YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Roketle Uçan Ilk Insan"ın Adı, İHA'da Yaşayacak

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Doğa Bilimleri Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi öğrencileri, 2,1 metre kanat genişiliğine sahip insansız hava aracı (İHA)

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Doğa Bilimleri Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi öğrencileri, 2,1 metre kanat genişiliğine sahip insansız hava aracı (İHA) yaptı. Türk Hava Kuvvetlerinin düzenlediği "Uluslararası Geleceğin Uçağı Yarışması 2013 (FFD)" kapsamında görücüye çıkan ve ikincilik ödülüne layık görülen İHA'ya, "roketle uçan ilk insan" olarak bilinen Lagari Hasan Çelebi'nin adı verildi.

İstanbul'daki Büyükçekmece Gölü kenarındaki Hezarfen Hava Alanı'nda dün gerçekleştirilen yarışmada ikincilik ödülü kazanan İHA'nın tanıtımı, BTÜ'nün Yıldırım ilçesindeki kampüsünde yapıldı.

Rektör Prof. Dr. Ali Sürmen, cesur, kendine güvenen ve proje üreten öğrenciler yetiştirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Yarışmada elde edilen başarıyla hedeflerine ulaşmaya başladıklarını belirten Sürmen, "Öğrencilerimizden daha basit projeler bekliyordum ancak böyle projeyi gerçekleştirmek bizim için son derece önemli oldu. Kendileri için verdiğimizin karşılığını fazlası ile verdiler. Bundan sonra daha iddialı projeler yapacağız" diye konuştu.

-Maliyeti 3 bin lira-

Proje danışmanı Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Lekesiz ise kullandıkları kompozit malzemesi ile yarışmada rakiplerinin önüne geçtiklerini belirterek, şunları söyledi:

"Bu aracı, Tophane Endüstri Meslek Lisesi'nden Murat Bozdemir Hocamız ile yaptık ve tarihte roketle dikey uçuşu başarıyla gerçekleştirmiş ilk insan olarak bilinen bilgin Lagari Hasan Çelebi'nin adını verdik. 3 bin liraya mal olan İHA için liseden 2, üniversitemizden 7 öğrenci, proje aşamasında emek verdi. Ağırlık anlamında kompozit gövde kullandığımız için 2,8 kilogram gibi hafif bir yapıya sahip. Motoru elektrik pili ile çalışıyor. Arkadaki kanatlar, servo hidrolik kontrollü olarak uçağa yön vermesini sağlıyor. Kanat genişliği 2,1 metre. Bizim yarışmadaki en büyük avantajımız, bu kadar geniş kanatlara sahip olmasına rağmen en hafif uçak olmasıdır. Harp Okulunun yaptığı uçak da kompozit gövdeydi ancak bizden daha iyi bir sonuç alamadılar. Yarışma gayet iyi geçti. Tasarımın arkasında Murat Bozdemir Hocamızın birikimi var. Aracımızın en önemli farkı kompozit gövde olması. Bu teknolojiyi kullanan bir tek Hava Harp Okulu var, diğerleri ise metal gövdeden yapmışlardı. Bu fark bize hafifliği sağladı. İHA'mızın üzerine kamera takılabilir."

FFD 2013'te, farklı ülkelerden 24 takım yarışırken, ODTÜ ve Ankara Model Uçak Kulübü üyelerinin oluşturduğu OTONOM AMUK takımı, hazırladıkları modelle birinciliğe layık görülmüştü.

Muhabir: Metin Aktaş

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler