Üst düzey bir AB diplomatı “Ümit kaybetmedik ama süreç bir iki günde tamamlanamaz” derken Avrupa Komisyonu’nun “teknik raporu” açılış kriterleri yerine getirilmeden vermek istemediği ifade ediliyor. Başlık açılmazsa, ilk kez iki dönem başkanlığı art arda hiçbir fasıl açılmayacağına dikkat çekiliyor.
Geçen Aralık ayında, Belçika Dönem Başkanlığı sırasında, AB tarafından müzakere başlatılmayan “Rekabet Politikası” başlığının Haziran sonuna kadar açılması olasılığının iyice azaldığı kaydediliyor.
-KOMİSYON, KRİTERLER YERİNE GETİRİLMEDEN RAPOR VERMEK İSTEMİYOR-
ANKA’nın edindiği bilgiye göre, Avrupa Komisyonu, Türkiye’nin “Rekabet Başlığı” için belirlenen “açılış kriterleri”ni tam olarak yerine getirmediğini belirtiyor. Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı ve rekabet politikalarından Sorumlu Üyesi Joaquin Almudia’nın kriterler tam olarak yerine getirilmeden, bu başlıkta müzakerelerin başlamasına yeşil ışık yakacak “teknik raporu” vermek istemediği ifade ediliyor.
-“SEÇİMDEN SONRA TÜRKİYE BİRŞEY YAPIYOR MU BİLMİYORUZ”-
Üst düzey bir AB diplomatı, başlığın açılması olasılığının giderek azaldığını belirtirken “Ümitsiz demiyorum. Ümit kaybetmedik ama şansı her saatte azalıyor. Süreç bir iki gün içinde tamamlanamaz” diye konuştu. Aynı diplomat, “Seçimden sonra Türkiye, bir şey yapıyor mu bilmiyoruz” ifadesini kullandı.
Ankara ise, kamuoyuna yapılan açıklamalarda “zorlu bir başlık” olarak bilinen “Rekabet Politikası” başlığının geçen Aralık ayında açılması için her şeyi yaptığını söyledi. AB kaynakları ise, “Türkiye, tüm kriterleri yerine getirmediğini biliyor. Ne diyor Türkiye, ‘bu çok zor bir başlık, şimdi her sey yapmam, sonra yaparım’ diyorlar” şeklinde konuştu.
-AB’DE SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?-
Avrupa Komisyonu’nun, “açılış kriterleri”nin yerine getirildiğine ilişkin teknik raporu, tüm AB ülkelerinin temsil edildiği Genişlemeden Sorumlu Çalışma Grubu’na gönderiliyor. Burada yapılan görüşmelerden sonra AB’nin “ortak pozisyon” taslağı hazırlanıyor. Bu taslağa ilişkin başkentlerden gelen talimatların çerçevesinde görüşmeler yapılmasından sonra, mutabakat sağlanmasının ardından Daimi Temsilciler’den oluşan COREPER’e sunuluyor. COREPER onay verirse, başlığın resmen müzakereye açılacağı, Türkiye ile AB devletleri arasındaki Hükümetler arası Konferans için çağrı yapılıyor.
-SÜREÇ KISALTILABİLİR Mİ?-
Bu arada, bir başlığın açılması için AB tarafındaki yerine getirilmesi gereken prosedürün normal olarak 2-3 ayı aldığı belirtiliyor. Ancak, geçen yılın ilk yarısında AB tarafının bu süreyi önemli ölçüde kısaltarak İspanya Başkanlığı’nın son gününde “Gıda güvenliği, veterinerlik ve bitki sağlığı” faslının açılmasını sağladığı anımsatılıyor. Böylece, 35 müzakere başlığından 13’ü açılmış oldu.
Ancak, AB diplomatik kaynaklar, İspanya Dönem Başkanlığı sırasında sağlanan olanağın yeniden yaratılabileceğini kabul etmekle birlikte “süreç her defa kısatılamaz. Bir kere oldu diye aynı şey her zaman yapılamaz” diye konuştular.
ANKA