Şüphesiz son zamanların en popüler tartışma konusu “domuz gribi aşısı yaptırmalı mı, yaptırmamalı mı?” oldu. Hükümetin bile bu konuda ortak bir paydada buluşamadığı Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın kameralar önünde aşı olması, buna karşılık Başbakan Erdoğan’ın “Ben aşı olmayı düşünmüyorum” demesiyle ortaya çıkmıştı. Peki halk sağlığını yakından ilgilendiren bu konuyla ilgili ne yapılması gerekiyor?
[**
**](http://haber.mynet.com/detay/dunya/new-york-times-cekinmeden-olun/478656)
Katıldığı bir televizyon programında konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Akdağ, yapılacak en doğru hareketin ‘hastalığın riskleriyle aşının yan etkilerini karşılaştırarak bir karar verilmesi’ olduğunu söyledi. Akdağ, “Bütün dünyada görülen bir salgından bahsediyoruz. Bu virüs bizde bir hastalığa yol açıyor. Buna karşı kendimizi korumamız lazım. Bu işin kesin çözüm yolu var. Hastalığa karşı bağışık hale gelmemiz için ya aşılanacağız ya da hastalık geçireceksiniz. Aşının riskleriyele aşının yan etkilerini karşılaştırmak lazım” dedi.
100 bin kişiden 20’sinde yan etki görüldü
Türkiye’de yaklaşık 200 bine yakın insanın son 20 günde hastalandığını ve 20’ye yakın insanın da hayatını kaybettiğini hatırlatan Akdağ, “100 binin biraz üstünde sağlık çalışanını aşıladık. 20 civarında hafif yan etkiler çıktı. Bu aşının nadir görülen bir takım yan etkileri olabilir” diye konuştu.
Başbakan’la ne görüştü Recep Akdağ, Başbakan Erdoğan’la arasında ufak çaplı bir krize neden olan ve basına kapalı olarak gerçekleştirilen ‘aşı zirvesi’ ile ilgili de açıklamalarda bulundu. Başbakan Erdoğan’ın iki hususta toplumun iyi aydınlatılmasını istediğini aktaran Bakan Akdağ şunları söyledi: “İşin duygusal tarafına değil de nesnel tarafına daha çok bakıyorum. Başbakanımız iki hususta toplumun iyi aydınlatılmasını arzu ediyor. Birincisi aşıyı biz temin ettik, hükümet olarak vatandaşımıza bunu yapabilecek durumdayız. Bu hususta da bir süreç geçirdik. Bazı ülkeler aşıya ulaşmak için koşturuyor ama aşıya ulaşmaları mümkün görünmüyor. Ücretsiz olarak aşıya ihtiyacı olan bütün vatandaşlarımıza aşıyı yapacağız. Bu hükümetin bir görevidir. Bu sigortayı Türk halkına sağlamış durumdayız.”
Aşı mecburi mi? Bunlara karşın aşının mecburi bir durumu olmadığının da altını çizen Akdağ, “Bu konu üzerinde de özenle durulmasını Başbakanımız benden arzu etti. Dolayısıyla bu programlarda ben bu işin üstünde duracağım. Hiç kimse aşı yaptırmak zorunda değil” dedi.
Yan etkileri neler? Akdağ, “Aşının muhtemel yan etkileri nelerdir” sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Aşının yan etkileri toplumda o yan etkilerle ilgili hastalıkların görülme sıklığından daha fazla değil. Kolda hafif uyuşukluk, kısa süreli his kaybı veya biraz baş ağrısı, hafif ateş bunlar görülebiliyor. Vatandaşımız kararını verecek. Hastalananlar içinde ölenler oluyor. Ölenlerden dokuzunda önemli bir hastalık var. 10 vatandaşımız sadece 35 yaşın altında. Şu anda risk grubunda saydığımız ve önemli hastalığı olmayan kişiler. Bir hastalığın muhtemel yan etkilerinden veya çok nadir görülebilecek etkilerinden bahsederken bunu gözardı edemeyiz."
E.Y