Türkiye’nin dört bir yanından robot meraklısı öğrencileri İzmir’de buluşturan Iztech RoboLeague 2012, renkli görüntülere sahne oldu. Yarışmada çeşitli kategorilerde yüzden fazla robot mücadele etti. Çöp toplayan çevreci robotlardan, yangın söndüren insansız itfaiyeye; kendisine çizilen beyaz yoldan şaşmadan ilerleyen otomobilden, rakibini çizgi dışına iten sumoculara kadar birçok kategoride yarışan robotların hepsi öğrencileriler tarafından tasarlandı.
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Institute of Electric Electronic Engineers (IEEE) Öğrenci Kolu tarafından düzenlenen 1. Uluslararası Iztech RoboLeague iki gün boyunca çeşitli üniversitelerden katılan robot ekiplerine hünerlerini sergileme fırsatı verdi.
Pek çok teknoloji ve diğer sektörlerden önemli firmaların sponsor olduğu yarışma iki gün sürdü. Yarışmanın en ilgi çeken kategorisi olan “Tasarla - Yap - Yarıştır”da yarışmacılar, 24 saat boyunca hiç durmadan ve uyumadan K’nex parçalarıyla robot tasarladı.
Iztech RoboLeague 2012’nin açılış töreninde konuşan İYTE Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden, İYTE’nin 20. Yılında öğrencilerin ilk kez ulusal çapta böyle bir yarışma düzenliyor olmalarının, bu tür etkinliklerin bundan böyle daha da artarak devam edeceğinin bir göstergesi olduğunu düşündüklerini söyledi.
2013 yılıyla birlikte İYTE’de büyümenin hızla süreceğini belirten Rektör Güden, önümüzdeki yıl kampüsteki kapalı alan miktarının, aynı anda başlatılacak 8 inşaatla artacağını belirtti. Prof. Dr. Güden şunları kaydetti: "İYTE, kendine hem donanım hem de içerik olarak büyüme hedefi belirledi. Açılacak yeni bölümlerle şu anda 3 bin 500 olan öğrenci sayımız artacak. Kampüs içerisinde yapılacak bir yaşam merkezi ihalesine yeni çıktığımızın müjdesini de vermek istiyorum. Bu anlamda hedefimiz şu: İYTE’ye özellikle şehir dışından gelen tüm öğrencileri kampüste tutmak ve bunun ötesinde eğer bizim yaşam merkezi projemiz başarılı olursa özel sektörle yeni yurtlar yapıp, hatta İzmir’de oturanları bile kampüs içinde tutmaktır. Böylece öğrencilerin yollarda kaybettikleri zamanın önüne geçmeyi hedefliyoruz."
“Patent Nedir? Fikri Haklar Nelerdir? Patent Alma Süreçleri Nasıl İşler?” konularını içeren bir sunum yapan Türk Patent Enstitüsü Patent Uzman Yardımcısı Şermin Saatçioğlu’nun ardından, yarışmanın sponsorlarından Kibele PIMS Genel Müdürü Erdan Başaraner de “Vision Guided Robotics” konulu seminer verdi.
Yarışmada dereceye girenlere para ödülünün yanı sıra ve laptop, tablet bilgisayar gibi teknolojik ödüller verildi. 24 saat aralıksız süren Tasarla- Yap-Yarıştır kategorisinin birincisi 3 bin, ikincisi 2 bin, üçüncüsü de bin lirayla ödüllendirildi. Birinci: Ekorob; ikinci Yengeç; üçüncü Robofok oldu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz