HABER

Rıza Sarraf davasıyla ilgili son durum: Erdoğan'ın adı nasıl geçti

ABD'de bir mahkeme, tutuklu bulunan Rıza Sarraf'ın savunma ekibine aldığı iki yeni avukatın davadaki olası rolüne ilişkin inceleme başlatma kararı aldı. Savcılık, eski New York Belediye Başkanı Rudolph Giuliani ve eski Adalet Bakanı Michael Mukasey’in Sarraf’ın savunma ekibine alınmasına ‘menfaat çatışması’ gerekçesiyle itiraz etmişti. Savcılığın "Sarraf'ın yeni avukatları Mukasey ve Giluani'nin 24 Şubat sonrasında Türkiye'ye gidip Erdoğan ile görüştüğü” iddialarını baş avukat Brafman cevapladı.

Rıza Sarraf davasıyla ilgili son durum: Erdoğan'ın adı nasıl geçti

New York’ta bir yıldır tutuklu olarak yargılanan İran asıllı Türk iş adamı Rıza Sarraf (Reza Zarrab) dün yeniden hakim karşısına çıktı Bir yıldır süren duruşmaları nadiren izleyen ABD basını dün yapılan duruşmaya büyük ilgi gösterdi. ABD’nin önde gelen haber ajansları, gazete ve televizyon kanallarının muhabirleri duruşmayı izledi.

Amerika'nın Sesi'nden (VOA) Can Kamiloğlu'nun haberine göre dün yapılan duruşmada Hakim Richard Berman, Sarraf’ın yeni avukatları eski ABD Adalet Bakanı Michael Mukasey ve New York eski Belediye Başkanı Rudolp Giuliani’nin davadaki rollerini sorguladı. Sarraf’ın da hazır bulunduğu duruşmada Hakim Berman, Giuliani ve Mukasey'in rollerinin tartışmasız bir şekilde mahkemenin işi olduğunu söyledi. Berman, yasal işlemlerin bütünlüğünü sağlamakla görevli olduğunu belirterek iki avukatın davadaki rollerini sorgulamakla yükümlü olduğunu belirtti. Soruşturmayı da genişletip ilerleyen safhalarda sürdüreceğini belirtti.

“MUKASEY VE GİLUANİ TÜRKİYE DİPLOMATİK ÇÖZÜM ARAYIŞI İÇİN GİTTİ”

Savcılığın “Sarraf’ın yeni avukatları Mukasey ve Giluani’nin 24 Şubat sonrasında Türkiye’ye gidip Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğü” iddialarını Zarrab’ın baş avukatı Benjamin Brafman cevapladı.

Brafman, iki avukatın Türkiye gezisini davaya diplomatik çözüm arayışı olarak değerlendirdi. Geziden Amerika Adalet Bakanlığı ve New York Güney Bölgesi Başsavcılığı’nın haberi olduğunu da doğruladı.

24 NİSAN'DA YENİ BİR DURUŞMA YAPILACAK

Hakim Berman, SarraF’ı kaç avukatın savunduğunu artık sayamadığını belirterek, Brafman’a Zarrab’ı savunan toplam kaç avukat olduğunu sordu. Brafman soruyu, “Cevap vereceğim bir şey değil’ diye yanıtladı. Hakim Berman, Mukasey ve Giluani’nin davada adı geçen mağdur sekiz bankanın da temsilcileri olmaları gerekçesiyle savcılığın talep ettiği çıkar çatışması olduğu iddiasıyla ilgili 24 Nisan’da yeniden bir duruşma yapılmasına karar verdi.

Zarrab’ın diğer avukatlarından Benjamin Brafman duruşmada söz alarak, Guiliani ve Mukasey’in Zarrab’ın davası için mahkemeye çıkmayacağını, bu avukatların sadece davaya ilişkin “diplomatik çözüm” arayışında olduklarını ifade etti.

Reuters’ın haberinde, iki avukatın 24 Şubat’ta “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmek için Türkiye’ye geldikleri” belirtilmişti.

TRUMP’A YAKINLIKLARIYLA BİLİNİYORLAR

Guiliani ve Mukasey’in, ABD Başkanı Donald Trump’a yakın olduğu belirtiliyor.

Trump 12 Mart’ta, Zarrab aleyhindeki iddianameyi hazırlayan New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara’yı görevden almıştı.

Sarraf’ın avukatı Brafman, Türkiye ziyareti öncesinde Giuliani’nin dönemin başsavcısı Bharara’ya seyahat öncesinde bilgi verdiğini söyledi. Brafman, kimsenin iki avukatın davadaki rolünü “saklamaya çalışmadığını” belirtti. Brafman, “Açıkça konuşmak gerekirse bu, hükümeti ilgilendirmez” dedi.

Yargıç Berman da Brafman’a, görülecek duruşmanın “şüphesiz olarak mahkemeyi ilgilendirdiği” yanıtını verdi.

DAVADAN AZLEDİLMELERİ İSTENDİ

Manhattan Savcısı Joon Kim, eyalet yargıcına gönderdiği dilekçede, Sarraf’ın çıkarları için kullandığı iddia edilen en az 8 bankanın, Giuliani ve Mukasey’in bağlı bulunduğu hukuk bürolarının geçmiş ya da şu anki müvekkilleri olduğunu belirtmişti

Sarraf’ın yeni avukatlarıyla ilişkilerinin yeni bir celsede görülmesi gerektiği bildiren savcı, avukatların menfaat çatışmasına neden olabileceğini savunarak, davadan azledilmelerini istemişti.

Sarraf’ın “istediği kişiyle görüşme hakkı” olduğunu belirten Brafman ise, duruşmada Sarraf’ın “zaten Amerika’daki avukatların yarısıyla” konuştuğu esprisini yaptı. Sarraf’ın büyük hukuk şirketlerinden en az 12 avukatı olduğu biliniyor.

İddianamede Rıza Sarraf (Reza Zarrab), Muhammad Zarrab, Camelia Jamshidy ve Hossein Najafzadeh adlı dört zanlı ile işbirlikçilerinin, 2010-2015 arasında İran hükümeti ve diğer İran kurumları adına yaptırımları delerek, Amerikan finans sistemi aracılığıyla yüz binlerce dolar değerinde işlem gerçekleştirdiği öne sürülüyor.

19 Mart 2016’da ABD’deki Miami Havalimanı’nda gözaltına alınan Zarrab, 21 Mart’ta çıkarıldığı mahkemede tutuklanmıştı.

Zarrab’ın yargılandığı davanın bir sonraki duruşması 21 Ağustos’ta görülecek.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler