2020 yılı resmi tatiller takvimine göre tatil programları yapılıyor. Çalışanlar özellikle tatil gün sayısı diğer resmi tatillere oranla daha fazla olan en çok merak ettiği ise Ramazan Bayramı ile Kurban Bayram'nın ne zaman olduğu, hangi günlere denk geldiği ve bu bayramlarda kaç gün tatil olacağını merak ediyorlar. 2020 yılında resmi tatiller ve hafta sonu tatilleri ile yıllık izin kullanarak toplamda 44 günlük tatil mümkün. İşte 2020 resmi tatil günleri...
Resmi tatiller ile ilgili çalışanlar için en önemli mesele hafta içine denk gelip gelmemesi. Çünkü zaten tatil olan Cumartesi ve Pazar günlerine denk gelen bir resmi tatil pek sevindirmez. Resmi tatil günlerinin hafta sonuna yakın olması ile birlikte birleştirerek uzun bir tatil yapabilecek olunması en çok arzu edilen durumdur. Mesela yeni yılın ilk resmi tatili 1 Ocak Çarşamba günü idi.
Yeni yılda tatiller, çoğunlukla hafta içine denk geliyor; yani çalışanlar için iyi haber. Tabii bu yıl tatil imkanlarınızı yıllık izninizden kullanacağınız günlerle birleştirmeler yaparak daha da artırabilirsiniz. Hangi resmi tatilde ne kadar izin kullanmanız gerektiğini ve hangi resmi tatil ne zaman tek tek sizler için detaylandırdık.
Yeni yılın ilk tatili 1 Ocak günü, bu sene Çarşambaalı gününe denk geldi.
2020 yılında, Atatürk’ün tüm dünya çocuklarına armağanı olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Perşembe gününe denk geliyor. 24 Nisan Cuma günü izin kullanıp hafta sonu tatili ile birleştirdiğinizde 4 günlük bir tatil planı yapabilirsiniz.
Yeni yılın üçüncü resmi tatili olan 1 Mayıs İşçi Bayramı, 2020 yılında Cuma günü kutlanacak. Haftanın haftanın son gününe gelen bu tatili hafta sonu tatili ile birleştirerek 3 gün tatil yapabilirsiniz.
19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı bu sene Salı gününe denk geliyor. Pazartesi günü izin alırsanız hafta sonu tatili ile birlikte 4 gün tatil yapabilirsiniz.
Yılın en çok merak edilen ve en çok beklenen resmi tatili ve dini bayramı 2020 Ramazan Bayramı. 2019 yılında Ramazan Bayramı çalışanlar için uzun bir tatil sağladı. 3 Haziran Pazartesi 2019 tarihinde başlayan 2019 Ramazan Bayramı tatili 2020 yılında 23 Mayıs Cumartesi günü Arefe günü ile başlayacak. 2020 Ramazan Bayramı'nın Cumartesi günü başlaması nedeniyle tatil geçen yıla göre daha kısa olacak.
2020 Ramazan Bayramı tarihi şöyle;
23 Mayıs 2020 Cumartesi Ramazan Bayramı Arefesi
24 Mayıs 2020 Pazar Ramazan Bayramı (1.Gün)
25 Mayıs 2020 Pazartesi Ramazan Bayramı (2.Gün)
26 Mayıs 2020 Salı Ramazan Bayramı (3.Gün)
15 Temmuz Şehit ve Gazileri Anma Günü, 2020 yılında haftanın ortasına yani Çarşamba gününe denk geliyor. 2016 yılında gerçekleştirilmek istenen darbe girişimini önlemek için kendilerini feda eden vatansever şehitlerimizi ve gazilerimizi anacağımız bugün, bulunduğunuz şehirdeki törenlere katılabilirsiniz.
2019 Kurban Bayramı, 10 Ağustos Cumartesi arefe günüyle başlamıştı. 2020 Kurban Bayramı arefe günü 30 Temmuz Perşembe gününe denk geliyor. Kurban Bayramı 2020: 31 Temmuz 2020 Cuma, 1 Ağustos 2020 Cumartesi, 2 Ağustos 2020 Pazar ve 3 Ağustos 2020 Pazartesi olmak üzere 4 gün tatil yapabilirsiniz.
2020 Kurban Bayramı tarihi şöyle;
30 Temmuz 2020 Perşembe Kurban Bayramı Arefesi
31 Temmuz 2020 Cuma Kurban Bayramı (1.Gün)
1 Ağustos 2020 Cumartesi Kurban Bayramı (2.Gün)
2 Ağustos 2020 Pazar Kurban Bayramı (3.Gün)
3 Ağustos 2020 Pazartesi Kurban Bayramı (4.Gün)
30 Ağustos Zafer Bayramı; 1922 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün başkomutanlığında kazanılan Büyük Taarruzu kutlamak için her sene tertiplenen resmi ve ulusal bir bayramdır. 2019 yılında 30 Ağustos Zafer Bayramı Cuma gününe denk gelmişti. 2020 yılında 30 Ağustos Pazar gününe denk geliyor.
28 Ekim Çarşamba Cumhuriyet Arifesi ve 29 Ekim Perşembe tatil. Cuma’yı izin alarak 1,5 gün izinle 5 günlük bir tatile çıkılabilir. 29 Ekim 2020'de Cumhuriyet'in ilanının 97. yılını ülkemizin her yerinde coşkuyla kutlayacağız.
1 OCAK YILBAŞI ÇARŞAMBA GÜNÜ
23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI PERŞEMBE GÜNÜ
1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ CUMA GÜNÜ
19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI SALI GÜNÜ
23 MAYIS RAMAZAN BAYRAMI ARİFESİ CUMARTESİ GÜNÜ (YARIM GÜNÜ)
24 MAYIS RAMAZAN BAYRAMI 1’NCİ GÜNÜ PAZAR GÜNÜ
25 MAYIS RAMAZAN BAYRAMI 2’NCİ GÜNÜ PAZARTESİ GÜNÜ
26 MAYIS RAMAZAN BAYRAMI 3’ÜNCÜ GÜNÜ SALI GÜNÜ
15 TEMMUZ DEMOKRASİ VE MİLLİ BİRLİK GÜNÜ ÇARŞAMBA GÜNÜ
30 TEMMUZ KURBAN BAYRAMI ARİFESİ PERŞEMBE GÜNÜ(YARIM GÜN)
31 TEMMUZ KURBAN BAYRAMI 1’İNCİ GÜNÜ CUMA GÜNÜ
1 AĞUSTOS KURBAN BAYRAMI 2’NCİ GÜNÜ CUMARTESİ GÜNÜ
2 AĞUSTOS KURBAN BAYRAMI 3’ÜNCÜ GÜNÜ PAZAR GÜNÜ
3 AĞUSTOS KURBAN BAYRAMI 4’ÜNCÜ GÜNÜ PAZARTESİ GÜNÜ
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI PAZAR GÜNÜ
28 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI ARİFESİ ÇARŞAMBA GÜNÜ (YARIM GÜN)
29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI PERŞEMBE GÜNÜ
İdari izin ya da diğer adıyla idari tatil sadece 657 sayılı kanun kapsamında yer alan devlet memurlarını kapsayan bir izin türüdür. İdari izin verildiğinde devlet memurları haricinde özel sektör çalışanları bu izinden faydalanamamaktadır. Sadece memurlar değil, devlet sanatçıları, belediye görevlileri, devlet sahne sanatçıları da idari izinli sayılmaktadır. İdari izin bir bakıma kişinin çalıştığı kurum tarafından verilen izin anlamını taşımaktadır. İdari izin, Bakanlar Kurulu kararı neticesinde çalışma gününün tatil ilan edilmesi demektir. Bu tatil, kanunu tatil olmayıp adından da anlaşılacağı gibi tamamen idari bir tatildir. Resmi tatilde ise böyle bir ayrım yoktur, kamu ve özel sektör çalışanlarını kapsamaktadır.
4857 sayılı İş Kanunu'nun 44. maddesine göre “Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılır. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gereklidir.”
Resmi tatil ücreti
Resmi tatil ücreti ya da doğru kullanımıyla genel tatil ücreti, işçinin çalışmadan geçirdiği resmi tatil günü için ona ödenen ücrettir. Yani, işçi ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmasa bile, bir günlük ücretini almaya hak kazanacaktır.
Buna rağmen işçi resmi tatilde çalışırsa, bir de çalıştığı için ücret alacak ve toplamda 2 günlük ücrete hak kazanacaktır. Bunlardan birisi çalışmadan hak ettiği genel tatil ücreti, diğeri ise çalışmasının karşılığı olan ücrettir.
Resmi tatil ücreti yerine izin olur mu?
Resmi tatilde çalışma yapılmışsa, bunun karşılığında işçiye ücret vermek yerine izin kullandırmak mümkün değildir. İşçinin rızası bile olsa, bu durum yasal olmaz. Resmi tatilde çalışan işçiye bir günlük fazladan ücret mutlak surette ödenmek zorundadır. Yani resmi tatil yerine izin kullandırmak yasal değildir.