HABER

"Riskten kaçınma eğilimi rekor seviyelerde"

İSTANBUL (ANKA) - Merrill Lynch Şubat Ayı Fon Yöneticileri Araştırmasına göre kurumsal yatırımcıların riskten kaçınma eğilimi son yedi yılın en yüksek seviyesine ulaştığını ortaya koyarken, araştırmaya katılan yöneticilerin yüzde 30'u hisse senetlerinin düşüşüne karşı üç aylık koruma (hedge) pozisyonları satın alarak önlem aldıklarını belirtti.

1-7 Şubat tarihleri arasında yapılan ve toplam 587 milyar dolarlık varlık yöneten 190 fon yöneticisi ile yönettiği varlıkların toplamı 393 milyar dolar olan 171 fon yöneticisinin de katıldığı Merrill Lynch Şubat Ayı Fon Yöneticileri Araştırması sonuçlarına göre, ekonomi ve kurumsal karlılıkla ilgili korkular, Ocak'ta yüzde 3.9 olan portföy nakit seviyelerinde artışı tetikleyerek ortalama yüzde 4.7'ye yükseltti. Araştırmaya katılan fon yöneticilerinin yüzde 41'i portföylerinde nakit ağırlığını arttırdı. Bu

oran 2001 Eylül ayında Amerika'da gerçekleşen saldırılarından bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti.

Yatırımcıların, Mart 2003'ten bu yana görülen en kısa vadeli odaklanmayı tercih ettiğinin belirlendiği araştırmada, risk iştahının yeni dipler yapmaya devam ettiği; yatırımcıların yüzde 40'ı portföylerinde normalden daha düşük seviyede risk taşıdığını ortaya koydu. Likidite ve risk FMS Endeksleri seviyesinin Nisan 2001'den bu yana en düşük seviye olan 31'e düştüğünün kaydedildiği araştırmayı değerlendiren Merrill Lynch'e bağımsız danışmanlık hizmeti veren David Bowers, "Riskten kaçınma eğilimi o kadar aşırı ve nakit seviyeleri o kadar yüksek ki, şu anda zor olan paranın hisse senedi piyasalarına dönmesini teşvik edecek katalizörü tespit etmek" dedi. Bowers, bu katalizörün ne olacağının belirsiz olduğunu dile getirdi.

-YATIRIMCININ GÖNLÜNDE HALA HİSSE SENETLERİ VAR-
Araştırmada, yatırımcıların hisse senetlerine yatırım yapmaya eğilimli olduğu, onları alıkoyanın ise, kredi krizinin kurumsal ve ekonomik gidişata etkisi ile ilgili bir endişe olduğu kaydedildi. Katılımcıların yüzde 25'i hisse senetlerinin ederinden aşağıda değerlendirildiğine inandığının ortaya çıktığı araştırmada, katılımcıların yüzde 48'inin ise tahvillerin ederinin üzerinde değerlendirildiği görüşünü ifade edildi.
Araştırma sonuçlarına göre, önümüzdeki 12 ay içerisinde kurumsal karlarda gerileme öngören yatırımcıların oranı Ocak'ta yüzde 57'den Şubat'ta yüzde 68'e yükseldi. Global ekonominin resesyona girdiğine inanan fon yöneticilerin oranı iki ay üst üste ikiye katlanarak yüzde 16'ya ulaşırken, önümüzdeki 12 içerisinde resesyon ihtimali olduğunu düşünenlerin oranı da Ocakta yüzde 19'dan yüzde 28'e çıktı.

Varlık yöneticileri, bu günlerde uzun süredir sadık kaldıkları hisse senetlerini alma ve tahvillerden uzak durma stratejilerinden vazgeçtiğinin ifade edildiği araştırmada, katılımcıların yüzde 8'i hisse senedi ağırlığını gösterge portföy dağılımının altında tuttuğunu dile getirdi.
Yatırımcıların kıta Avrupası hisse senetlerine olan dört yıllık aşkının sona erdiğine de dikkat çekilerek, Ocak ayında eurozone hisse senetlerini tercih eden fon yöneticilerinin oranı yüzde 23 iken Şubat ayında bu oranın yüzde 7 olarak gerçekleştiği kaydedildi.

Eurozone bölgesinin kendi içindeki piyasa güveni zayıfladığının belirtildiği araştırmada, "Bölgesel FYA katılımcılarının yüzde 87'si hisse başına kar büyümesinin düşmesini beklerken, yüzde 25'i enflasyonun düşeceğine inanıyor. Katılımcıların yüzde 96'sı şu andaki beklentilerin çok yüksek olduğunu söylüyor" denildi.
Eurozone yatırımcıları Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) enflasyona gereğinden fazla odaklandığına inandığını ifade ederken, katılımcıların yüzde 49'u bankanın para politikasının aşırı kısıtlayıcı olduğunu dile getirdi.

Merrill Lynch açıklamasında, pazardaki dalgalanmanın kısa vadede tüketici güvenini azaltmasına rağmen, eurozone bölgesinin, 2008'de yüzde 1.9 ve 2009'da yüzde 2.1 olarak öngörülen büyüme oranıyla hala kuvvetli ekonomik temellere sahip olduğuna inandığı kaydedildi. Merrill Lynch, enflasyon Avrupa Merkez Bankası için bir endişe kaynağı olarak kalması gerektiğini ve enflasyonun 2009'da yüzde 2'ye düşmesinden önce 2008 yılında, Avrupa Merkez Bankası'nın hedeflediği (yüzde 2'nin hemen altında) değeri aşarak yüzde 2.7'ye yükseleceğini öngörüsünde bulundu.

Merrill Lynch Avrupa Ekonomisti Guillaume Menuet, "Pazarda 75 baz puanlık faiz indirimi beklentisi fiyatlanıyor, ancak enflasyon görünümünü göz önünde bulundurulduğunda, AMB'nın manevra alanının sınırlı olduğunu ve beklenen faiz indirimini yapmasının zor göründüğünü düşünüyoruz" görüşünü ifade etti.

En Çok Aranan Haberler