Kastamonu Üniversitesi tarafından düzenlenen 'Uluslararası Şeyh Şa‘ban-ı Velî Sempozyumu' başladı. Sempozyumun açılışında konuşan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın ise Şeyh Şaban-ı Velî'nin Kastamonu'nun manevi mimarlarından olduğunu söyledi.
3 Mart Konferans Salonu’nda Şeyh Şa‘ban-ı Velî ve Ömer Fuâdî salonlarında üç gün sürecek sempozyumun açılışına; Vali Vekili Ömer Faruk Ateş, Belediye Başkan Vekili Bahri Yavuz, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, İl Müftüsü Dursun Ali Şeker, TÜİK Bölge Müdürü İsmail Gökalp, İhsangazi Belediye Başkanı Zühtü Danacı, AK Parti İl Başkanı Metin Çelik, AK Parti İlçe Başkanı Feridun Öztürk ve yurt içi ve yurt dışından gelen birçok davetli katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını yapan İl Müftüsü Dursun Ali Şeker ,”Hz. Muhammed (sav) vakti gelince bütün alemlere rahmet olmak üzere Yüce Allah tarafından peygamber olarak gönderildi. Gayesi güzel ahlaki tamamlamaktı. İnsanın insanca yaşamasını sağlamaktı. Bu maksatla bütün insanlara candan kardeş olmak istiyordu. Herkesin mümin olmasını sağlamak üzere kutsal değerleri tebliğ görevine önce akrabasından başladı. Sonra çevresine yöneldi. Daha sonra krallara elçiler gönderdi." dedi.
"O GÜLÜN YAPRAKLARI KASTAMONU’YA KADAR UZANDI"
Hz. Peygamber (sav)'in dizinin dibinde yetişen sahabelerin, dünyanın her tarafına O'nun getirdiği kurtarıcı değerlerini yaymak üzere yola koyulduklarını anlatan Müftü Şeker, "Zamanın iki süper gücü birbiri ile didişip boğuşurken, Peygamberimiz (sav) aralarından bir gül gibi doğdu, büyüdü, büyüdü. Öyle bir büyüdü ki dalları bütün dünyayı sardı. O gülün yaprakları Kastamonu’ya uzandı. Kendilerini Kuranı Kerim'i ve sünnet esas alarak insanları eğitip terbiyle etmeye ve olgun birer mümin olmalarını sağlamaya adadılar. Kutsal değerlerin canlı tutulmasını sağladılar. Çevrelerini aydınlattılar. Gönülleri ihya ettiler. Bütün dünyayı ülkemizi ve Kastamonumuzu ilim irfan huzur mutluluk, kardeşlik, sevgi ve saygı ile şereflendirdiler. Kastamonu’yu şereflendiren Şeyh Şaban-ı Veli de 'Şeriat, beden için, tarikat kalp için, hakikat ruh için, mağfiret hak içindir' diyerek insanın olgunluğuna ve kemale erebileceği mertebeleri ortaya koymuştur.” şeklinde konuştu.
"MANEVİ MİMARIMIZI ANIYORUZ"
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın ise Şeyh Şaban-ı Velî'nin Kastamonu'nun manevi mimarlarından olduğunu söyledi.
Şeyh Şaban-ı Veli Hazretleri'nin ününün Türkiye'nin sınırlarını aştığını ve tüm İslam alemini etkilemiş büyük bir gönül insanı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Aydın, şunları kaydetti: "Yüzlerce insana yol göstermiş, ışık tutmuştur. Pek çok âlim ve ârifin istifade ettiği irfan pınarlarından biridir. Tarih boyunca ve günümüzde geniş kitlelerin sevgi ve saygısına mazhar olan Hz. Pîr Şeyh Şa‘bân-ı Velî, Hacı Bayram Velî, Hacı Bektaş Velî ve Hz. Mevlâna ile beraber Anadolu'nun dört manevî direğinden birisi olarak kabul edilmektedir. Bu sebeple, çağlar üstü etkiye sahip olan Kastamonu’nun yetiştirdiği önemli mutasavvıflarımızdan 'Şeyh Şa‘bân-ı Velî’yi Anma ve Anlama Sempozyumu' tertip etmiş bulunuyoruz. Bu sempozyum ve takip edecek olan diğer bilimsel faaliyetlerle birlikte Kastamonu’nun bağrından çıkan ve bütün dünyaya ışık tutan başta Hz. Pir ve diğer fikir ve gönül adamlarından müteşekkil maneviyat önderlerinin isimlerini hak ettikleri yerlere taşımak için gayret gösteriyoruz. 1497 yılından beri ismi hafızalardan silinmeyen Hz. Pir’i anmak ve anlatmak ve bütün dünyaya tanıtmak onun maneviyatından hissedar olabilmek için Milletlerarası sempozyum tertip ettik. Bu sempozyum’un O’nun farklı yönlerini tanımamıza fırsat vereceğini umuyorum.”
"ALLAH DOSTLARININ KIYMETİ RESULULLAH’A TABİ OLMALARINDAN KAYNAKLANMAKTADIR"
Sempozyumda ilk oturuma başkanlık yapan Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Ali Rafet Özkan ise “Büyüklerimiz bize hep akl-ı selim olmayı telkin ettiler. Akl-ı selim olmak için ise kalbi selim olmayı tavsiye ettiler. Kalbi selim olmanın yolunun da Kur’an-ı öğrenmekten geçtiğini öğrettiler. 'Kalpler ancak Allah’ı zikrederek tatmin olur.' Buradan hareket eden Allah dostları, alim ve arifler sırat-ı müstakimde bizleri sabit kılmak ve hedefimize ulaşmak için, bizlere bir takım yollar göstermişler ve göstermektedirler. Bu yollar Allah’a giden yollardır. Mevlana, Hacı Bektaş Veli, Yunus Emre gibi Şeyh Şa’bân-ı Veli de Allah’ın unutturmadığı irfan pınarlarından biridir." diye konuştu.
Prof. Dr. Özkan, "Biz bu sempozyumumuzla, Şeyh Şa’bân-ı Veli’yi anma, anlama ve dünyaya tanıtmayı ve Amerika, Ukrayna, Kazakistan, Azerbaycan, Fas, Tunus ve Cezayir’e kadar geniş bir coğrafyanın üzerinde çalışmalar yaptığı büyük bir mutasavvıfın doğduğu belde olan Kastamonumuzu dünyaya tanıtmak ve bu vesileyle de cazibe odağı haline getirmeyi hedefledik.“ ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz