YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Rizeli kadınlara 24 ayar iş...

Rize'de kadınlara istihdam sağlanması amacıyla açılan el sanatları merkezinde üretilen,24 ayar altın ve platin suyu ile boyanan vazo ve bardak takımları yurt dışına ihraç ediliyor.

Rizeli kadınlara 24 ayar iş...

Merkeze bağlı Gündoğdu beldesinde yaklaşık 4 yıl önce hayırsever iş adamı Talip Kahraman tarafından onarılan eski ilköğretim okulu binasında el sanatları merkezi açıldı.

Feretiko, dikiş, nakış gibi bölümler de bulunan merkezin cam süsleme bölümünde çeşitli kurum ve kuruluşlara vazo, bardak, kadeh, plaket gibi pek çok farklı cam ürün, 24 ayar altın ve platin kaplanarak verilebiliyor.

Doğu Karadeniz'deki tek cam süsleme atölyesi olan ve 7 kişinin çalıştığı Talip Kahraman El Sanatları Merkezi'nde, tasarım bölümünde bilgisayar ortamında hazırlanan desenler, serigrafi bölümünde cam ürünler üzerine işleniyor. Ardından kumlama bölümünde silisyumlu kum püskürtülerek desenin ortaya çıkması sağlanan ürünler, yaldızlama bölümünde isteğe göre 24 ayar altın veya platin suyu ile boyanıyor. Son aşamada ise yaklaşık 600 derece sıcaklıkta ve yaklaşık 5 saat fırında kaldıktan sonra cam ürünler satışa hazır hale geliyor.

Ürünlerin üzerine özel istek olan desen ile kişinin istemesi halinde isim de yazılabiliyor. Merkezde üretilen vazo takımları 60 ile 250, içecek takımları ise 130 ile 200 lira arasında satışa sunuluyor.

Merkezde üretilen vazo, bardak takımları, plaket gibi ürünler Türk Hava Yolları, Kızılay Genel Müdürlüğü, ÇAYKUR Genel Müdürlüğü, MÜSİAD, Rize Valiliği, Trabzonspor gibi kurum ve kuruluşlar tarafından üzerlerine kendi logoları işlenerek hediyelik ürün olarak satın alınıyor.

Cam ürünler, son dönemde Çin, Japonya, Suudi Arabistan ve Tacikistan'a da Rize'ye gelen bazı girişimciler sayesinde az da olsa gönderilmeye başlandı.

-VALİ HACIMÜFTÜOĞLU

Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezin İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün özel gayreti ile faaliyete geçtiğini anımsatarak, ''Merkez öncelikle Rize bezinin yeniden canlandırılması ve mirası kaybetmeme kaygısı ile açılmıştı. Ancak daha sonra cam süsleme bölümü de faaliyete geçti'' dedi.

Merkezde genç nüfusun istihdam sorununa az da olsa katkıda bulunulduğunu, kadınların da merkez sayesinde boş vakitlerini değerlendirdiklerini, meslek edindiklerini ve ev ekonomisine katkı sağladıklarını vurgulayan Hacımüftüoğlu, ''Talip Kahraman El Sanatları Merkezi bunların hepsinin işlevini gören bir yer. Biz de misafirlerimize merkezde üretilen, özellikle de altın kaplamalı cam ürünlerden hediye ediyoruz. Ziyarete gittiğimiz yerlere de merkezde üretilen ürünlerden götürüyoruz. Merkez sayesinde başka illerden hediyelik ürün arama ihtiyacımız olmuyor. Üstelik yöremizin kültürel değerlerini de verdiğimiz hediyelerde yansıtıyoruz'' diye konuştu.

Atölyenin oldukça iyi işlediğini dile getiren Hacımüftüoğlu, ''Türkiye'nin, hatta dünyanın neresinden olursa olsun talep edene ürünlerden verebiliyoruz. Merkezde el emeği göz nuru ürünler üretiliyor. Gelen bütün talepleri karşılanmaya çalışıyoruz. Ancak ürünler, el yapımı olduğu için belirli bir seviyenin üzerine çıkılması mümkün değil. Ancak ürünler, fabrikasyon üretimi olursa, bu sefer bu özelliğini kaybeder. Çünkü üretenler, ürünlere kendilerinden bir şeyler katıyor. Bu nedenle bu şekilde devam etmesi lazım'' dedi.

Seyfullah Hacımüftüoğlu, cam ürünlere gelen siparişlerin oldukça memnun edici olduğunu ifade ederek, ''Daha iyi olursa ihraç seviyesine de yükseltebiliriz. Şu anda yurt dışına sipariş usulü ile gönderiliyor. İleride daha da iyi olacaktır'' dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler