Rize’de bir hafta arayla iki farklı ilçede yaşanan toplu balık ölümleri bilimsel olarak araştırılıyor.
Rize’nin Çayeli ve Güneysu ilçelerindeki derelerde yaşanan toplu balık ölümlerinin nedeninin anlaşılabilmesi için balıklardan ve dere suyundan alınan numuneler üzerindeki bilimsel incelemeler sürüyor. Konuyla ilgili bilgi veren İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Şafak Bulut, toplu balık ölümlerinin çeşitli nedenleri olabileceğini belirterek derelerdeki su debilerinin azaldığı sıcak havalarda çevresel etkilerin bu tür ölümleri tetikleyebileceğini belirtti. Bulut yaptığı açıklamada, “İki farklı ilçemizde farklı günlerde toplu balık ölümleri yaşandı. Bu ölümlerin nedeninin tespit edilmesi için ilgili kurumlar çalışma başlattı. Bizde üzerimize düşeni yaptık. Ölüm nedenlerinin anlaşılabilmesi için laboratuar sonuçları bekleniyor. Son zamanlarda hava sıcaklarının mevsim normallerinin üzerinde gitmesi su sıcaklığını da arttırdı. Derelerdeki su seviyesinin azalması suyun ısırma ve kirlenme oranınında yükselmesine neden oldu. Bölgemiz için büyük önem taşıyan kırmızı benekli alabalık soğuk su balığıdır. 8 ile 17 derece ısıda yaşar. Olay günü Güneysu Deresi’nde yaptığımız ölçümde su sıcaklığı 23 dereceydi. Bu az miktarda balığın ölümüne neden olabilir. Bu fiziksel şartlar balıklar için stres ortamı oluşturmuştur. Bu stres ortamı ile çevresel olumsuz bir etki birleşmiş ise bu durum toplu ölümleri tetiklemiş olabilir. Ancak ölen balıklar arasında sıcak suda yaşayabilen sazanlar da vardır. Sanayi tesislerinin neden olduğu kirlilikler, dereyi uzun süre bulandıran etkenler, kimyasal atıklar ve evsel atıklar bu dönemde toplu ölümleri tetikleyebilir” dedi.
DERELERİ TEMİZ TUTALIM
Bulut, derelerde su seviyesinin düşük olduğu dönemlerde toplum balık ölümlerinin önlenmesi için daha dikkatli olunması gerektiğinin altını çizerek, “Bu tip toplu balık ölümleri derelerimizdeki balık popülasyonunu olumsuz etkiliyor. Bir balık yaklaşık bin yumurta yapmaktadır. Güneysu’da 10 bin balığın öldüğünü varsayarsak bu doğmamış 1 milyon balık demektir. Bu nedenle özellikle bu dönemlerde derelerimizi temiz tutmak için daha dikkat olmalıyız. Dere kenarlarında yıkanan otomobiller bile balıkların stresini arttıran etkenlerdir. Kesinlikle elektrik ve kireç gibi yasak olan avlanma yöntemleri uygulanmamalıdır. Balık avlama oranı bu dönemler mümkün olduğu kadar aza indirilmelidir” diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz