HABER

Rektör atanmasında YÖK devre dışı bırakılamaz

Rektör atanmasında YÖK devre dışı bırakılamaz

ANKARA(ANKA)-Anayasa Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve CHP'nin başvurusu üzerine açtığı davada verdiği, 15 yeni üniversiteye kurucu rektör atanmasını içeren yasanın Geçici 1. maddesini iptal kararının gerekçesi, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kararda, rektör adaylarını belirleme sürecinde Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) devre dışı bırakıldığı ve bunun bilimsel özerklikle bağdaşmadığı vurgulandı.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan kararda, Anayasa'da yükseköğretim kurumları için bilimsel özerklik öngörüldüğü belirtilirken, bilimsel özerklik için üniversitelerin de özerk olabilmesi gerektiğine işaret edildi.

SİYASİ ETKİ UYARISI

Üniversite yönetimlerinin, siyasal iktidarların tercihlerinden etkilenmeyecek şekilde yapılandırılmasının zorunluluk olduğunun ifade edildiği kararda, rektör adaylarının belirlenmesi konusunun yasa ile düzenlenebileceği ancak söz konusu düzenlemenin, cumhurbaşkanının rektör seçme yetkisinin amacına uygun ve üniversitelerin bilimsel özerkliklerini zedelemeyecek biçimde olması gerektiği bildirildi.

Rektör seçiminde YÖK'ün de yetki sahibi olması gerektiğinin belirtildiği kararda, yeni üniversiteler için farklı biçimde rektör atanması gerekse de, bu durumun YÖK'ün rektör adaylarının belirlenmesi sürecinden dışlanmasını haklı göstermeyeceği vurgulandı.

Kararda, söz konusu yasada, YÖK'ün, bir ay içerisinde üye tam sayısının dörtte üç çoğunluğu aranarak her üniversite için ayrı ayrı 6 rektör adayı belirleyememesi durumunda, aday belirleme yetkisinin Milli Eğitim Bakanı'na geçeceği düzenlemesinin bulunduğu, bu hükmün, YÖK'ün rektör adayı seçmesini imkansız hale getirdiği, YÖK'ü süreç dışında bıraktığı kaydedildi. Kararda, YÖK'ün yetki kullanmasının zorlaştırılmasının, bilimsel özerklik ilkesi ve Anayasa ile bağdaşmadığına dikkat çekildi.

En Çok Aranan Haberler