Roleplay kavramı, video oyunlarında karşımıza çıkan kavramlardan biridir. Günümüzde birçok farklı özelliğe sahip çeşitli video oyunları bulunmaktadır. Kimi oyunlar online olarak oynanabilirken kimileri ise online olmaya gerek kalmadan oynanabilmektedir. Roleplay terimi ile daha çok çevrim içi video oyun serilerinde karşılaşılmaktadır. Gerçek yaşamla doğrudan bağlantılı olan video oyunlarında çeşitli roleplay terimleri de kullanılmaktadır.
Roleplay terimi, video oyunlarında kullanıcıların sıklıkla karşılaştığı terimler arasında yer almaktadır. Rol yapma manasını taşıyan bu kavram, gerçek hayatta da karşımıza çıkmaktadır. Gerçek hayatta birçok insan bir başkasıymış gibi davranabilmektedir. Bu durum video oyunlarında da geçerlidir. Video oyunlarında kullanıcıların bilinçli olarak seçtikleri bir karakterin yerine geçmesi, roleplay olarak tabir edilmektedir. Video oyunlarında geçen konular genellikle kurgusal olaylara dayalıdır. Bu kurgusal dünyada kullanıcılar bir nevi hayali bir karakteri temsil etmektedir.
Roleplay terimi video oyunlarında yaygın olarak RP kısaltması ile kullanılmaktadır. Bu kısaltmanın sonuna ayrıca G harfi konulmakta ve bu kısaltma RPG olarak da anılmaktadır. RPG kısaltması ise Türkçe rol yapma oyunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Video oyunlarında geçen olaylar ve karakterler hayali olduğundan, kullanıcılar hiçbir kısıtlamaya tabi tutulmadan roleplay yapabilir. Kullanıcılar video oyunlarında kendi karakterlerini seçebilir ve bu karakterlere birtakım özellikler ekleyerek geliştirebilir. Roleplay çalışmalarında karakterin tüm özelliklerinin belirlenmesi ve olası durumlarda vereceği tepkilerin önceden kararlaştırılması önemlidir. Oyun dünyasında yer alan karakterler gerçek hayata kısayla çok farklıdır.
Oyun dünyasında birçok kullanıcının severek oynadığı ve eğlenceli zamanlar geçirdiği çeşitli Roleplay oyunları vardır. Elden Ring, Fallout 2, Secret of Mana, Chrono Trigger, The Witcher 3: Wind Hunt gibi oyunlar, roleplay oyunlarına örnek olarak gösterilebilmektedir. Roleplay genellikle canlı ya da metin tabanlı rol yapma olarak 2 ayrı sınıfta değerlendirilmektedir.
Roleplay örnekleri seçilen oyun türüne ve karaktere göre farklılık gösterebilir. Örneğin Chrono Trigger video oyununda tercih edilen ve oluşturulan karaktere göre farklı tarihsel çağlardan biri ziyaret edilmekte ve küresel yaşanacak olan felaketler engellenmektedir. Roleplay konuları bir savaşı temsil edebileceği gibi fantastik bir kurgu hayatını da anlatabilir. Roleplay yapılabilen video oyunlarında kullanıcılar Roleplay kuralları hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Bu kurallardan en önemlisi gerçek yaşamda yapılması mümkün olmayan hiçbir şeyin oyun içerisindeki karaktere de yaptırılamamasıdır. Video oyunlarında Roleplay yapmadan önce bazı terimleri de bilmek son derece önemlidir. Bu bağlamda en sık karşılaşılan Roleplay terimleri şunlardır: