HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Rehn: Malatya için tam soruşturma bekleniyor

BRÜKSEL(ANKA)-AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Avrupa Parlamentosu milletvekillerinin Malatya kitabevi cinayeti konusundaki soru önergelerini "Komisyon, şimdi polis soruşturmasının tam, adli sürecin de tarafsız bir şekilde icra edilmesini ummaktadır" diye yanıtladı.

Rehn, Türkiye'de bir hoşgörü ortamı oluşturulması gerektiğini bildirdi. AP milletvekilleri, terörün kadrosunu oluşturup destekçi bulmakta yararlandığı internette, hakaret ve tehdidin engellenmesini, bu alanda cezalar getirilmesini isterken Malatya cinayetlerinin Türkiye'deki dini özgürlükler üzerine kara bir gölge düşürdüğünü savundu.

ÖNERGELERE TEK YANIT GÖNDERDİ

Olli Rehn, çok sayıda Avrupa Parlamentosu üyesinin barbarlık olarak nitelendirdiği Malatya cinayeti karşısında nasıl tavır takınılacağına ilişkin yazılı soru önergelerine tek yanıt gönderdi. AB Komisyonu'nun 18 Nisan'da Malatya'da meydana gelen trajik olayları yakından izlemekte olduğunu belirten Rehn, gelişmeleri izlemeyi sürdüreceklerini bildirdi.

Olli Rehn, "Komisyon aynı zamanda cinayetleri kınayan, cumhurbaşkanı, başbakan, dışişleri bakanı, TBMM başkanı ve diğer politikacıların açıklamalarını da not etmiştir. Komisyon, şimdi polis soruşturmasının tam, adli sürecin de tarafsız bir şekilde icra edilmesini ummaktadır" dedi.

AB Komisyonu'nun Türkiye'de, benzer eylemlerin bundan sonra gerçekleşmemesi ve hoşgörü ortamının oluşturulması için bilinçli ve sürekli bir çabanın gösterilmesini beklediğini kaydeden Olli Rehn, "Hükümet, partiler ve sivil toplum ayrı ayrı sorumluluğunun bilincine varmalı ve üzerine düşenleri yerine getirmeli. Katılım müzakerelerinin sürmesi ve güçlenmesi böyle bir süreç için katalizör olabilir. Komisyon her düzeyde siyasi diyalog çerçevesinde Türk yetkilelerle bu gibi konuları ele almaktadır" diye konuştu.

AP ÜYELERİNİN SORULARINDAN

Avrupa Parlamentosu'nun çeşitli siyasi kanatlara mensup üyelerinin olayla ilgili soru önergelerinden yer alan bazı ifadeler şöyle:

"-Komisyon, bir İncil yayıncılık şirketinin Hristiyan çalışanlarının İslamcı radikaller tarafından elleri ayakları bağlanıp boğazları kesilmek suretiyle katledildiği bir ülkenin Avrupa Birliği'ne uyum içinde olduğunu nasıl açıklayabilmektedir?

-Üç Hristiyan Malatya'da (Türkiye) İncil basan bir yayınevine gerçekleştirilen silahlı saldırı sonucu katledilmiştir. Kurbanlar bağlanmış, gözleri kapatılmış bıçakla boğazları kesilmiştir. İki Türk bir Alman, Müslümanları dinlerini değiştirmeye yöneltmekle suçlanmıştır. İslamcı terör ve dini fanatizm gövdesinden korku ve hoşgörüsüzlük yaymaya devam etmektedir.

-Komisyon, bu barbarca vahşetin gerektiği gibi kınanması; tüm uygar ülkelere, bu tür katiller ve destekçileriyle hangi düzeyde olursa olsun herhangi bir ilişki içinde bulunmamaları için çağrı yapılması konusunda mutabakat içinde değil midir?"

AP milletvekilleri, Türk hükümetine, ülkede azınlık konumunda olan Hristiyanları şiddet ve dini fanatizm çemberinden çıkarması için çağrıda bulunulmasını istedi. İslami terörün kadrosunu oluşturup destekçi bulmakta yararlandığı internette, hakaret ve tehdidin engellenmesini, bu alanda cezalar getirilmesini isteyen Avrupa Parlamentosu milletvekilleri, Malatya cinayetlerinin Türkiye'deki dini özgürlükler üzerine kara bir gölge düşürdüğünü savundu.

En Çok Aranan Haberler