Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen İstanbul'un ilk camisi ''Arap Camii'nin açılışını yaptı.
İstanbul'u kuşatmaya gelen İslam orduları tarafından 717 yılında yapıldığı bilinen Beyoğlu'ndaki Arap Camii, restorasyonunun tamamlanmasının ardından, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın katılımıyla yeniden ibadete açıldı. Teravih namazı öncesi yapılan açılışta konuşan Arınç, Arap Camii'nin 'bir nadide inci' olduğunu söyledi. Arınç, ''Vakıflar Genel Müdürlüğü, ecdat yadigarlarını bir bir restore ediyor. Son 10 yılda 4 bine yakın cami, külliye, imaret, kervansaray ve bunların benzerleri imar edildi, restore edildi ve açıldı. Katrilyonluk bir sermayeyi bu açılışlar için kullandık. Allah işimize bereket verdi ve böyle güzel eserleri ayağa kaldırmak için büyük bir gayretle çalıştık'' dedi.
Arap Camii'nin ilk defa duyduğunda nerede olduğunu bilemediğini ifade eden Arınç, ''Karaköy'e geldim ama 'Bu dükkanların arasında böyle cami olur mu' diye tereddüt ettim. Adeta bir istiridye içindeki inci gibi kendini saklamıştı. Buraya girdiğimizde bu muhteşem eseri gördük ve ecdattan bugüne, daha doğrusu Müslümanların İstanbul'u kuşatma altına aldığı tarihten bu yana, pek çok defalar restorasyon geçirmiş, yanmış, zelzeleden zarar görmüş, en sonunda da biz, 2-2,5 yıl içerisinde, hatta biraz daha fazla, bu güzel eseri ihya etmişiz'' şeklinde konuştu.
Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün, caminin restorasyon projelerini 2008 yılında hazırladığını ve caminin, Türkiye'de örnek mimarisi bulunan camilerden biri olduğunu belirten Arınç, şöyle konuştu:
''Elbette böyle bir incinin, İstanbul'da, Karaköy'de saklanmış olmasının hikmetleri vardır. Ama bazı arkadaşlarımız, en azından ön tarafının açılmak suretiyle caminin herkes tarafından görülüp, çevresine bir düzenleme yapılmasını da arzu ediyorlar. Tabii bu, çok yüksek bir maddi kaynağa ihtiyaç duyuyor. Biz buradaki arkadaşlarımızın elbette zarar görmesini istemeyiz, hepsi bizim için muhteremdir. Çünkü Karaköy esnafı, bu camiyi korumuştur. Güzel esnafımız camiye gözü gibi bakmıştır. Onları huzurlarınızda kutluyorum. Karaköy'ün dürüst, çalışkan esnafına teşekkür ediyorum. İnşallah bu cami daha yüzyıllar boyu bu memlekette ezanıyla, Kur'an'ıyla, cemaatiyle ilelebet duracak ve ülkemizde güzellikleri birlikte göreceğiz. Trabzon Ayasofya Camii de bugüne kadar aslında aslında hiç olmadığı şekliyle maalesef müze haline getirilmiştir. Bizim dönemimizde böyle bir şey olamaz. Camiler Allah'a ibadet edilen yerlerdir, hiçbir kanun onu asıl maksadından başka bir yere götüremez. İnşallah en kısa zamanda Trabzon Ayasofya Camisi'ni hep beraber açarız. Başkanım bizi hep beraber otobüslere koyar, Trabzon'a gideriz bir cuma namazı da inşallah orada, ecdadımızın camisinde 'Allahu Ekber' diyerek, saf tutarız.”
Arap Camii'nin, İstanbul ile simgeleşmiş, çok özgün bir yapı olduğunu belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ise, “Bakın Türkiye’de hemen hemen her tarafta Selçuklulardan bu yana çok önemli eserlerimiz var. Ama bunları mekruh duruma bırakmışız. Terk etmişiz. Kimileri yok olmuş. 1998 - 2002 yılları arasında Türkiye’de onarımı restorasyonu yapılan eser sayısı 46. 4 yılda sadece 46 tane. Ama şu 10 yılda sanırım son zamanlarla birlikte 6 bini geçmiş durumda. Bu, bu eserlere ne denli değer verdiğimizin bir göstergesidir” ifadelerini kullandı.
Arap Camii, yapılan duanın ardından teravih namazında hizmet vermeye başladı. Camiye giren Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, yatsı namazını kıldıktan sonra hasta olduğunu ifade ederek erken ayrıldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz