Bilim insanları, en son tahminlerinde, yapay zekalı akıllı robotların 2100 yılında insanlığa baskın gelebileceğini belirtirken, ‘insanların giderek makineler için enerji kaynağı haline gelmeye başladığı’ ifade edildi.
Bilgisayar uzmanları, insanların fiziksel kapasitelerini makinelerin yardımıyla hayal edilemeyecek noktalara taşıyacakları fütürist bir dünyanın, sanılandan çok daha yakın olduğunu düşünüyor.
Ancak insanlığın faydasına dokunacağına inanılan robot teknolojisinin, korkutucu bir kahanet şeklnde sunan bilim insanları da var. Bazıları, yapay zekalı organizmaların, bir gün ‘Terminatör’ veya ‘Matrix’ filmlerindeki gibi insanların yetenekleri ve pozisyonlarını elde ederek baskın güç haline gelebileceğini belirtiyor.
Fütürist Ray Kurzweil, ‘The Singularity is Near: When Humans Transcend Biology’ adlı kitabında, ‘bilgisayarların 2029 yılında insanlar kadar akıllı olacağını, 2045 yılında ise insan zekasının milyarlarca katı seviyeye ulaşacağını’ öne sürüyor.
ABD’nin Wisconsin-Madison Üniversitesi’ne bilgisayar bilimi uzmanı olan Bill Hibbard ise yapay zekalı organizmaların 21’inci yüzyıl içinde insan zekasını alt edeceğinden neredeyse emin olduğunu ifade etti. Hibbard, “En kötümser tahminlerimin doğru çıkması, robotların hala insanların dünyaya geldiği zaman içinde bizden üstün hale geleceği anlamına gelir” dedi.
**“ÜRETİMDE İNSANIN YERİNİ YAPAY ZEKA ALACAK’**
New York Üniversitesi’nde Hibbard’ın meslektaşı olan Ernest Davis ise ‘robotların yakın gelecekte insanlara üstün geleceğini düşünmediğini’ belirtti.
Davis, ‘yapat zekanın satranç gibi oyunlarda en iyi oyuncuları bile yenebildiğini ancak algı, dil ve fiziksel dünyaya uyum konusunda 7 yaşındaki bir çocuktan iyi olmadığını’ ifade etti.
Davis, ‘ters dönen bir kahve fincanının nasıl bir sonuç doğuracağını insanların bileceğini, ancak aynı durumda bir bilgisayar programının bardağın büyüklüğünden kahvenin döküleceği mesafeye kadar her türlü hesaplamayı yapacağı çok kapsamlı bir simülasyon gerçekleştirmesi gerektiğini’ söyledi.
Washington D.C’deki George Mason Üniversitesi’nde ekonomist olan Robin Hanson, tarım ve sanayi devrimlerinin, sırasıyla ekonomik üretkenliği 1000 ve 15 yılda bir ikiye katladığını, robotların insanlardan akıllı hale gelmesiyle, bu oranın her hafta veya ayda bir gerçekleşeceğini ifade etti.
Hanson, ekonomideki ana faktör olan insanların, yapay zekanın makinelere kopyalanabilmesiyle maliyet olarak düşeceğini, böylece üretkenlikteki hızın çok daha hızlı artacağını söyledi. (İHA)