HABER

Rize Ramazan imsakiyesi 2017: İftara ne kadar kaldı? Rize iftar ve imsak vakti

11 ayın sultanı ramazan ayı geldi. İlk sahura 26 Mayıs'ı 27 Mayıs'a bağlayan gece kalkıldı. Müslüman alemi için en önemli aylardan biri olan Ramazan ayı için Türkiye'nin 81 ili hazırlıklarını tamamladı. Peki Ramazan’ın ilk iftarı olan bugün Rize sahur vakti ne zaman? İftar vakti, iftara ne kadar kaldığı ile ilgili geri sayım aracı ve dahası 2017 Ramazan imsakiyesinde...

Rize Ramazan imsakiyesi 2017: İftara ne kadar kaldı? Rize iftar ve imsak vakti

Mübarek Ramazan ayı boyunca oruç tutulacak, dualar edilecek, sahura kalkılacak. 2017 Ramazan ayında Rize ilk sahuruna 26 Mayıs cumayı 27 Mayıs cumartesiye bağlayan gece saat 02.50'de kalktı. Rize ilk iftarını ise 27 Mayıs cumartesi günü saat 19.47'de yaptı. Diyanet sahur vakti ve iftar saatlerine göre Türkiye'de yaşayanlar bu yıl 17 saati aşkın süre oruçlu tutacak. En kısa oruç Ramazan’ın ilk günü tutulacak ve iftar her gün biraz daha ileri gidecek. Haziran ayı yılın en uzun gündüzünü (21 Haziran 2017) içinde barındırdığı için en uzun orucun tutulacağı gün olacak.

RİZE İMSAKİYESİ İÇİN TIKLAYIN

İFTAR'DA SAĞLIKLI BESLENME

Ramazanda uzun süreli açlık, sıvı kaybı, tansiyon ve kan şekerinde düşüklüğe bağlı olarak yorgunluğa neden olabilir.

İftar vakti geldiğinde aniden ağır yemeklere yönelmek, sahura kalkmadan oruç tutmak, bayramın ilk gününde birden aşırı yemek yemek gibi beslenme hataları ramazan ayında ve bayramda size zor anlar yaşatabilir. Memorial Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Duygu İbrişim, ramazan ve bayram süresince mide sağlığınızı korumak için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi. Oruç tutarken sık karşılaşılan problemler, iftarda ve sahurda birden, aşırı miktarda yemek yenilmesi ve buna bağlı sindirim sorunlarıdır. Uzun süreli açlık, sıvı kaybı, tansiyon ve kan şekerinde düşüklüğe bağlı olarak yorgunluğa neden olabilir. Midede ağrı, yanma ve kabızlık bu dönemde en sık yaşanan şikayetlerdir.

Ara vererek yemek yiyin
Yemeğe bir bardak su ve bir kase çorba ile başlamak en iyi yöntemdir. Sulu yumuşak gıdalar oruç sonrası sıvı ihtiyacını karşılar ve mideyi rahatlatır. Çorbadan sonra yemeğe birkaç dakika ara vermek açlık ve yorgunluk duygusunu azaltır. O zaman da her şeyden hızlıca ve bol miktarda yeme isteğini baskılamak kolay olacaktır.

İftar sofrası çok çeşitli olmasın
Çorba sonrasında etli veya zeytinyağlı bir sebze yemeği ya da haşlama, buğulama veya ızgara et (kırmızı et, beyaz et veya balık) yanında haşlama sebzeler yenilebilir. Ekmek çok fazla miktarda olmadıkça hem doyurucu hem de hazmı kolaylaştırıcıdır. Makarna, pilav ve hamur işlerini az miktarda tüketin ve her iftarda masada bulundurmayın. Kompostolar, mevsim salataları, yoğurt, ayran ve cacık iftar sofralarının çok sağlıklı tamamlayıcılarıdır. Yemeklerin yavaş yenmesi ve iyi çiğnenmesi hem doymanızı kolaylaştırır, hem de sonrasında midede dolgunluk, ağrı, şişkinlik sorunlarını önler.

Yemek planını tokken yapın
İftar alışverişini günün sonunda iyice aç olduğunuz bir zamanda yapmayın. Bu, her şeye daha çok özenmenize ve iştahınızın iyice açılmasına neden olur. Bir sonraki günün yemek planını bugünkü iftardan sonra yani karnınız tokken yapın.

ŞEYH CAMİİ'NDE İBADET

Şehir merkezinde, Piri Çelebi Mahallesi'nde yer alır. 1711 yılında yapılan ilk cami, 1953 yılında onarılarak bazı eklentiler ilave edildi, 2013 yılı Aralık ayında aslına uygun bir şekilde yeniden onarılmak üzere tadilata alındı ve 28 Kasım 2014 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nın katılımıyla gerçekleştirilen merasimle yeniden ibadete açıldı. Şeyh Camii, beş bölümlü, son cemaat mahalli ve kare bir harimden meydana gelen çifte minareli bir camidir.

TERAVİH NAMAZI NASIL KILINIR?

Ramazan ayına mahsus olmak üzere yatsı namazından sonra kılınan sünnet namazın her dört rekatının sonundaki

oturuş, tervîha olarak adlandırılmış, sonradan bu kelimenin çoğulu olan teravih kelimesi ramazan gecelerinde kılınan nafile namazın adı olmuştur.
eravih namazının vakti yatsı namazının arkasından fecre kadar geçen süredir; vitirden sonra kılınması caiz olmakla birlikte uygulamada vitirden önce kılınmaktadır.

Teravih namazının eda edilmesi için ezan okunmaz ve kamet getirilmez; kılamayan kişinin kaza etmesi gerekmez.
Teravih namazı başladıktan sonra camiye gelen kimse önce yatsı namazını kılar, daha sonra teravih namazı için imama uyar. Çünkü teravih yatsı namazına tâbidir ve ondan önce kılınmaz.

RİZE'NİN MEŞHUR YEMEKLERİ
Ramazan ayı boyunca sofralara şenlik ve bereket gelecek. Her yöreye ait yemekler Ramazan sofralarını süsleyecek. En meşhur yemeklerini sofralarından esksik etmeyecek 81 il içerisinde Rize hamsili çorbasını, kuru fasulyesini, kayganasını, muhlamasını, mısır ekmeğini, pepeçurasını sofrasından eksik etmeyecek.

RİZE İFTAR SOFRASI: PEPEÇURA
Malzemeler:
1 kg siyah üzüm
6 su bardağı su
2 su bardağı toz şeker
1/2 çay bardağı nişasta
1/2 çay bardağı mısır unu

Hazırlanışı: Üzümü su ile beraber tencereye koyup şekeri de ekleyin şeker eriyip üzüm yumuşayana dek kaynatın. Ara ara karıştırın. Üzümler yumuşayınca tencereyi ocaktan alın. Süzgeci büyükçe bir kasenin üzerine koyun ve şerbetli üzümü süzgeçten süzün. Süzgecin içinde kalan üzümleri bir kaşık yardımıyla ezerek tüm suyunun süzgeçten geçmesini sağlayın. Ortaya çıkan üzüm suyundan 2 su bardağı alıp ayrı bir tencerenin içine koyun ve çırpma teli ile tenceredeki üzüm suyunu karıştırarak içine nişasta ve mısır ununu ekleyin. Çırpma işlemine devam ederek azar azar geri kalan üzüm suyunu da ilave edin. Karışımı kıvam alana dek karıştırarak pişirin. Kıvam alan pepeçurayı kaselere paylaştırın. Ilınana kadar dışarda bekletin. Ilındıktan sonra buzdolabına koyup soğutun. Servis öncesi üzerini istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.

İFTARDA NE YEMELİ?
Ramazanda oruç tutarken sağlığımıza da dikkat etmemiz gerekiyor. Uzun süren açlık sonrası birden yüklendiğimiz bedenimizin dengesi bozulabilir. Bu kapsamda yemeğe ne çok sıcak ne de çok soğuk olmayan hafif bir çorbayla başlamak en doğrusu. Çorbanın yanında etli veya etsiz sebze yemeği yemeği, bir dilim börek ya da hamur işi bir kase yoğurt yenebilir. Ağır bir tatlı yerine meyve yemek şeker ihtiyacının karşılanmasında daha doğrudur. Ana öğün olarak ızgara et, tavuk, balık veya sote edilmiş et yenilebilir.

Uzmanlar, iftara su, çorba, peynir, zeytin, hurma veya kuru kayısı ile başlanabilir önerisini yapıyor. Başlangıç için ılık çorba öneriliyor. İftarda aynı anda çok çeşitte yemek yemek mide rahatsızlıklarına neden olabiliyor. İftarda hamur işlerinin tercih edilmemesini, zeytinyağı kullanmaya özen gösterilmesi söyleniyor. İftar sofrasında ekmekten kaçınmalı, mutlaka salata ve yoğurt bulundurulması tavsiye ediliyor. Yemekten sonra oluşan yorgunluğu gidermek için yeşil çay, midenin rahatlaması için de Türk kahvesi içmek faydalıdır deniyor.

İlk iftarda vücut uzun süre açlık çektiği için kan şekeri dengesi bozuluyor. Bu yüzden kan şekerinin bir anda yükselmemesi için iftarda bir anda yemek yemek yerine belli aralıklarla besinler yenmelidir. Posalı, kan şekerini ani yükseltmeyen yiyecekler tercih edilmelidir. Yapılan yanlışlardan biri de birde çok su içmek. Bir anda fazla su içmek mideyi doldurmakta ve mide kasları açısından zararlı olmakta. Bol bol su içmek Ramazanda mutlaka olması gereken bir durum fakat bunu da yiyeceklerde olduğu gibi belli aralıklarla yapmak gerekiyor. Ayrıca iftar sofralarının vazgeçilmezi şerbetli tatlılar yerine de meyve tercih etmek sağlık açısından önerilenler arasında.

İftar nedir?
Gün sonunda orucun açılmasına ve bu esnada yenen yemeğe iftar denir.

Ramazan Orucu Kimlere Farzdır?

Büluğa ermiş, aklı başında kadın ve erkek her Müslüman, Ramazanda oruç tutmak bir kulluk borcudur ve farz-ı ayndır. Yolcu ve hasta olanlara da oruç farzdır. Ancak Ramazanda tutmaları mecburi değildir.

Oruç; İslam'ın beş ana temelinden biridir. Ve müslüman, ergin, akıllı ve sağlıklı olan herkese farzdır. Farz olan oruçla, yılda bir kez gelen Ramazan Ayı orucu kastedilir.

Oruç, ibadet kastıyla sahurdan akşama kadar yemeyi, içmeyi, yeme-içme sayılan şeyleri ve cinsel ilişkiyi terketmekle tutulmuş

RAMAZAN AYININ FAZİLETİ

Ramazan ayı, dinimizce yüce ve kutsal kabul edilmiş mübarek bir aydır. Kutsiyeti ve fazileti Kur’an ve sünnetle sabit olan Ramazan ayı zamanda on bir ayın sultanı olara kabul edilmektedir. Feyiz ve bereketlerle, afv ve mağfiretlerle dolu olan sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın toplum hayatında yoğunluk kazandığı, ibadet hayatımızın zenginleştiği Ramazan ayı, peygamber efendimizin ifadesi ile “evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennemden kurtuluş” olan bir aydır. Ramazan ayı, kalplerin dirildiği, gönüllerin aydınlanıp coştuğu, nefislerin kırıldığı, insani vasıfların tekrar hatırlandığı manevi yaşamı dolu olan bir aydır.

En Çok Aranan Haberler