Renkli diyet nedir?
Renkli diyet bir sağlıklı beslenme biçimidir. Her farklı renkteki sebze ve meyvede, farklı antioksidanlar, farklı vitamin ve mineraller bulunur. Günlük beslenmemizde, her farklı renkteki besinden mutlaka belli miktarda tüketmeliyiz.
Kırmızı besin grubunda hangi besinler tüketilir?
Domatese kırmızı rengini veren likopen çok güçlü bir antioksidandır. Likopen bizi birçok kanser türüne, kalp damar hastalıklarına karşı korur. Bir besin işlendiği zaman likopen miktarı artar. Yani domates püresi, domates salçasında hatta ketçapta likopen oldukça yüksek miktarda bulunur.
Yeşil besin grubunda hangi besinler tüketilir?
Antioksidan kaynağı maydanoz, roka, nane, tere, kivi gibi yeşil renkli sebze ve meyveler, C vitamini açısından oldukça zengindir. Koyu yeşil yapraklı roka, maydanoz, tere gibi sebzeler, aynı zamanda A ve K vitaminini de yüksek miktarda içerir. Öğünlerde yeşillik içeren salataları tüketerek hem bütün bu vitaminleri almış oluruz hem de posa alımını arttırarak sindirim sistemi için olumlu etki göstermiş oluruz.
Turuncu ve sarı besin grubunda hangi besinler tüketilir?
Bağışıklık sistemi üzerinde A vitamini rolü çok büyüktür. A vitamini güçlü bir antioksidandır. Sarı ve turuncu renkteki sebze ve meyvelerde de A vitamini yüksek miktarda bulunur.
Mor besin grubunda hangi besinler tüketilir?
Nar, ahududu, kiraz, mürdüm eriği, dut, yaban mersini, siyah üzüm, böğürtlen gibi meyveler, mor lahana ve patlıcan gibi mor renkli sebzeler, mor renk besin grubundadır. Çok güçlü antioksidan içermektedir. Dolaşım ve sindirim sistemi üzerinde olumlu etki göstermektedir.
Beyaz besin grubunda hangi besinler tüketilir?
Elma, armut, karnabahar, kereviz, turp, pırasa, soğan ve sarımsak, beyaz lahana gibi beyaz renkli meyve ve sebzeler, özellikleri sayesinde detoks diyetlerinin vazgeçilmezidir.
Renkli beslenmenin faydaları nelerdir?
Renkli beslenmenin sağlık açısından pek çok faydası vardır. Çünkü renkli beslenme ile farklı antioksidanlar, vitaminler ve mineraller bünyeye alınmış olur. Günlük beslenmede her farklı renkteki besine yer vererek beslenmede çeşitlilik sağlamış oluruz.