ŞANLIURFA(İHA) - Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından bu yıl deneme amaçlı ekilen pamuğun ilk hasadı rektör Prof. Dr. Uğur Büyükburç tarafından yapıldı. Harran Üniversitesi Eyyübiye Kampüs alanında 14 dekar alana deneme amaçlı ekilen pamuktan 1 dekara 450 kilo pamuk elde edildiği belirtildi. Şanlıurfa ve Harran Ovası şartlarında bir rekor üretim elde edildiğini ifade edilen Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Yılmaz, "Deneme amaçlı ektiğimiz pamuktan bu yıl rekoltede yüksek verim aldık. Şanlıurfalı çiftçiler ektikleri pamuktan 1 dekara 300 - 350 kilo elde ederken, üniversite olarak 450 kilo ürün aldık. Pamuk ekiminde 13 metreye 4 sıra halinde yapılan ekimlerden fazla ürün alınır. Bu pamuk literatürlerinde de böyle belirtiliyor" dedi.
"BİLİNÇSİZ SULAMA GELECEĞİ TEHDİT EDİYOR" Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim görevlisi Doçent Doktor Ahmet Yılmaz, tamamlanmasına çalışılan dev eser olan Atatürk Barajı'nın suyu Harran Ovası'nda bilinçsiz bir şekilde kullanıldığını ve geleceğimizi tehdit ettiğini belirterek, "Sulama döneminde Harran Ovası'da su şebekesinin başındaki üreticiler arazilerini sulamak yerine yıkamaktadırlar. Sulama bilincinden yoksun bu uygulamalar mutlak olarak durdurulmak zorundadır. Aksi halde yakın gelecekte sulanabilir tarım toprağı bulmak önemli bir sorun haline gelebilecektir. Proje kapsamındaki ovaların doğal yapıları drenaj sorunları yaratmaktadır. Bilinçsizce başıboş bırakılan ancak, damlasına bile ihtiyaç duyduğumuz suyun, araziden uzaklaştırılması çok ciddi yatırımlar ve emek gerekmektedir. Sorunun en ekonomik çözümü, bitkinin isteği kadar suyun verilmesinden ibarettir" diye konuştu.
"BÖLGEDE DEFOLUYANLI SİSTEME GEÇİLMELİ" Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim görevlisi Doçent Doktor Ahmet Yılmaz, bölgede bir an önce pamukta defoluyanlı sisteme geçilmesi gerektiğini ifade ederek, "Defoluyanlı sistem pamuk yapraklarının dökümü demektir. Pamuklar koza açtıktan sonra ilaç sistemi ile yaprakları döktürülmeli. Pamuklar yapraklarını döktükten sonra kozalar daha çok güneş görür. Bu sistem ile pamuk toplama araçları ile pamuklar daha rahat toplanabilir. İleriki yıllarda GAP'ta makineleşme yaygınlaşacaktır. Onun için şimdiden pamukta defoluyanlı sisteme geçilmelidir" şeklinde konuştu.
İLK HASAT REKTÖRDEN Pamuk tarlalarını gezen Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uğur Büyükburç, temsili olarak ilk hasadı yaptı. Üniversite arazilerinde yapılan deneme üretimlerin çiftçiler için gelecekte örnek teşkil edeceğini söyleyen Rektör Prof. Dr. Büyükburç, çalışmaları çiftçilerin ayağına kadar giderek anlatacaklarını kaydetti.