YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Rektör Prof. Dr. Acar: Beyin, Insanoğlunun Az Kullanılabildiği Bir Hazine

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, beynin, evrende insanoğlunun bilebildiği en gelişmiş ve...

Rektör Prof. Dr. Acar: Beyin, Insanoğlunun Az Kullanılabildiği Bir Hazine

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, beynin, evrende insanoğlunun bilebildiği en gelişmiş ve potansiyeli en yüksek olan ancak en az kullanılabilen bir hazine olduğunu söyledi. "İnsanı belki de öteki canlılardan üstün kılan en önemli hazinemiz beynimiz." diyen Rektör Acar, “Hala beynimizin kıvrımlarında, labirentlerinde gezinirken, neyin nerede, ne kadar olduğunu çok iyi bilebildiğimizi söyleyemeyiz.” diye konuştu.

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Canan ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Serkan Karaismailoğlu, ASÜ'de düzenlenen '[n] Beyin' konulu konferansta, beynin bilinmeyen yanlarını ela aldı. Beyin ve sinirbilim üzerine akademik çalışmalar yapan iki akademisyen, öğrencilere, içerik olarak zor kabul edilen konuları eğlenceli ve anlaşılır güncel örneklerle anlattı.

ASÜ Somuncubaba Tarih ve Kültür Araştırmaları Merkezinin, 'Somuncubaba Tarih ve Kültür Sohbetleri’ adı altında gerçekleştirdiği etkinliklerin 10’uncusunda 'Erkeklerde ve kadınlarda beyin nasıl çalışır? Beynin cinsiyeti var mıdır? Âşık olan beyinde neler yaşanır? Kadınlar çok mu konuşur? Erkekler, kadınları neden dinlemez?' gibi ilginç sorulara cevap verildi.

"BİR EVİN MUTFAĞINDA DA BEYİN YAPILABİLİR"

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Canan, insan beyninin evrende bilinen en karmaşık nesne olduğunu ve genelde beynin bilgisayara benzetildiğini söyledi.

Bu benzetmenin tamamen yanlış olduğunu söyleyen Sinan Canan, "Bilgisayar beynin yaptığı bir üründür. Bilgisayar beyinden çok daha alt düzeydedir. Ama ne çare elimizdeki en gelişmiş ürün bilgisayar olduğu için bu benzetmeyi yapıyoruz. Beyin asla bir makine, bir bilgisayar değil, bilgileri zihnimize bir hard diske kaydeder gibi kaydetmiyoruz.” diye konuştu.

Beynin malzemesine değinen ve fiziksel olarak bir evin mutfağında çok kolay şekilde beyin yapılabileceğini kaydeden Canan, “1 litre su, 160 gram yağ, 110 gram protein, 15 gram şeker ve 15 gram tuzla beyin yapabilirsiniz. Ama maddi yapı bize beyin hakkında çok şey sunamıyor. Beynin içi incelendiğinde dışarıdaki gibi karmaşık bir yapının olmadığı görülüyor. Mikroskopla incelediğinizde ise beyni oluşturan hücrelerin vücudun diğer hücrelerinden önemli ölçüde farklı olduğunu görüyorsunuz. Beyindeki hücreler uzantılara sahipler ve bir sürü uzantı ile birbirlerine bağlanıyorlar ve inanılmaz karmaşıklıkta işlem yapıyorlar." şeklinde konuştu.

"ERKEKLER ASLINDA KADINLARI DİNLİYOR FAKAT DUYAMIYOR"

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Araştırma Görevlisi Serkan Karaismailoğlu, ise sunumunun bir bölümünde kadın ve erkek beyni üzerinde durdu.

Tarih, kültür, edebiyat ve müzik gibi hemen her alanda kadın – erkek farkları ile karşılaşıldığını söyleyen Karaismailoğlu, "İnsanlığın varoluşundan beri tartışılan bir gerçektir bu. Her yerde erkek beyninin çok basit, kadın beyninin ise çok karmaşık olduğu söylenir ama bu yanlıştır." dedi.

Günlük hayatta karşılaşılan bazı manzaralardan örneklerle sunumunu sürdüren Serkan Karaismailoğlu, kadınları "Beni hiç dinlemiyorsun." şikâyetine dair tespitlerde bulundu ve şöyle devam etti: "Aslında erkekler dinliyor ama duyamıyor. Tipik erkek beyninde bir problem var. Beyinde sol yarıküre işitme ve konuşmayla ilgili alanların daha dominant olduğu bölgedir. Erkek beynindeki bu bölge bazı hormonlar nedeniyle baskılandığı için gelişim gecikir. Yani erkek beyni çok kolay duyamayabilir. Beynin hemen yan kısmında bulunan temporal lob dilin işleyişi ve muhakeme ile ilgili alandır. Yapılan araştırmalarda, işitsel girdilerin işlendiği beyin bölümünün kadınlarda erkeklere göre daha kalın olduğu görülmüştür. Yani yapı gereği erkek duymakta çok zorlanan bir beyin düzeneğine sahiptir.”

"KADINLA ERKEĞİN KONUŞTUĞU KELİME SAYISINDA ÇOK FARK YOK"

Kadınların günde 20 bin kelime, erkeklerin ise 7 bin kelime kullandığına ilişkin pek çok bilginin sürekli gündeme geldiğini ancak bunun yanlış olduğunu söyleyen Karaismailoğlu, araştırıldığında bu ifadelerin geçtiği kitapların olduğunu ancak kaynak olmadığını söyledi. Bu konuya dair 400 kolej öğrencisi üzerinde yapılan araştırmadan söz etti ve kadınların günde 16 bin 215 kelime, erkeklerin ise 15 bin 669 kelime kullandığını kaydeden Karaismailoğlu, "Evet, kadınlar biraz fazla konuşuyor ama o kadar da büyük bir fark yok." dedi.

Konferansın ardından ASÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, Sinan Canan ve Serkan Karaismailoğlu’na teşekkür beraatı verdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler