Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Riot Games Çalışanları Protesto Yürüyüşü Yaptı

Yapılan açıklamaya göre 150-200 civarı Riot Games çalışanı Los Angeles’taki League Of Legends geliştiricileri stüdyosunu terk etti. Sokağa çıkan çalışanlar şirket sözleşmelerinin süregelen davaları engellemesini protesto etti.

Riot Games Çalışanları Protesto Yürüyüşü Yaptı

Yapılan açıklamaya göre 150-200 civarı Riot Games çalışanı Los Angeles’taki League Of Legends geliştiricileri stüdyosunu terk etti. Sokağa çıkan çalışanlar şirket sözleşmelerinin süregelen davaları engellemesini protesto etti. Riot geçtiğimiz günlerde iki cinsel ayrımcılık davasını çalışan sözleşmelerinin mahkemedeki iddiaların yargılanmasını önlediğini öne sürerek itiraz etti, anlaşmazlıkları zorunlu tahkim (arabuluculuk) seçeneğiyle çözme yoluna başvurdu. Bu çalışandan çok işverenin faydasına olan bir işlem olarak biliniyor. Riot sadece bazı kadroların davalarında (yetersiz sayıda) zorunlu tahkime son vereceklerini planladığını açıkladı. Bu yüzden Pazartesi günü birçok insan şirketin otoparkında birkaç saat boyunca protestosunu sürdürdü.

Tüm gün boyunca çalışanlar ellerinde pankartlara protestosuna devam etti. Bazı kişiler megafonla hoşnutsuzluklarını belirtti. Gerçekleştirilen protestoda milyon dolarlık oyun geliştirme piyasasında az sayıda görülen görüntüler yaşandı.

“Zorunlu tahkimin geçmişte, şu anda ve gelecekte çalışacak olan Riot çalışanlarına mevcut davalar da dahil olmak üzere uygulanmamasını talep ediyoruz” diyor Riot’ta sosyal dinleme stratejisti olan Jocelyn Monahan.

Riot’ın geçen hafta tüm davalar sonuçlandıktan sonra yeni çalışanlara “bireysel cinsel taciz ve cinsel saldırı iddialarında zorunlu tahkim dışında kalma seçeneği” sunma tavizinde bulunacağını açıkladı. Bu tavizin mevcut çalışanlara ve oluşan anlaşmazlıklarda da verilebileceğini düşündüklerini ama kararın daha kesin olmadığını dile getirdi.

Zorunlu tahkim Pazartesi günü gerçekleştirilen protestonun ana konusu olsa da mevcut huzursuzluğun sebebi geçmişe dayanıyor. İlk olarak 2018’de öne sürülen iddialara göre düzinelerce kadın çalışan kadınların şirket içi kariyerde daha zor yükseliyor, erkekler aralarında açık bir şekilde hangi kadın çalışanlarla cinsel ilişkide bulunabileceğini tartışıyor, erkeklerin birbirlerinin suratına gaz çıkartıyor ve birbirlerinin testislerine vuruyor.

“İstifa ediyorum çünkü Riot’ta yüksek mevkilerden tarafından korunan insanları görmek istemiyorum” diyor iki hafta içinde çıkacağını dile getiren bir Riot çalışanı.

Riot geçen yıl sorunları çözmekle kalmayıp “farklılık, dahil olma ve kültür konularında lider olma” sözünü vermişti. O zamandan bu yana gerçekleşen olaylar sorunları anlamadıklarını ve yüksek mevkiiye sahip failleri koruduğunu gösteriyor.

“İddialar basına yansığından bu yana sekiz ay oldu ancak Riot’ta o zamandan bu yana farklılık ve dahil olma konularında bir arpa boyu yol alınamadı” diyor grevdeki bir çalışan. “Herhangi bir şeyin değiştiğini veya herhangi bir projenin tamamlandığını görmedim”.

Önceki gün yapılan açıklamada Riot “Riot çalışanlarının sesinin duyulmasını destekliyoruz” dedi. “Tüm yöneticilerden Riot çalışanlarının öğleden sonra 2-4 saatleri arasında protestoya katılmasını sağlayacak değişikliklerin yapılması istedik. Bugün protesto düzenleyen çalışanlara saygı duyuyoruz ve katılsa da katılmasa da bir çalışana yapılacak herhangi bir misillemeyi tolere etmeyeceğiz”.

Açıklamaya rağmen verilen taviz yetersiz görünüyor. Riot çalışanlarının zorunlu tahkim istemediğini farkında olsa da bazı davaları tahkimle sonuçlandırmak istiyor. Zorunlu tahkim ve cinsel istismar konularında benzer bir protesto 2018’in Kasım ayında binlerce Google çalışanı tarafından gerçekleştirilmişti. Google Şubat ayında zorunlu tahkimi sonlandıracaklarını açıklamıştı.

Mynet_Dijital_Sporlar

En Çok Aranan Haberler