STRAZBURG (ANKA)- AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Kıbrıs hava sahasındaki güvenlik sorununun acilen ele alınması gerektiğini bildirdi.
Rehn, Avrupa Parlamentosu Üyesi Marios Matsakis'in "Kıbrıs Cumhuriyeti ulusal hava sahası ve uluslararası hava trafik düzenlemelerinin ihlali" başlıklı yazılı soru önergesini yanıtladı. Rum parlamenter Matsakis, önergesinde, Türkiye'nin "Kıbrıs Cumhuriyeti"nin ulusal hava sahasını ve uluslar arası hava trafik düzenlemelerini devamlı şekilde ihlal ettiğini öne sürdü. BM'deki Kıbrıs daimi misyonu tarafından BM Genel Sekreterine hitaben yazılan, 14 Şubat tarihini taşıyan bir mektupta 4 Aralık 2006 ve 31 Ocak 2007 tarihleri arasında yapıldığı öne sürülen ihlallerin yeraldığını kaydeden Matsakis, "Bu gibi ihlaller, bir AB üyesi olan Kıbrıs'a yönelen, Kıbrıs'tan yapılan ve Kıbrıs üzerindeki AB ve uluslararası uçuşları riske atmaktadır" dedi.
Matsakis, ayrıca "Komisyon, Türk hükümetinin, bu gibi ihlallerin yasadışı, tehlikeli ve Türkiye'nin AB'ye katılım beklentisiyle ilgili çıkarlarına karşı olduğunu anlamasını sağlamak için hangi etkin harekette bulunma niyetindedir? Ya da, Türkiye'nin AB vatandaşlarının hayatlarını riske atan böylesine büyük bir sorumsuzluğu ve yasadışı davranışı görmezlikten gelmeyi sürdürecek midir?" sorusunu yöneltti.
REHN: ACİL ÇÖZÜM ŞART
AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ise Komisyon adına verdiği yazılı yanıtta, "Türkiye ve Kıbrıs Cumhuriyeti'ndeki hava kontrol merkezleri arasındaki iletişimsizlik havayolu güvenliğini tehlikeye düşürüyor, bu hususta, uygulamaya dönük bir çözüm bulunmalıdır" dedi. AB Komisyonu'nun konuyu Türk yetkililerle 22 Mart'ta Ortak Komite'de ele aldığını kaydeden Olli Rehn, şöyle dedi:
"Türkiye, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin etkin kontrol gerçekleştirmediği yerlerde bulunan bölgelerde Ercan hava kontrol merkeziyle doğrudan bağlantı kurulması düşüncesinde. Komisyon Ercan'ın ilgili herhangi bir uluslararası kurum, özellikle de Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı tarafından tanınmadığını hatırlatmaktadır. Güvenlik en yüksek öncelik durumundadır, bu konu en etki biçimde ve uluslararası yasalara göre, acil biçimde ele alınmalıdır."