HABER

Reytingde 'şike' baskını

Polisin başlattığı soruşturmada yapım şirketleri reyting listelerini ele geçirip haksız kazanç elde etmekle suçlanıyor.

Reytingde 'şike' baskını

Reyting ölçüm sonuçlarında usulsüzlük yapıldığı iddiası ile başlatılan soruşturma kapsamında İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri AGB’nin Üsküdar’daki merkezlerine baskın yaptı. Ölçümlerin yapıldığı ana bilgisayar serverin imajları alındı. Denek listelerini ele geçirip reytingleri manipüle ettikleri ileri sürülen şirketlere de baskın yapıldı. Yapım şirketleri reyting listelerini ele geçirip haksız kazanç elde etmekle suçlanıyor.

TRT ve bazı yapım şirketlerinin reyting ölçümlerinde haksızlık yapıldığı ihbarı üzerine savcılık talimatı ile hareket geçen İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri televizyon programlarını reyting ölçümlerini yapan AGB firmasını ve ihbarlarda belirtilen yapım şirketlerini yakın takibe aldı.Yaklaşık 4 aydır sürdürülen çalışmalarda polis ihbarlarda belirtilen usulsüzlükleri araştırdı ve yapım şirketlerinin AGB çalışanları ve bilgileri gizli kalması gereken reyting ölçüm denekleri ile çıkar ilişkisi içinde olduğunu belirledi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele şubesi reklam pastasından büyük gelir elde eden dizilerden Muhteşem Yüzyıl, Kuzey-Güney, Fatmagül'ün Suçu Ne?, Aşk-ı Memnu, Adını Feriha Koydum, Ezel ve Umutsuz Ev Kadınları gibi dizilerin yapımcılarının ev ve işyerlerinde arama yapıldı. Reytingleri ölçen AGB ve denekleri belirleyen şirketten gözaltılar oldu.

İstanbul'da reyting şirketlerine ve dizi yapım şirketlerine düzenlenen operasyonda AGB'nin üretim Müdürü Hilmi Berksöz, eski AGB çalışanı Celal Orçun Köktuna gözaltına alınırken 9 kişi de ifade vermesi için şüpheli sıfatıyla adliyeye çağrıldı.

DENEK LİSTESİ DİZİ FİLM ŞİRKETLERİNDE BULUNDU

Yapılan aramalarda 81 ilde sayıları 2500 olan reyting ölçüm deneklerinin tamamı film yapımcılarının eline geçtiği öğrenildi. Denek listesini AGB ölçüm şirketinden bir yetkilinin yapımcılara verdiği belirlendi.İddialara göre yapımcılar deneklere çamaşır makinesi, buzdolabı gibi pahalı hediyeler vererek reyting ölçümlerini manüpile ettikleri ileri sürüldü.

HAKSIZ KAZANÇ SUÇLAMASI

Reyting deneklerinin listelerini ele geçirdikleri belirtilen dizi yapımcıları Can tanrıyar, İlker İnanoğlu, Kerem Çatay, Fatih Aksoy, Erol Avcı, Yusuf Timur Savcı ve AGB kurucusu Hayri Cem'in ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda ele geçen bilgi ve belgeler bu kişilerin aralarında organik ilişki olduğu öğrenildi.

İBO ŞOV'UN REYTİNGİ YÜKSELDİ

Son dönemlerde kendisi hakkında çıkan haberler üzerine AGB şirketide bu iddiaların araştırılması için Üsküdar Savcılığı’na suç duyurusunda bulunduğu öğrenildi.Polisin yaptığı takip sırasında reyting ölçümlerinden raatsız olan ve açıklama yapan kişilerin reytinglerinin yükseltildiği soruşturma dosyasına girdi.İbrahim Tatlıses’in “İbo Şov” proğramı ‘izlenmiyor’ eleştirisinin ardından yaptığı açıklama sonrası reytingin 20 lerden 4 yükseldiği soruşturma dosyasına girdi.

REYTİNG LİSTELERİNİ SATTILAR

İddiaya göre televizyon izlenme oranı olarak tanımlanan reyting ölçümleri ve bu ölçümlere göre yüksek reyting alanlar reklam pastasından haksız kazanç elde ediyor. İzlenme oranını ölçecek firma, yapılan ihaleyle seçildikten sonra ölçüm cihazları, belirlenen evlere takılıyor ve o cihazlar üzerinden düzenli olarak her akşam izlenme verileri alınıyor.

Reyting deneklerini, reyting ölçen şirketin sahibi belirliyor. Bağımsız ve tarafsız olması beklenen ölçüm firmalarının, denek listelerini yapımcılara çıkar karşılığında sızdırdığı öne sürülüyor. Böylece, reyting ölçüm firmalarının belirlediği deneklerle elitişim kuran dizi yapımcıları, kendi dizilerinin daha çok izlenmesini sağlayarak reklam gelirlerini artırıyorlar. Emniyet'in yaptığı teknik takip sonucu tesbit edilen şüphelilere ilişkin olarak soruşturmanın " ticari sırrın ifşası", "kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirme" ve "haksız rekabet" suçlaması yöneltiliyor.

İŞTE O DİZİLER

Fatmagül'ün Suçu Ne? Muhteşem Yüzyıl, Aşk-ı Memnu, Yaprak Dökümü, Adını Feriha Koydum, Ezel, Kavak Yelleri, Küçük Sırlar, Kuzey Güney, Bizim Yenge, Bir İstanbul Masalı, Umutsuz Ev Kadınları, Doktorlar, Karadağlar, Hırsız Polis, Arka Sokaklar, Binbir Gece

SANİYE FİYATI REYTİNGE GÖRE

Televizyon piyasasında şirketlerin dağıtacağı reklamlarda “medya satınalma şirketleri” aktif rol alıyor. Bu şirketler de reytingi “ölçülen” ve “ölçülmeyen” kanallar olmak üzere iki ana kategoriye bakıyor. Ölçümü yapılan kanallar izlenme başına, bir diğer ifadeyle aldığı reytinge göre reklam alıyor.Türkiye’de AGB firması Kanal D, Show, Star, ATV, Flash, Kanal 7, STV, TNT ve Fox’u ölçerek raporluyor. Markalar adına piyasada reklam dağıtımı yapan medya satınalma ajansları kanallarla pazarlık yaparak program başına bir fiyat belirliyor. Anlaşılan fiyat katsayı oluyor ve AGB’nin açıkladığı reyting rakamıyla çarpılarak kanala ödenecek rakam ortaya çıkıyor. Böylece programa verilen reklamın fiyatı reyting rakamına göre değişkenlik gösteriyor. Örneğin program 3 reyting aldıysa ayrı, 9 reyting aldıysa ayrı fiyat tespit ediliyor. Markalar da buna göre reklam parası ödüyor. Basit hesapla, saniye fiyatı 1000 TL’ye anlaşılan popüler bir dizinin reytingi o gece 3 çıktıysa, saniye fiyatı 3 bin TL oluyor. Böylece 20 saniyelik bir reklam 60 bin TL’ye geliyor. AGB’nin reyting rakamı 9 olarak çıktıysa, fiyat 9 bin liraya, 20 saniyelik reklamın fiyatı da 180 bin liraya ulaşıyor. İzlenmeden en fazla payı alan programın reklam fiyatı, en yüksek reklam fiyatına karşılık geliyor. Ölçülmeyen kanallara ise belirlenen saniye bazlı fiyatlar üzerinden reklam veriliyor. Programın saniye fiyatı 100 TL ise, 30 saniyelik bir reklam için 3 bin lira ödeniyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler