevli kişileri ifade eder.’ şeklinde tanımlandığını dile getirdi.
Avukat Pekacar şunları dile getirdi: “Görüldüğü gibi nöbet görevi ayrı bir görev sorumluluk alanı, belleticilik görevi ise farklı bir görev ve sorumluluk alanıdır. Dolayısıyla rehberlik hizmetleri yönetmeliğinin 55. maddesinde ifade edilen nöbet görevinin belleticilikten tamamen farklı bir görev olduğu anlaşılmaktadır. Kaldı ki mesai saatleri dışında pansiyonlu ve yataklı okullarda psikolojik danışman ve rehber öğretmenlerin görev almalarının ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerine faydalı olacağı ortadadır. Çünkü psikolojik danışman ve rehber öğretmenlerin okullarda görevlendirilmelerinin amaçlarından biri de öğrencilerin bilişsel, zihinsel, duygusal ve sosyal sağlıklarını olumlu olarak düzeltmek ve geliştirmektir. Bu görevin daha etkin ve hızlı gerçekleşmesi ise rehber öğretmenlerin diğer branş öğretmenlerinden öncelikli olarak belleticilik görevi yapmasıyla sağlanabilir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler