YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Rizeli mucit İtalya'da tez konusu oldu

Rize’de çelik halatlar kullanarak kaya yamacına asan Bilal Atasoy’un yapıları, İtalya’da yüksek lisans tezine konu oldu.

Rizeli mucit İtalya'da tez konusu oldu

Rize’nin Güneysu İlçesi’nde çelik halatlar kullanarak kaya yamacına astığı ev ve rüzgarda dönen çardak inşa eden 80 yaşındaki Bilal Atasoy’un yapıları, İtalya’da yüksek lisans yapan Özden Kaya’nın hazırladığı 'Sıra dışı peyzaj mekanları' tezine konu oldu. Kaya, "Gerçekten Karadenizli mucitler çok cesur. Plan ve proje konusunda hiçbir yerden onay almadan yapı yapıyorlar" dedi.

ATASOY'UN İLGİNÇ YAPILARI(FOTO GALERİ)

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Peyzaj Mimarlığı Fakültesi mezunu Özden Kaya, İtalya Politechico Di Milano Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimi sırasında hocalarına, Karadeniz’deki mucitlerin sıra dışı yapıtlarından bahsedip fotoğraflarını gösterdi. Hocaları da Kaya'dan, 'Sıra dışı peyzaj mekanları' konulu tez hazırlaması istendi. Türkiye'ye döndükten sonra Rize Mimarlar Odası Başkanı Mustafa Mahmutoğlu ile birlikte daha önce adını gazete ve televizyonlardan duyduğu Bilal Atasoy'u, Rize’nin Güneysu İlçesi Gürgen Köyü'ndeki evinde ziyaret eden ve kayalara çelik halatlarla asılan 15 metre uzunluğundaki ev ile rüzgarda dönen çardağını inceleyen ve fotoğraflarını çeken Özden Kaya, teknik bilgiler aldı.

Atasoy ile döner çardağında oturup sohbet eden Kaya, mühendislerden destek alıp almadığı yolundaki sorusuna, "Mimar da mühendis de benim. Aklıma gelir, hemen yaparım. İnşaat sırasında baktım ki olmuyor, projeyi değiştiririm" cevabını alınca kahkahalara boğuldu.

PLAN VE PROJE KONUSUNDA HİÇBİR YERDEN ONAY ALMADAN YAPI YAPIYORLAR
Sohbet sırasında İtalya’ya selam gönderen Bilal Atasoy, "Neden ilgi duydular bilmiyorum ama ben boş durmam. Herkesin yaptığı işi de yapmam. Yaptığınız şeyin eşi benzeri olmaması lazım. Bunları yaparken mimar ve mühendise danışmam. Akşam yatarken kafamda projeyi kurarım, sabah kalkar yaparım" derken, Özden Kaya ise "Karadeniz’deki mucitlerin projelerini İtalya’da hocalarıma gösterdim. Çok ilgilendiler ve tezimi bu konuda hazırlamamı istediler. Ben de buraya geldim. Karşılaştığım yapılar hayli ilgimi çekti. Gerçekten Karadenizli mucitler çok cesur. Plan ve proje konusunda hiçbir yerden onay almadan yapı yapıyorlar. Bilal beyin kayalara bağlı evi gerçekten çok ilginç" diye konuştu.

İTALYA’DA BUNLAR DİKKAT ÇEKMİŞSE BİZİM İLGİSİZ KALMAMIZ DÜŞÜNÜLEMEZ
Atasoy’un yaptığı sıra dışı yapıları incelerken sık sık gülen Rize Mimarlar Odası Başkanı Mustafa Mahmutoğlu da bu ilginç yapıların ilin renkleri olduğunu belirterek, "Diyecek başka bir şey yok. İtalya’dan bunlar dikkat çekmişse bizim ilgisiz kalmamız düşünülemez. Bilal bey çocukluğundan beri sıra dışı işlere ilgisi var. Yeni projeleri olduğunu söyledi. Bizde merakla bekliyoruz" dedi.

RÜZGARLA DÖNEN ÇARDAK
Yaz sıcaklarından bunalan Atasoy, rüzgar kuvveti ile dönen çardak yapmıştı. Bir otomobilin diferansiyeli üzerine 3 metrekarelik ahşap çardak inşa eden Atasoy, çatısına da rüzgarla dönebilmesi için 4 metal levha yerleştirdi. Rüzgarın yönüne göre dönen çardak aşırı rüzgarda çok hızla dönünce sorun yarattı. Misafirlerini, 4 sandalye ile bir de masa koyduğu çardakta ağırlayan Atasoy, nazar boncuğu astığı çardak için fren ve elektrik sistemi geliştireceğini söyledi.

KAYA YAMACINA ASILI EV
Atasoy, 8 yıl önce kendine ait arazideki büyük bir kaya kütlesini oyarak 2 çelik kiriş yerleştirdi, bunun üzerine de yaklaşık 6 metrekare büyüklüğünde, balkonu da olan bir ev inşa etti. Bilal Atasoy, evi sağlama almak için de çelik halatlarla kaya yamacına bağladı. Ancak tek odayı yetersiz bulan Atasoy, evi genişletmeye karar verdi. İşe koyulan Atasoy, tek odalı evine 3 ahşap oda daha ilave etti. Böylece evin 3 metre olan uzunluğu da 15 metreye çıktı. İlginç ve benzeri bulunmayan çelik halatlarla asılı ev, arazinin alt tarafındaki evlerin üzerine kadar uzandı. Evin güvenliği için çaba harcayan Atasoy, kaya kütlesine 30 farklı yerde açtığı yaklaşık 40 santimetrelik deliklere yerleştirdiği demir çubuklara evin uç kısmını çelik halatlarla bağladı. Yaklaşık 400 metre çelik halat kullanan Bilal Atasoy, halatların zaman içinde gevşeyebileceğini düşündü, bunun için de çelik halatları belirli sürelerde gerginleştirecek bir sistemi de devreye soktu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler