Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Akademik Araştırmalar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Gürbüz Aksoy ve Risale Akademi Başkanı Dr. İsmail Benek, Mardin'deki 'Münazarat Sempozyumu' öncesinde basın toplantısı düzenledi. Sempozyum hakkında bilgi veren Rektör Omay, tarihi bir hadiseye imza attıklarını vurguladı.
Bölgede yetişen en önemli isimlerden biri olan Bediüzzaman Said Nursi adına resmi çatı altında ilk defa sempozyum düzenlendiğini belirten Omay, sempozyumun Kürt meselesine ışık tutmasını temenni etti. Risale-i Nur ve Said Nursi Enstitüsü kurulacağı yönündeki tartışmalara da değinen Omay, "Bu sempozyum Said Nursi Enstitüsü'nün ilk basamağını oluşturuyor. Bediüzzaman'ın Türkiye Cumhuriyeti'nin önümüzdeki çağları için mühim bir şahsiyet olduğunu biliyoruz. Herkesin kendi Said Nursi'si var. Farklı meşreplerde farklı şekillerde yorumlanıyor. İslami cemaatler, nur cemaatleri var. Hepsine saygılıyız. Ama üniversitenin bilimsel zemininde bunun analiz edilmesi en doğrusudur. Bu şahsiyetin ortaya koyduğu fikriyatın, hala kanayan bir çok meselemize ışık tuttuğu kanaatindeyim. Bunların teşhis masasına yatırılıp sosyal bilimler açısından çalışılması gerektiğini düşünüyorum. Sempozyum akabinde senatomuzda Said Nursi Araştırmaları Enstitüsü projemizi geçirip YÖK'e ve akabinde Bakanlar Kurulu'na intikal ettirmeyi planlıyoruz." dedi.
"BEDİÜZZAMAN TÜRKİYE İLE BULUŞACAK
Akademik Araştırmalar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Gürbüz Aksoy da yitik değerleri ortaya çıkarmayı amaçladıklarını belirtti. Aksoy, "Bediüzzaman'ı Türkiye ile buluşturmak istiyoruz. Mardin, Bediüzzaman'ın hayatında önemli bir şehirdir. Münazarat ile Bediüzzaman'ın 100 yıl önceki yaklaşımlarının bugün karşılığı nedir, sorusunun cevabını arayacağız." şeklinde konuştu.
Risale Akademi Başkanı Dr. İsmail Benek ise üniversitedeki sempozyum ile bilim dünyasının yeni bir döneme girdiğini ifade etti. Son 100 yılda Said Nursi'nin tartışılmaz bir yerinin olduğunu vurgulayan Benek, "Bu, başkası yok demek değildir. 5 bin sayfa eser yazmış, 100 yıl önce Münazarat ile çözüm önerileri sunmuş bir alimin fikirleri bugün üniversitede konuşulacak. Konuyu akademik ortamda konuşmak istiyoruz." dedi.
Said Nursi'nin evrensel muhatapları olduğuna da işaret eden Benek, "Kendisi Almanlar'a, japonlar'a, Araplar'a, Türkler'e, Kürtler'e, Hintli ve Pakistanlılar'a, Kafkaslar'a, Mısırlılar'a, Acemler'e, Avrupa'ya, Norveç'e, Finlandiya'ya, İsveç'e seslenmiş ve onları özellikleri ile yorumlamıştır." ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz