- Petrol fiyatlarındaki gerilemeye bağlı olarak, Türkiye ekonomisinin "yumuşak karnı" sayılan cari açıkta iyileşme olacağı beklentileriyle, piyasalarda iyimserlik artıyor. Bu iyimserlikle, ABD Merkez Bankası'nın para musluklarını kısmasına karşın lira güç kazanırken, Borsa İstanbul Endeksi 83 bin puan üzerinde hareket ediyor.
Ancak, Global Menkul Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, petrol fiyatlarının maliyetlerinin altında olduğunu ve satışların rezervlerden yapıldığını belirterek, rezervler azalınca fiyatların sıçrayacağını belirtiyor.
DHA'nın sorularını yanıtlayan Uskuay, son bir aydır Türkiye'ye ciddi anlamda sıcak para akışının olduğuna dikkat çekerek, bu durumun gelişmekte olan piyasalara değil, Türkiye'ye özel olduğunu vurguladı ve ekledi:
"FAİZLER YABANCILAR İÇİN CAZİP"
"Faizler özelinde ciddi geri çekilme var. Merkez Bankası faiz oranı 8.25 olunca, bu durum lira üzerinde bir değerlenme baskısı oluşturuyor. Bu sıcak para akımıyla birlikte Merkez Bankası, faizinin yüksek kalması Borsa İstanbul'da faizlerin geri çekilmesi tepkisine yol açıyor."
Uskuay, sıcak para akımının uzun vadeli sürüp sürmeyeceği konusunun net olmadığını ifade ederek, "Ne yerli bankalar için, ne de yatırımcılar için faiz piyasası şu anda mantıklı değil. Bu piyasa yabancı yatırımcılar için cazip durumda" diye konuştu.
"MERKEZ'DEN İNDİRİM İLK ÇEYREKTE"
Gökhan Uskuay, geçen haftaki gelişmelerle yılın bittiğini, Merkez Bankası'nın faiz indirimine 2015'in ilk çeyreğinde gerçekleştirebileceğine dikkat çekti.
Uskuay, piyasaların, Türkiye'nin kredi notuna dair düzenli değerlendirmesini 5 Aralık'ta açıklayacak olan Moody's'den olumlu ya da olumsuz bir beklentisinin olmadığını ifade ederek, "Piyasaların bir beklenti satın alması gibi bir durum söz konusu değil" dedi.
"PETROLÜ ZARARINA SATIYORLAR"
Petrol fiyatlarında ki düşüşün Türkiye'ye etkilerinin çok büyük olmayacağını belirten Uskuay, "Eğer Türkiye ekonomisini etkileseydi, S&P notu yükseltir, Merkez Bankası da faizde indirime giderdi" dedi ve ekledi:
"Ortadoğu pazarı dolar karşı çok hassas, orada yaşanacak yavaşlama bizim ihracatımızın da etkiler. Rusya'nın petrol maliyeti 95 dolar, İran'ın 125 doların ve Suriye'nin ise 100 dolar. Bu rakamların altında rezervlerden tüketim yapılıyor. Rezervler bitince zaten ister istemez petrol fiyatları sıçrayacak. OPEC üyeleri de dahil olmak üzere şu anda herkes petrolü zararına satıyorlar. Hiç bir derecelendirme kuruluşu ya da Merkez Bankası petrol fiyatlarını baz alarak değerlendirme yapmıyor."
()
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz